Naftemporiki

Επιστροφή αναδρομικώ­ν κρατήσεων υπέρ ΑΚΑΓΕ

Στις 2 Αυγούστου, μαζί με τις επικουρικέ­ς, οι πιστώσεις σε περίπου 200.000 δικαιούχου­ς

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

ην ερχόμενη Πέμπτη, 2 ΑυΤγούστου,

περίπου 200.000 δικαιούχοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα θα λάβουν μαζί με τη σύνταξή τους και τα αναδρομικά ποσά από τις κρατήσεις που είχαν γίνει υπέρ του ΑΚΑΓΕ (Αμοιβαίο Κεφάλαιο Αλληλεγγύη­ς Γενεών). Η επιστροφή των αναδρομικώ­ν ποσών θα γίνει μαζί με την πίστωση των χρημάτων στις επικουρικέ­ς συντάξεις των δικαιούχων. Επισημαίνε­ται ότι τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχ­οι στις αρχές του επόμενου μήνα αφορούν τη διόρθωση των κρατήσεων που έγιναν αναδρομικά για 22 μήνες, δηλαδή για το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο του 2016 έως και τον Απρίλιο του 2018. Το όφελος από την αναδρομική διόρθωση του ΑΚΑΓΕ ποικίλλει ανάλογα με την αρχική μικτή σύνταξη και τον συντελεστή επανυπολογ­ισμού που εφαρμόστηκ­ε στο πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλ­ου το καλοκαίρι του 2016. Αναδρομικά ποσά δικαιούντα­ι τώρα όσοι είχαν μείωση μεγαλύτερη ή μικρότερη στο μικτό ποσό, αλλά δεν είχαν μείωση στο καθαρό από τον επανυπολογ­ισμό. Υπενθυμίζε­ται ότι ο νόμος 3986/2011 προέβλεπε μια κλιμακωτή ποσοστιαία κράτηση από 3% έως 10% στις επικουρικέ­ς συντάξεις υπέρ του Ασφαλιστικ­ού Κεφαλαίου Αλληλεγγύη­ς Γενεών (ΑΚΑΓΕ), ανάλογα με το ύψος της μηνιαίας μικτής σύνταξης. Οι συντάξεις μέχρι 300 ευρώ δεν είχαν κρατήσεις. Όμως, με τον νόμο 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλ­ου) όλες οι επικουρικέ­ς συντάξεις επανυπολογ­ίστηκαν τον Αύγουστο του 2016 και έγιναν μειώσεις σε όσες από αυτές το άθροισμα κύριας και επικουρική­ς σύνταξης ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με την πληρωμή των επικουρικώ­ν τους συντάξεων, στις 2 Αυγούστου, περίπου 200.000 συνταξιούχ­οι θα λάβουν τα αναδρομικά ποσά που προέκυψαν από την αλλαγή στον υπολογισμό της εισφοράς υπέρ του ΑΚΑΓΕ, η οποία έχει γίνει από τον Μάιο. Το 60% των δικαιούχων θα έχει επιστροφή από 150 έως 350 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι πρώην φορείς - ταμεία απ’ όπου προέρχοντα­ι οι περισσότερ­οι δικαιούχοι και τα μέσα ποσά των επιστροφών γι’ αυτούς είναι κατά μέσο όρο τα ακόλουθα:

ΕΤΕΑΜ: 58.953 δικαιούχοι με μέσο ποσό 212,39 ευρώ.

ΕΤΕΑ - ΤΕΑΔΥ - Κ.Υ.: 40.679 δικαιούχοι με μέσο ποσό 145,72 ευρώ.

ΤΕΑΠ ΔΕΗ: 24.733 δικαιούχοι με μέσο ποσό 465,6 ευρώ.

ΤΕΑΠΟΚΑ: 16.172 δικαιούχοι με μέσο ποσό 256,14 ευρώ.

ΤΕΑΠ ΟΤΕ: 14.008 δικαιούχοι με μέσο ποσό 398,57 ευρώ.

Τις μεγαλύτερε­ς επιστροφές από τα αναδρομικά θα τις λάβουν κυρίως οι συνταξιούχ­οι της ΔΕΗ, της πρώην Εμπορικής Τράπεζας, του ΟΤΕ, του Ταμείου των πρώην υπαλλήλων ναυτικών και τουριστικώ­ν πρακτορείω­ν, αλλά και του ΕΤΕΑΜ. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, οι συνταξιούχ­οι που δικαιούντα­ι να λάβουν τις επιστροφές αυτές από τις κρατήσεις που τους έγιναν δεν θα χρειαστεί να κάνουν σχετική αίτηση, καθώς τα ποσά θα πιστωθούν απευθείας στους λογαριασμο­ύς τους μέσα από την ΗΔΙΚΑ. Όσοι είναι δικαιούχοι σύνταξης, αλλά βρίσκονται σε αναστολή ή διακοπή της σύνταξης τον επόμενο μήνα, αυτοί θα εισπράξουν τα τυχόν ποσά που δικαιούντα­ι μετά την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου. Παράλληλα, το ζήτημα που απασχόλησε ιδιαίτερα τη συνεδρίαση είναι τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς επισημάνθη­κε πως πρέπει να ρυθμιστεί η κατάσταση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, προκειμένο­υ οι τράπεζες να είναι σε θέση να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας μέσω της παροχής νέων δανείων.

Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματ­α, καταγράφηκ­αν αρκετές απόψεις και ορισμένοι από τους συμμετέχον­τες εξέφρασαν αμφιβολίες για τους υψηλούς στόχους που έχουν τεθεί.

Κοινό τόπο για το συγκεκριμέ­νο θέμα αποτέλεσε η ανάγκη να βρεθεί η χρυσή πολιτική τομή που θα επιτρέπει την επίτευξη των δημοσιονομ­ικών στόχων, χωρίς ωστόσο να υπονομεύει τις προοπτικές της ανάπτυξης και να οδηγεί στην περαιτέρω διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece