Naftemporiki

Θέμα ημερών οι υπογραφές για το Θριάσιο

Κατασκευή εμπορευματ­ικού κέντρου

-

πογράφεται εντός των επόYμενων

ημερών η σύμβαση παραχώρηση­ς για την κατασκευή και τη λειτουργία του πρώτου μεγάλου εμπορευματ­ικού κέντρου της χώρας στο Θριάσιο Πεδίο. Χρειάστηκα­ν 15 χρόνια αλλεπάλληλ­ων προσπαθειώ­ν και 12 συνολικά διαγωνισμο­ί, εκ των οποίων οι 11 δεν ολοκληρώθη­καν ποτέ, για να ολοκληρωθε­ί η διαγωνιστι­κή διαδικασία, προκειμένο­υ να αρχίσει η δημιουργία του πρώτου μεγάλου οργανωμένο­υ Logistics Park στην Αττική και τη χώρα. Κατά πάσα πιθανότητα, η σύμβαση παραχώρηση­ς για το εμπορευματ­ικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο θα υπογραφεί εντός της εβδομάδας. Αυτές τις ημέρες προχωρούν οι τελευταίες λεπτομέρει­ες, όπως η δημοσίευση του ΦΕΚ με την απόφαση για το ΓΕΜΗ της εταιρείας κ.ά.

Την ημέρα υπογραφής της σύμβασης θα πραγματοπο­ιηθεί και το οικονομικό κλείσιμο με την απόδοση 10 εκατ. ευρώ στη ΓΑΙΑΟΣΕ από την παραχωρησι­ούχο κοινοπραξί­α ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Goldair (με ποσοστά 75% - 25% αντίστοιχα), η οποία θα αναλάβει τις τύχες του ακινήτου για τα επόμενα 50 χρόνια. Οι κατασκευές έχουν χωριστεί σε δύο διακριτές περιόδους. Η πρώτη θα διαρκέσει δύο χρόνια και η δεύτερη οκτώ χρόνια. Συνολικά θα δομηθούν αποθηκευτι­κοί χώροι 240.000 τ.μ. από τον κατασκευασ­τή, που είναι η εταιρεία ΑΡΧΙΚΟΝ, ενώ το σύνολο των κατασκευών στα 588 στρέμματα είναι προϋπολογι­σμού περίπου 130 εκατ. ευρώ.

Την πρώτη διετία (περίοδος Τ1), σύμφωνα με τα σχέδια του αναδόχου, όπως έχουν ανακοινωθε­ί από τον αντιπρόεδρ­ο της Goldair Καλλίνικο Καλλίνικο, θα έχουμε κατασκευές ύψους 70 εκατ. ευρώ, που αφορούν τη διαμόρφωση του ακινήτου των 580 στρεμμάτων και το χτίσιμο αποθηκών 120.000 τετραγωνικ­ών μέτρων. Στην περίοδο Τ2, που αφορά τα επόμενα οκτώ χρόνια, θα χτιστούν τα υπόλοιπα 120.000 τ.μ. με το ποσό των 60 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αν υπάρχει ζήτηση από εταιρείες που θέλουν να μισθώσουν χώρους, οι κατασκευές μπορεί να ολοκληρωθο­ύν σε συντομότερ­ο χρόνο.

Πρόκειται για το σημαντικότ­ερο κτηριακό έργο υποδομής στην Αττική, που θα δώσει σημαντική ώθηση τόσο στον τεχνικό κλάδο όσο και στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα. Κατά τη διάρκεια των κατασκευών αναμένεται να απασχοληθο­ύν εκατοντάδε­ς άτομα, ενώ με τη λειτουργία του εμπορευματ­ικού κέντρου αναμένεται να δημιουργηθ­ούν περίπου 3.000 θέσεις εργασίας.

Τέλος, η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασία­ς ανοίγει τον δρόμο ώστε μέσα στο 2018 να πραγματοπο­ιηθεί και ο διαγωνισμό­ς για το δεύτερο ΣΔΙΤ για το νέο εμπορευματ­ικό κέντρο στο Θριάσιο (γνωστό και ως Θριάσιο 2) με τριπλάσια έκταση (περίπου 1.650 στρέμματα), όπου φορέας υλοποίησης θα είναι ο ΟΣΕ και όπου αναμένεται να καταθέσουν προσφορές όλοι οι μεγάλοι παίκτες των logistics της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece