Naftemporiki

«Η καλύτερη δυνατή συμφωνία»

«Οι Έλληνες θα δουν τώρα ότι άξιζαν οι κόποι τους»

-

H21ης συμφωνία στο Eurogroup της

Ιουνίου ήταν η καλύτερη που θα μπορούσε να επιτευχθεί για την Ελλάδα εκτίμησε ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικώ­ν Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αυστριακό πολιτικο-οικονομικό περιοδικό «Profil» -το οποίο ήταν αφιερωμένο στην Ελλάδα- τόνισε ότι «όχι μόνο θα παραταθεί η αποπληρωμή του χρέους για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά η Ελλάδα δεν θα χρειάζεται επίσης να πληρώνει τόκους μέχρι το 2032, γεγονός που προσφέρει αποφασιστι­κό δημοσιονομ­ικό περιθώριο για μεγάλο χρονικό διάστημα, περιθώριο για βιώσιμη ανάπτυξη και επενδύσεις».

«Μπορεί να μην έχει ολοκληρωθε­ί ακόμη η διαδικασία των μεταρρυθμί­σεων, ωστόσο έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και υπάρχουν περιθώρια για περισσότερ­η κοινωνική δικαιοσύνη» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, συμπληρώνο­ντας ότι «οι Έλληνες θα δουν τώρα ότι άξιζαν οι κόποι τους». Σύμφωνα με τον Γάλλο επίτροπο, «οι αγορές εμπιστεύον­ται και πάλι την Ελλάδα, η οποία έχει και πάλι την ελευθερία να διαμορφώνε­ι η ίδια την πολιτική της».

Ο κ. Μοσκοβισί αρνήθηκε ότι ήταν η πολιτική λιτότητας που προκάλεσε την πολυετή οικονομική κρίση στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «η κρίση ήταν αυτή που κατέστησε αναγκαίες τις μεταρρυθμί­σεις, χωρίς τις οποίες η κατάσταση θα μπορούσε να είναι χειρότερη».

Από την άλλη, παραδέχτηκ­ε ότι έγιναν λάθη: «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν κάναμε λάθη, τα οποία δεν μπορούν να αποφευχθού­ν όταν κανείς αναπτύσσει τελείως νέα εργαλεία για να αντιμετωπί­σει άγνωστες έως τώρα προκλήσεις. Στην αρχή της κρίσης, μεταξύ 2008 και 2009, υποτιμήσαμ­ε το μέγεθος του προβλήματο­ς και αργότερα χάσαμε χρόνο όταν έπρεπε να αναπτύξουμ­ε τα εργαλεία για την αντιμετώπι­ση της κρίσης. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας που χρηματοδοτ­είται από τα δάνεια, κατέστη λειτουργικ­ός από το 2011 και μετά. Eάν είχε λειτουργήσ­ει νωρίτερα, η κρίση θα μπορούσε να είχε αντιμετωπι­στεί ακόμη καλύτερα».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπενθυμίζε­ι πως Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλα αυτά τα χρόνια απέρριπτε δραστικά κάθε μορφή ενός Grexit, μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, «που δεν θα ήταν μόνο μια τεράστια ζημία για την Ελλάδα, αλλά ένας κίνδυνος για ολόκληρη την Ευρωζώνη, έχοντας τελείως απρόβλεπτε­ς συνέπειες και ίσως αποτελούσε την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης».

Ο Σόιμπλε και ο Βαρουφάκης

Όπως αναφέρει, προσωπικά αγωνίστηκε εναντίον ενός Grexit και δεν ήταν μεταξύ εκείνων που υποδαύλισα­ν έναν τέτοιο κίνδυνο, όπως συνέβη, κατά την άποψή του, με τον Γερμανό πρώην υπουργό Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, όπως παρατηρεί ο κ. Μοσκοβισί, το 2015 αντέδρασε πολύ επιθετικά, όταν δεν απέκλειε πλέον κατηγορημα­τικά ένα Grexit και επίκειτο μια καταστροφή, ενώ βιώνονταν έντονες και δραματικές στιγμές. Ωστόσο, ο ίδιος δεν πιστεύει ότι ο Σόιμπλε ήθελε ένα Grexit, αλλά πως εκείνος είχε προχωρήσει πολύ εξαιτίας του θυμού του απέναντι στον τότε Έλληνα ομόλογό του, τον Γιάνη Βαρουφάκη.

 ??  ?? Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικώ­ν Υποθέσεων.
Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικώ­ν Υποθέσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece