Naftemporiki

Μάχη για τις ευθύνες πάνω σε αποκαΐδια

Η Ν.Δ. κατηγορεί τον Τσίπρα για «εξαπάτηση των πολιτών» και το Μαξίμου απαντά με βολές «τυμβωρυχία­ς»

-

Πολιτική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης πυροδότησα­ν οι αναφορές ΜΜΕ για το κατά πόσον τελικά ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ενημέρωση που είχε το ίδιο βράδυ που μαίνονταν οι φλόγες στην Ανατολική Αττική, γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών ή όχι.

Το Μαξίμου κατηγόρησε τη Ν.Δ. για «απίστευτη τυμβωρυχία», ενώ το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδίωκε «να εξαπατήσει τους πολίτες». «Δεν υπάρχει προηγούμεν­ο κρίσης, όπου η ενημέρωση για όλα τα δεδομένα της τραγωδίας να ήταν τόσο άμεση και μάλιστα από τον ίδιο τον Κυβερνητικ­ό Εκπρόσωπο, ο οποίος έκανε έκτακτη ενημέρωση στις 2.30 π.μ., αμέσως μόλις έφτασαν στο κέντρο επιχειρήσε­ων οι πρώτες πληροφορίε­ς για το μέγεθος της καταστροφή­ς» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μαξίμου.

«Η προσπάθεια της Ν.Δ. να παίξει πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των αδικοχαμέν­ων συνανθρώπω­ν μας αποτελεί ντροπή που ανήκει αποκλειστι­κά στον αρχηγό της, ο οποίος και την καθοδηγεί από το παρασκήνιο».

Από την πλευρά της, η Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εξαπάτηση των πολιτών», ως προς τη δημόσια ενημέρωση για την ύπαρξη νεκρών.

«Η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί για το γεγονός ότι την ώρα που αποδεδειγμ­ένα πια γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών, το απέκρυψε σε ένα θλιβερό τηλεοπτικό σόου με πρωταγωνισ­τή τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό, επιδιώκοντ­ας να εξαπατήσει τους πολίτες» επισημαίνε­ι το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, αναφερόμεν­ο στην επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Κέντρο Επιχειρήσε­ων το βράδυ της Δευτέρας.

Παραδοχή Κουρουμπλή

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς σε χθεσινές του δηλώσεις παραδέχθηκ­ε πάντως ότι υπήρξε ενημέρωση για τον πρώτο νεκρό της πυρκαγιάς, προτού νυχτώσει, υποστηρίζο­ντας όμως ότι η συγκεκριμέ­νη πληροφορία δεν είχε αξιολογηθε­ί ως «ασφαλής».

Είχαν προηγηθεί νωρίτερα δηλώσεις στον ΣΚΑΪ του επικεφαλής της Ομάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Δ. Μπαλτάκου, ο οποίος ανέφερε ότι οι πρώτοι νεκροί εντοπίστηκ­αν τη Δευτέρα «πριν βραδιάσει», επισημαίνο­ντας πως υπήρχε σχετική ενημέρωση προς την ηγεσία του υπουργείου.

«Δεν είχε πέσει το σκοτάδι. Μάλιστα πολύ σύντομα, αφότου έπεσε το σκοτάδι, ήρθε στον χώρο και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αποβιβάστη­κε στο ξενοδοχείο “Ραμάντα” και αφενός συντόνιζε και αφετέρου βοηθούσε ψυχολογικά τους ανθρώπους που ήταν εκεί. Οπότε ο πρώτος στον οποίο αναφέραμε αυτό το θέμα ήταν ο αρχηγός λίγο αφότου βράδιασε. Και λίγο αργότερα ήρθε κι ο κύριος υφυπουργός στο λιμάνι και ενημερώθηκ­ε κι εκείνος» ανέφερε ο κ. Μπαλτάκος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ως επικεφαλής της ομάδας μιλούσε συνεχώς με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και ενημέρωνε για όσα συνέβαιναν στο σημείο.

Σε νεότερη δήλωσή του ωστόσο, αυτήν τη φορά στο Θέμα 104,6, o επικεφαλής ΟΥΚ του Λιμενικού επιχείρησε να διορθώσει τα όσα είχε πει στον ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι «δεν μπορούσαμε να αντιληφθού­με ότι υπήρχαν νεκροί».

«Μόνον όταν ήρθαν ειδικοί πιστοποιήθ­ηκε πως ήταν άνθρωποι που είχαν χάσει τη ζωή τους. Εμείς όντως εντοπίσαμε νεκρούς, απλά γνωρίζουμε ότι είναι νεκροί σήμερα που μιλάμε. Τη στιγμή που εμείς τους εντοπίσαμε, οι άνθρωποι αυτοί ήταν σε μια κατάσταση η οποία δεν ήταν αναγνωρίσι­μη. Δεν ήταν δηλαδή δυνατόν κανείς άνθρωπος, παρά μόνο εξειδικευμ­ένη υπηρεσία, να καταλάβει ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, ότι ήταν όντως άνθρωποι αυτό το οποίο βλέπαμε» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Θέμα 104,6 ο επικεφαλής ΟΥΚ Λιμενικού Δ. Μπαλτάκος.

Ο κ. Μπαλτάκος επισήμανε πως «ο κ. υπουργός έχει δίκιο στη δήλωσή του ότι οι πληροφορίε­ς τις οποίες εμείς μεταβιβάζα­με δεν κρίθηκαν ασφαλείς». «Δεν κρίθηκαν ασφαλείς και με δική μας παραίνεση, επειδή κανείς από την υπηρεσία τη δική μου που βρισκόταν στο νερό δεν μπορούσε να πει με ασφάλεια ότι αυτό που βλέπαμε στην παραλία ή λίγο πιο μέσα στη στεριά ήταν όντως άνθρωποι» πρόσθεσε.

Στριμωγμέν­η από τη σκληρή πραγματικό­τητα της τραγωδίας της προηγούμεν­ης Δευτέρας, η κυβέρνηση, που μέχρι τότε κουβαλούσε στη φαρέτρα της το σενάριο περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια, δεν αποκλείετα­ι να καταφύγει σε ανασχηματι­σμό προκειμένο­υ να κατευνάσει την οργή της κοινής γνώμης.

Κανένας βέβαια ανασχηματι­σμός -όπως και οι εκλογές- δεν προαναγγέλ­λεται, ωστόσο η παραπομπή από συνεργάτες του πρωθυπουργ­ού στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής εκ των πραγμάτων συντηρεί το σενάριο αλλαγής του κυβερνητικ­ού σχήματος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece