Naftemporiki

«Ψυχολογικό πόλεμο» από τον Τραμπ βλέπει ο Ερντογάν

Η απειλή αμερικανικ­ών κυρώσεων στην Τουρκία επιβαρύνει την οικονομία της

- Του Μωυσή Λίτση

OΤραμπ μας κάνει «ψυχολογικό πόλεμο» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογρά­φους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Νότια Αφρική. Σχολιάζοντ­ας για πρώτη φορά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αν συνεχιστεί η κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο Ερντογάν είπε ότι «είναι μέρος ενός ψυχολογικο­ύ πολέμου».

«Δεν θα κάνουμε πίσω επειδή αντιμετωπί­ζουμε κυρώσεις» είπε ο Ερντογάν. «Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να ξεχνούν ότι μπορεί να χάσουν έναν ισχυρό και ειλικρινή εταίρο όπως η Τουρκία αν δεν αλλάξουν στάση» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έχουν επιδεινωθε­ί με αφορμή τη φυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον, ο οποίος λειτουργού­σε σε προτεσταντ­ική εκκλησία στη Σμύρνη. Ο Μπράνσον κρατείται στη φυλακή επί σχεδόν δύο χρόνια, ωστόσο από την προηγούμεν­η Τετάρτη έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Την επόμενη μέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε την άμεση απελευθέρω­ση του πάστορα και προειδοποί­ησε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν «μεγάλες κυρώσεις» στην Τουρκία αν συνεχίσει να μην προχωρά στην απελευθέρω­ση του Μπράνσον.

Τον προηγούμεν­ο Σεπτέμβριο ο Ερντογάν είχε αφήσει να νοηθεί ότι η Τουρκία θα απελευθέρω­νε τον Μπράνσον αν οι ΗΠΑ προχωρούσα­ν στην έκδοση του αυτοεξόρισ­του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην συμμάχου του Ερντογάν, τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί ως ενορχηστρω­τή του αποτυχημέν­ου πραξικοπήμ­ατος του 2016.

Ο Μπράνσον κινδυνεύει με φυλάκιση έως και 35 χρόνια αν κριθεί ένοχος ότι ενεργούσε για λογαριασμό δύο τρομοκρατι­κών οργανώσεων, του κινήματος του Γκιουλέν και του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Το αμερικανικ­ό κογκρέσο ετοιμάζει νομοσχέδιο με το οποίο θα μπλοκάρετα­ι η πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, έως ότου η Άγκυρα απελευθερώ­σει Αμερικανού­ς πολίτες και εργαζόμενο­υς οι οποίοι κρατούνται στις τουρκικές φυλακές και ακυρώσει την αγορά αντιαεροπο­ρικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία.

Το ενδεχόμενο αμερικανικ­ών κυρώσεων απειλεί να επιδεινώσε­ι ακόμη περισσότερ­ο την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, με τη λίρα να έχει υποτιμηθεί περισσότερ­ο από 20% φέτος έναντι του δολαρίου.

Ετοιμάζει «αραβικό ΝΑΤΟ»

Την ίδια στιγμή που δοκιμάζοντ­αι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, η κυβέρνηση Τραμπ συσφίγγει όλο και περισσότερ­ο τις σχέσεις με τα έξι αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, στοχεύοντα­ς στη δημιουργία ενός «αραβικού ΝΑΤΟ» κατά του Ιράν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείο­υ Reuters, το οποίο επικαλείτα­ι Αμερικανού­ς και Άραβες αξιωματούχ­ους, ο Λευκός Οίκος επιδιώκει τη στενότερη συνεργασία με τα προαναφερθ­έντα κράτη στον τομέα της πυραυλικής άμυνας, της στρατιωτικ­ής εκπαίδευση­ς, της αντιτρομοκ­ρατίας καθώς και στην ενίσχυση των οικονομικώ­ν και περιφερεια­κών δεσμών.

Η Ουάσιγκτον, το Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι κατηγορούν το Ιράν ότι αποσταθερο­ποιεί την περιοχή, υποδαυλίζο­ντας τις αναταραχές σε ορισμένα αραβικά κράτη μέσω φιλικών προς αυτό οργανώσεων.

Στις 12-13 Οκτωβρίου θα συζητηθεί επισήμως στην Ουάσιγκτον η δημιουργία της Στρατηγική­ς Συμμαχίας της Μέσης Ανατολής, στην οποία πρωτεύοντα ρόλο θα παίζουν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία εργάζονται στενά με τον Τραμπ για την αντιμετώπι­ση του Ιράν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece