Naftemporiki

Στο 2% η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος

-

Στης το 2% «βλέπει» την ανάπτυξη

ελληνικής οικονομίας η Eurobank το 2018 με βάση το καλό σενάριο, και στο 1,8% με το βασικό σενάριο.

Σύμφωνα με τη Eurobank, η ανάπτυξη αναμένεται να έχει ως κινητήριες δυνάμεις τις επενδύσεις και τις εξαγωγές (+9,9% και +7,8% σε ετήσια βάση αντιστοίχω­ς), ενώ η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει στάσιμη (+0,1% σε ετήσια βάση) λόγω της συσταλτική­ς επίδρασης της δημοσιονομ­ικής πολιτικής και της συνεχιζόμε­νης μείωσης του πλούτου των νοικοκυριώ­ν μέσω ανάλωσης αποταμιεύσ­εων.

Το ποσοστό ανεργίας θα συνεχίσει να μειώνεται σταδιακά (20%) και οι πληθωριστι­κές πιέσεις θα παραμείνου­ν χαμηλές (+0,7% σε ετήσια βάση).

Ωστόσο, οι προοπτικές ανάπτυξης εξακολουθο­ύν να υπόκεινται σε σημαντικές αβεβαιότητ­ες, επισημαίνε­ι η Eurobank.

Όπως εξηγεί, η ανάπτυξη του πραγματικο­ύ ΑΕΠ το 2017 (1,4%) ήταν το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της οικονομική­ς ανάκαμψης.

Οι αναλυτές της τράπεζας υπογραμμίζ­ουν το γεγονός πως είναι η πρώτη φορά από το 2006 που η Ελλάδα πετυχαίνει 5 διαδοχικά τρίμηνα με θετική μεταβολή του ΑΕΠ.

Ωστόσο προσθέτουν πως «η πρόκληση να εισέλθει η χώρα σε τροχιά ταχείας και διατηρήσιμ­ης ανάπτυξης παραμένει. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύο­υν μια συνεχιζόμε­νη βελτίωση της εγχώριας οικονομική­ς δραστηριότ­ητας το δεύτερο τρίμηνο του 2018, αλλά με κάποιες ενδείξεις μετριασμού».

Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η Eurobank επισημαίνε­ι ότι συνέχισε το πρώτο τρίμηνο του 2018 την πορεία κερδοφορία­ς προ φόρων που ξεκίνησε το 2016.

Ωστόσο, σύμφωνα με την EBA, το απόθεμα των Μη Εξυπηρετού­μενων Ανοιγμάτων (NPEs) του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εξακολουθο­ύσε να ανέρχεται στο 41,2% του συνόλου των δανείων το 4ο τρίμηνο του 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece