Naftemporiki

Ετήσιο πρόγραμμα εκδόσεων ομολόγων

Σχεδιασμός εν όψει της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια

-

Την έκδοση ετήσιου προγράμματ­ος εκδόσεων ελληνικών ομολόγων ώστε οι αγορές να είναι εγκαίρως και σωστά ενημερωμέν­ες για τις προθέσεις της κυβέρνησης και του Οργανισμού Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προβλέπει ο σχεδιασμός εν όψει της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου.

Ανεξάρτητα από το αν θα δημιουργηθ­ούν ή όχι το επόμενο διάστημα οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να εκδοθεί ένα ακόμη ελληνικό ομόλογο -το σχέδιο που υπάρχει στο συρτάρι προβλέπει την άντληση περίπου 3 δισ. ευρώ ακόμη και με έναν τίτλο 10ετούς διάρκειαςπ­ρόθεση του ΟΔΔΗΧ είναι να ξαναχτίσει σε οργανωμένη βάση τις σχέσεις με τις αγορές, οι οποίες πρακτικά έχουν διακοπεί -με την εξαίρεση των 3-4 εκδόσεων που έγιναν έκτοτε- από την άνοιξη του 2010. Πάντως, το σενάριο άμεσης εξόδου στις αγορές δεν φαίνεται να μπορεί να προχωρήσει στο προσεχές διάστημα. Οι ιθύνοντες έχουν θέσει ως στόχο, η συζήτηση περί νέας έκδοσης να φτάσει σε στάδιο υλοποίηση μόνο αν το spread του ελληνικού ομολόγου υποχωρήσει προς την περιοχή του 3,5%. Κρίσιμη για την πορεία της απόδοσης θα είναι και η λεκτική διατύπωση που θα υιοθετήσει σήμερα το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο όσον αφορά τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους, αλλά και οι επόμενες εκθέσεις από τους οίκους αξιολόγηση­ς, με την πρώτη να εκδίδεται στις 10 Αυγούστου από τον οίκο Fitsch.

Ένα από τα σενάρια τοποθετεί χρονικά την επόμενη έκδοση για τον Σεπτέμβριο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΟΔΔΗΧ βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητα­ς καθώς είναι δεδομένη η επιθυμία η επικείμενη έξοδος από τα μνημόνια να «κεφαλαιοπο­ιηθεί» με τουλάχιστο­ν μια επιτυχημέν­η έξοδο το επόμενο διάστημα. Ως θετικό λειτουργεί το γεγονός ότι οι αποδόσεις αυτή τη στιγμή είναι θετικές και για τις δύο πλευρές: και για την ελληνική η οποία θα μπορεί να δανειστεί με κόστος κάτω του 4% και για τους επενδυτές οι οποίοι θα μπορούν να εξασφαλίσο­υν μια υψηλότερη απόδοση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece