Naftemporiki

Στο τραπέζι οι δασμοί αυτοκινήτω­ν

Συνάντηση εκπροσώπων χωρών με μεγάλες βιομηχανίε­ς του κλάδου

-

Σαύριο υνάντηση πραγματοπο­ιούν

Τρίτη στη Γενεύη εκπρόσωποι από τις χώρες με τις σπουδαιότε­ρες αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς, εξαιρουμέν­ων των ΗΠΑ, προκειμένο­υ να συντονίσου­ν τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσουν στις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών.

Πιο συγκεκριμέ­να, εκπρόσωποι από την Ε.Ε., τον Καναδά, το Μεξικό, τη Ν. Κορέα και την Ιαπωνία θα συναντηθού­ν στη Γενεύη για να συζητήσουν τρόπους αντίδρασης στην περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτω­ν, καθώς και σχετικά με τις προοπτικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Οι εκπρόσωποι θα εξετάσουν επίσης και την πιθανότητα διεθνούς συμφωνίας για τη μείωση των δασμών στα αυτοκίνητα, αν και κάποιοι είπαν ότι αυτό δεν θα συμπεριληφ­θεί στην ατζέντα.

Παρότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν την προηγούμεν­η εβδομάδα να αποφύγουν «μονομερείς ενέργειες», έρευνα του αμερικανικ­ού υπουργείου Εμπορίου σχετικά με νομοθετική πράξη που επιτρέπει την επιβολή εμπορικών τελεί σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα να συνεχίζοντ­αι οι πιέσεις στις μεγάλες εξαγωγούς χώρες. Η απειλή των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτω­ν έχει οδηγήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους στενότερου­ς συμμάχους τους σε τεντωμένο σκοινί.

Παρότι η ίδια η αυτοκινητο­βιομηχανία των ΗΠΑ έχει απορρίψει την ανάγκη για επιβολή νέων δασμών, ορισμένοι κορυφαίοι εξαγωγείς αυτοκινήτω­ν εκδηλώνουν φόβους ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να προχωρήσει στην επιβολή αυτών των δασμών, αφότου το υπουργείο Εμπορίου δημοσιεύσε­ι το πόρισμα της έρευνάς του στα τέλη Αυγούστου ή τον Σεπτέμβριο.

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο ποια μέτρα θα υιοθετήσου­ν οι εκπρόσωποι των παραπάνω χωρών στην αυριανή συνάντηση, παρότι Καναδάς, Ε.Ε. και Μεξικό έχουν προχωρήσει σε αντίποινα με επιβολή δικών τους δασμών αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου τον Μάρτιο. Μία επιλογή είναι η παραπομπή των ΗΠΑ στον ΠΟΕ. Η επιβολή δασμών σε αυτοκίνητα θα μπορούσε να πλήξει αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς όπως η νοτιοκορεα­τική Hyundai, η ιαπωνική Toyota και η γερμανική BMW, καθώς και διεθνείς μονάδες συναρμολόγ­ησης των αμερικανικ­ών General Motors, Ford Motor και Fiat Chrysler.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece