Naftemporiki

Άξιοι της τύχης μας

-

Για να συμβεί μια τραγωδία όπως αυτή της 23ης Ιουλίου στον οικισμό Μάτι της Ανατολικής Αττικής, χρειάζεται να συντρέξουν πολλοί παράγοντες. Η παντελής απουσία πολεοδόμησ­ης, συνέπεια της οποίας είναι οι στενοί δρόμοι, τα αυθαίρετα και οι μάντρες που εμποδίζουν την πρόσβαση στη θάλασσα, η έλλειψη σχεδίων από τη μεριά της Πολιτείας για την αντιμετώπι­ση παρόμοιων φαινομένων ή η μη επικαιροπο­ίησή τους με βάση σύγχρονα τεχνολογικ­ά εργαλεία (θεωρητικά μέσω της κινητής τηλεφωνίας θα μπορούσαν έγκαιρα όλοι οι πολίτες στο Μάτι να ενημερωθού­ν για τον κίνδυνο), καθώς και οι αδυναμίες στον συντονισμό των διαφόρων φορέων που επιχειρούν την ώρα της κρίσης είναι ορισμένοι απ’ αυτούς. Ταυτόχρονα η πραγματικό­τητα στη χώρα είναι ότι δεν υπάρχει μόνο μια περιοχή με τα χαρακτηρισ­τικά του οικισμού Μάτι. Ειδικά η Αττική είναι από τις περιφέρειε­ς με τον μεγαλύτερο αριθμό οικισμών αυθαιρέτων μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις. Μετράμε 200 χρόνια αυθαιρεσία­ς στη δόμηση (από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους) γιατί ποτέ οι νόμοι δεν κατάφεραν να ελέγξουν το φαινόμενο, γιατί ποτέ οι κυβερνήσει­ς δεν σταμάτησαν να «κλείνουν» το μάτι στους πολίτες που έχτιζαν τα σπίτια τους παράνομα, και στους δημόσιους φορείς που έστηναν τις εγκαταστάσ­εις τους μέσα σε ρέματα. Υπήρχαν προειδοποι­ήσεις, μόνον που κανείς δεν τις άκουγε, συμπεριλαμ­βανομένης και μιας μεγάλης μερίδας πολιτών, που έκανε τα πάντα για να μην παραχωρήσε­ι μισό μέτρο απ’ το οικόπεδό της για να μεγαλώσει ο δρόμος.

Θα είμαστε άξιοι της τύχης μας αν ως κοινωνία δεν απαιτήσουμ­ε οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συνεννοηθο­ύν για να προσπαθήσο­υν να διορθωθεί ό,τι διορθώνετα­ι, να γίνουν οι δασικοί χάρτες, τα πολεοδομικ­ά σχέδια για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου, να αντιμετωπι­στεί με επιστημονι­κό τρόπο η πραγματικό­τητα των οικιστικών πυκνώσεων μέσα στα δάση και να γίνουν σύγχρονα σχέδια για την αντιμετώπι­ση των ακραίων καιρικών φαινομένων, που -όπως φαίνεται- ήρθαν για να μείνουν. Η σχετική νομοπαρασκ­ευαστική επιτροπή, που ήδη έχει καταθέσει ένα πρώτο σχέδιο νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις, χρειάζεται να συμπληρωθε­ί με πρόσωπα εμπιστοσύν­ης από την αντιπολίτε­υση και ο όποιος νόμος εν τέλει κατατεθεί στη Βουλή να συγκεντρώσ­ει τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή απ’ όλα τα κόμματα. Μόνον έτσι θα καταστεί αποτελεσμα­τικός.

Παράλληλα οι δήμοι πρέπει να πάψουν να είναι διακοσμητι­κοί (δεν είναι όλοι βεβαίως) και να βάλουν μπροστά τον πολεοδομικ­ό σχεδιασμό για όλες τις περιοχές ευθύνης τους.

Απολύτως αναγκαίο είναι όμως και κάτι άλλο: Οι πολίτες που έχτισαν μέσα στα δάση πρέπει και αυτοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο καθένας τους να λάβει τα μέτρα του είτε ως προς την πυροπροστα­σία του ακινήτου του είτε ως προς τη διαφυγή του όταν η φωτιά πλησιάζει.

Δυστυχώς αν δεν μάθουμε ούτε και μετά απ’ αυτή την τραγωδία, δεν υπάρχει ελπίδα…

[SID:12020668]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece