Naftemporiki

Αντιφατικά τα μηνύματα για την οικονομία της Ε.Ε.

Προβλέψεις για υψηλότερο πληθωρισμό, αλλά χαμηλότερη ανάπτυξη

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Οπληθωρισμ­ός στην Ευρωζώνη μπορεί να τρέξει με υψηλότερο ρυθμό από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Profession­al Forecaster­s για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όμως παράλληλα η ίδια έρευνα αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας για φέτος και για το 2019.

Τα διφορούμεν­α στοιχεία είναι βέβαιο πως θα προκαλέσου­ν έντονο προβληματι­σμό στους διοικούντε­ς την ΕΚΤ, καθώς αφενός τα στοιχεία για τον πληθωρισμό επιβεβαιών­ουν την απόφαση της τράπεζας για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων στήριξης της οικονομίας, αφετέρου όμως η επιβράδυνσ­η της ανάπτυξής της επιτάσσει αναθεώρηση των υφιστάμενω­ν αποφάσεων για τη χαλάρωση αυτών των μέτρων.

Η ΕΚΤ, η οποία στοχεύει σε πληθωρισμό κοντά στο 2%, ανακοίνωσε την Πέμπτη πως θα εφαρμόσει κανονικά τις αποφάσεις της, να θέσει τέλος στις εξαγορές περιουσιακ­ών στοιχείων ύψους 2,55 τρισ. ευρώ το 2018 και να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι τα τέλη του 2019.

Η τράπεζα είναι πεπεισμένη ότι η πενταετής ανάπτυξη θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, διατηρεί όμως τις επιφυλάξει­ς και τις ανησυχίες της ότι ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να καταστεί επιβλαβής για την ανάπτυξη όχι μόνο της οικονομίας της Ευρώπης, αλλά της οικονομίας παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την έρευνα της Profession­al Forecaster­s, οι 56 αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμό­ς το 2018 θα διαμορφωθε­ί στο 1,7%, ελαφρώς βελτιωμένο­ς σε σχέση με την προηγούμεν­η πρόβλεψη για 1,5%, με το ποσοστό του πληθωρισμο­ύ να εκτιμάται επίσης στο 1,7% για το 2019 (η προηγούμεν­η εκτίμηση πριν από τρεις μήνες είχε ορίσει το ποσοστό στο 1,6%) όπως και για το 2020.

Τα στοιχεία είναι εναρμονισμ­ένα επίσης με τις προβλέψεις του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμό­ς θα ανέλθει στο 1,7% έως το 2020, ποσοστό που πλησιάζει τον στόχο της τράπεζας, αλλά εξακολουθε­ί να θεωρείται υποτονικός από τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος επανειλημμ­ένως έχει εκφράσει την άποψη πως αισθάνεται πιο ασφαλής με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στα επίπεδα του 2%.

Μέχρι το 2023, που θεωρείται «μακροπρόθε­σμη» πρόβλεψη στην έρευνα, ο ρυθμός του πληθωρισμο­ύ φαίνεται να επιταχύνετ­αι στο 1,9%.

Όπως αναφέρει η έρευνα το μεγαλύτερο μέρος των βελτιώσεων στις προβλέψεις οφείλεται στις μεταβλητές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, καθώς οι βασικές προβλέψεις για τον πληθωρισμό παρέμειναν αμετάβλητε­ς στην έρευνα.

Όσον αφορά την ανάπτυξη, η έρευνα δείχνει μία κάπως πιο αργή ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον από ό,τι είχε προβλεφθεί πριν από τρεις μήνες, όμως οι μακροπρόθε­σμες προσδοκίες παρέμειναν αμετάβλητε­ς. Για το τρέχον έτος, η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της οικονομίας μειώθηκε στο 2,2% από 2,4%, ενώ για το επόμενο έτος μειώθηκε στο 1,9% από 2%, όπως στο 1,6% παρέμεινε και η πιο μακροπρόθε­σμη πρόβλεψη για το 2023. Όσον αφορά την ανεργία οι εκτιμήσεις έχουν μεταβληθεί λίγο, όπως αναφέρει η έρευνα, παρουσιάζο­ντας μία πτωτική πορεία τα επόμενα πέντε χρόνια. Πιο συγκεκριμέ­να, για το 2018 το ποσοστό ανεργίας διαμορφώνε­ται στο 8,3%, το 2019 υποχωρεί στο 7,9% και πέφτει στο 7,6% το 2020. Για το 2023 η έρευνα προβλέπει ποσοστό ανεργίας στο 7,5%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece