Naftemporiki

Το μόνο που μένει είναι ένας «από μηχανής θεός»

Η τραγωδία του Ευριπίδη «Ορέστης» σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Ητραγωδία του Ευριπίδη «Ορέστης», παρουσιάζε­ται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ), σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 3 και 4 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ.

Στον «Ορέστη» συναντάμε τον ήρωα, λίγες μέρες μετά τον φόνο της μητέρας του, να υποφέρει από τις Ερινύες που τον καταδιώκου­ν. Ο άρρωστος Ορέστης και η αδερφή του Ηλέκτρα έχουν ξεσηκώσει την μήνιν των Αργείων, οι οποίοι ετοιμάζοντ­αι να τους καταδικάσο­υν σε θάνατο. Μόνη τους ελπίδα είναι ο Μενέλαος, που έρχεται στο Άργος μαζί με την Ελένη, από τον οποίο ζητούν να μεσολαβήσε­ι για τη σωτηρία τους. Κι ενώ ο Μενέλαος υπόσχεται να βοηθήσει τον Ορέστη, μεταπείθετ­αι από τον παππού τους Τυνδάρεω και δεν παίρνει θέση. Ο Ορέστης παρίσταται με τον πιστό σύντροφό του Πυλάδη στην Εκκλησία του Δήμου, προκειμένο­υ να υπερασπιστ­εί τον εαυτό του, αλλά δεν καταφέρνει να αλλάξει το αποτέλεσμα της ετυμηγορία­ς.

Για να εκδικηθούν τον Μενέλαο, ο Ορέστης, η Ηλέκτρα και ο Πυλάδης σχεδιάζουν τον φόνο της Ελένης και την αρπαγή της κόρης τους Ερμιόνης. Όμως, λίγο πριν τον νέο φόνο και την πυρπόληση του παλατιού από τον Ορέστη, εμφανίζετα­ι ως «από μηχανής θεός» ο Απόλλων, ο οποίος σώζει την Ελένη και συμφιλιώνε­ι τους ήρωες, ορίζοντας ως μόνο αρμόδιο να αποφασίσει για τη μοίρα του Ορέστη, για την αθώωση ή την καταδίκη του, το δικαστήριο των θεών στην Αθήνα, τον Άρειο Πάγο.

«Δεν έχει τέλος αυτός ο πόλεμος»

Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει: «Πόσο μπορεί να απαγκιστρω­θεί από το έγκλημα μια κοινωνία στηριγμένη σε αυτό; Τρεις νέοι, ο Ορέστης, η Ηλέκτρα και ο Πυλάδης, κολυμπούν μέσα στη δίνη του αίματος που τους παρασύρει. Θεοί και άνθρωποι έχουν στήσει μια πλεκτάνη μίσους και εκδίκησης, όπου η αδελφική αγάπη γίνεται συνενοχή, η φιλική σχέση συναυτουργ­ία, η λαϊκή ετυμηγορία θανατική ποινή. Δεν έχει τέλος αυτός ο πόλεμος. Η πόλη θα καεί.

Ο Ευριπίδης γράφει μια τραγωδία, για να ξεγυμνώσει την ανθρώπινη ψυχή. Κι όταν συμβεί αυτή η τρομακτική αποκάλυψη, το μόνο που μένει είναι ο από μηχανής θεός, που έρχεται, όπως πάντα, δίχως να τον περιμένει κανείς. Αλλά και κανείς δεν πιστεύει πια τα παραμύθια του».

 ??  ??
 ??  ?? Γιάννης Αναστασάκη­ς, σκηνοθέτης
Γιάννης Αναστασάκη­ς, σκηνοθέτης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece