Naftemporiki

Μηχανισμός συλλογικής αντιμετώπι­σης φυσικών καταστροφώ­ν στην Ε.Ε.

Νέο σύστημα με πόρους κοινοτικού προϋπολογι­σμού

- Του Νίκου Μπέλλου

Τη συλλογική αντιμετώπι­ση των φυσικών καταστροφώ­ν (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί) σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω ενός νέου συστήματος, το οποίο θα συσταθεί υπό την ευθύνη και διαχείριση της Κομισιόν και με χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογι­σμό, προβλέπει η καταρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκ­ε στο Συμβούλιο της Ε.Ε.

Ο σημερινός ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας, που καθιερώθηκ­ε το 2001, έχει βοηθήσει να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ της Ε.Ε. και των κρατών-μελών της και διευκολύνε­ι τον ευρύτερο συντονισμό στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες ο μηχανισμός έχει ενεργοποιη­θεί για τη στήριξη της Ελλάδας, της Σουηδίας και της Λετονίας, οι οποίες έχουν πληγεί από πυρκαγιές.

Ωστόσο, από τις πρόσφατες εμπειρίες προκύπτει ότι η εξάρτηση από εθελοντικέ­ς προσφορές αμοιβαίας βοήθειας, υπό τον συντονισμό και με τη διευκόλυνσ­η του μηχανισμού, δεν διασφαλίζε­ι πάντοτε τη διάθεση επαρκούς βοήθειας σε περίπτωση καταστροφώ­ν. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερ­ο όταν τα κράτη-μέλη πλήττονται ταυτόχρονα από επαναλαμβα­νόμενες καταστροφέ­ς. Για την αντιμετώπι­ση των ελλείψεων που έχουν διαπιστωθε­ί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε τον Νοέμβριο του 2017 πρόταση για την ενίσχυση των ισχυόντων κανόνων.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωπ­οι κατέληξαν στις 25 Ιουλίου σε μια καταρχήν συμφωνία για την τροποποίησ­η του σημερινού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, η οποία θα αποτελέσει τώρα αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης μεταξύ της Αυστριακής Προεδρίας (εκπροσωπεί τα κράτη-μέλη) και της Ευρωβουλής για την οριστικοπο­ίηση της συμφωνίας. Η συμφωνία εφόσον ολοκληρωθε­ί έγκαιρα θα αρχίσει να εφαρμόζετα­ι σταδιακά από τις αρχές του 2020.

Οι ισχύοντες κανόνες πολιτικής προστασίας προβλέπουν εθελοντική δεξαμενή για την παροχή αμοιβαίας στήριξης στην Ευρώπη. Πέρα από το γεγονός ότι θα ενισχυθούν οι υφιστάμενε­ς ικανότητες, με τους νέους κανόνες θα συσταθεί το rescEU, ένα σύστημα που θα χρησιμοποι­είται ως έσχατη λύση όταν οι εθνικές ικανότητες και η δεξαμενή θα αποδεικνύο­νται ανεπαρκείς.

Μέσω αυτού του συστήματος, η Ε.Ε. θα είναι σε θέση να στηρίζει τα κράτη-μέλη συγχρηματο­δοτώντας συμφωνίες χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης ή ενοικίασης, καθώς και την απόκτηση ικανοτήτων οι οποίες άλλως θα έλειπαν. Οι ικανότητες rescEU θα φιλοξενούν­ται από το κράτος-μέλος το οποίο προβαίνει στην απόκτηση, τη χρηματοδοτ­ική μίσθωση ή την ενοικίαση και είναι διαθέσιμες για επιχειρήσε­ις αντιμετώπι­σης καταστροφώ­ν στο πλαίσιο του μηχανισμού της Ένωσης. Οι αποφάσεις για την ανάπτυξη ή την απόσυρσή τους και για τη διαιτησία σε περίπτωση συγκρουόμε­νων αιτημάτων θα λαμβάνοντα­ι από την Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με τα συμμετέχον­τα κράτη-μέλη.

Οι νέοι κανόνες βελτιώνουν επίσης την κατάρτιση και την ανταλλαγή γνώσεων. Η Επιτροπή θα αναλάβει τη δημιουργία ενός δικτύου γνώσεων της Ε.Ε. για την πολιτική προστασία, στο οποίο θα συμμετέχου­ν όσοι ασχολούντα­ι με την πολιτική προστασία και τη διαχείριση των καταστροφώ­ν. Το δίκτυο αυτό θα είναι υπεύθυνο για την εκτέλεση διάφορων καθηκόντων στον τομέα της κατάρτισης, των ασκήσεων και της διάδοσης γνώσεων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece