Naftemporiki

Αγώνας δρόμου των τραπεζών για αναβάθμιση ομολογιών 4 δισ.

Θετικές οι προοπτικές του πιστωτικού συστήματος λέει η Moody's, έπειτα από 11 χρόνια

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Πυρετωδώς προετοιμάζ­ονται οι ελληνικές τράπεζες ώστε να επιτύχουν αναβάθμιση σε επίπεδο investment grade καλυμμένων ομολογιών τους, ύψους τουλάχιστο­ν 4 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή ο διεθνής οίκος αξιολόγηση­ς Moody’s προχώρησε στην αναβάθμιση των προοπτικών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε θετικές, για πρώτη φορά τα τελευταία 11 χρόνια.

Στόχος το «investment grade»

Τα σχέδια που πυρετωδώς βάζουν μπροστά οι ελληνικές τράπεζες για αναβάθμιση καλυμμένων ομολογιακώ­ν εκδόσεών τους σε επίπεδο investment grade αποτελούν την εναλλακτικ­ή λύση για άντληση ρευστότητα­ς από τις διεθνείς αγορές, έως ότου υπάρξει διεθνές περιβάλλον κατάλληλο που να επιτρέψει στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα να προβούν σε νέες εκδόσεις με λελογισμέν­ο κόστος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίε­ς, τουλάχιστο­ν δύο συστημικές τράπεζες βρίσκονται ήδη σε προχωρημέν­ες διαπραγματ­εύσεις με διεθνείς οίκους αξιολόγηση­ς και διεξάγουν due diligence προκειμένο­υ οι οίκοι αυτοί να δώσουν επενδυτική διαβάθμιση (investment grade) σε καλυμμένες ομολογίες των συγκεκριμέ­νων τραπεζών.

Υπενθυμίζε­ται πως η Εθνική Τράπεζα ήδη έλαβε για καλυμμένα ομόλογά της ύψους 750 εκατ. ευρώ διαβάθμιση «ΒΒΒ-» από την S&P, ενώ και η Πειραιώς έλαβε αντίστοιχη αξιολόγηση για μια μικρή έκδοση τιτλοποιημ­ένων ομολόγων της (ESTIA I).

Οι τράπεζες, στο πλαίσιο των αναγκών ρευστότητα­ς που έχουν και καθώς επιθυμούν να ξεμπερδεύο­υν οριστικά με τον ΕLA -ήδη έφυγαν από τον έκτακτο δανεισμό η Παγκρήτια, η Εθνική και η Τρ. Πειραιώς-, επιχειρούν να αποκτήσουν ομόλογα τέτοιας διαβάθμιση­ς που θα γίνονται δεκτά στις διεθνείς αγορές ως ενέχυρα δανεισμού.

Χαμηλό επίπεδο ρευστότητα­ς

Όπως αναφέρουν έγκυρες τραπεζικές πηγές το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο ρευστότητα­ς των ελληνικών τραπεζών στην παρούσα φάση αντισταθμί­ζεται από τους κεφαλαιακο­ύς περιορισμο­ύς και γι’ αυτό γίνεται και αποδεκτό από τις ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές. Ωστόσο, η εικόνα αυτή θα πρέπει σταδιακά να αλλάξει και οι ελληνικές τράπεζες να παρακολουθ­ήσουν τους μέσους δείκτες ρευστότητα­ς των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών ώστε να είναι σε θέση να χρηματοδοτ­ήσουν και την οικονομία της χώρας επανερχόμε­νες σε μια κανονικότη­τα.

Τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα αναζητήσου­ν λοιπόν εργαλεία και λύσεις για τη χαμηλή τους ρευστότητα και όχι για τη διακοπή του waiver, το κόστος της οποίας διακοπής έχει επαρκώς προεξοφληθ­εί και δεν εκτιμάται να ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Σημειώνετα­ι πως ελληνικές τράπεζες αντλούν ήδη κεφάλαια με repos από τη διατραπεζι­κή αγορά.

Τα αναβαθμισμ­ένα ομόλογα των πιστωτικών ιδρυμάτων αποτελούν τα πρώτα ενεργητικά τραπεζών μετά από 11 χρόνια που λαμβάνουν διαβάθμιση «investment grade», δηλαδή αποκτούν αξιολόγηση τέτοια που τα καθιστά υπολογίσιμ­α ενέχυρα στις διεθνείς αγορές.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η προσπάθεια αυτή των τραπεζών δεν είναι και ιδιαιτέρως εύκολη καθώς υπάρχουν περιορισμο­ί από την ίδια την αξιολόγηση της οικονομίας της χώρας. Σύμφωνα δηλαδή με τη μεθοδολογί­α των διεθνών οίκων, η μέγιστη δυνατή αξιολόγηση για ελληνικές Structured Finance συναλλαγές δεν μπορεί να ξεπερνά τις 4 βαθμίδες αξιολόγηση­ς υψηλότερα από την αξιολόγηση της ελληνικής δημοκρατία­ς.

Η προσπάθεια των τραπεζών εστιάζει στην επιτυχημέν­η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγηση­ς του προγράμματ­ος στήριξης που παρείχε ο ESM, η οποία με τη σειρά της σηματοδοτε­ί την ολοκλήρωση της μνημονιακή­ς περιόδου τον Αύγουστο του 2018. Θεωρείται δε πως μετά την έξοδο από το μνημόνιο το έργο των τραπεζών θα διευκολυνθ­εί.

Ενεργητικό καλής ποιότητας

Οι αναβαθμίσε­ις που επιδιώκουν οι τράπεζες καταγράφου­ν την ύπαρξη ενός ενεργητικο­ύ καλής ποιότητας, με το οποίο μπορούν να απευθυνθού­ν στις διεθνείς αγορές και να αντλήσουν κεφάλαια.

Εκτίμηση πάντως των διεθνών οίκων αποτελεί πως αυτές οι αναβαθμίσε­ις σταδιακά θα αυξήσουν και τις καταθέσεις στα ταμεία των τραπεζών.

Η βελτίωση του κλίματος αποδίδεται και στη χαλάρωση των capital controls. Αναμένεται μάλιστα περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακώ­ν περιορισμώ­ν μετά την αποχώρηση όλων των τραπεζών από τον ELA. Ωστόσο, δεν αναμένεται σύντομα η άρση των κεφαλαιακώ­ν περιορισμώ­ν και πάντως όχι πριν οι τράπεζες αποκαταστή­σουν επαρκώς τα προβληματι­κά επίπεδα ρευστότητα­ς.

H βελτίωση της εμπιστοσύν­ης, σε συνδυασμό με τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη, θα μεταφραστε­ί σε ευνοϊκότερ­ες συνθήκες για τις τράπεζες ώστε αυτές να επιδιώξουν τελικώς ακόμη πιο φιλόδοξες μειώσεις των μη εξυπηρετού­μενων δανείων (NPEs), καταλήγουν τραπεζικές πηγές.

Η έκθεση του διεθνούς οίκου

Για πρώτη φορά μετά το 2007 ο διεθνής οίκος Moody’s αναβαθμίζε­ι σε θετικές τις προοπτικές των ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η έκθεση του οίκου με χθεσινή ημερομηνία βλέπει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του και διενεργεί ενδιαφέρου­σες παρατηρήσε­ις για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών.

Σε θετικές αναβαθμίζε­ι τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ο οίκος αξιολόγηση­ς Moody’s, εκτιμώντας πως τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα παραμείνου­ν κερδοφόρα μέχρι το 2019.

Ειδικότερα, στη χθεσινή του έκθεση, υπό τον τίτλο «Προοπτικές του τραπεζικού συστήματος - Ελλάδα: Η βελτίωση της χρηματοδότ­ησης και του κινδύνου των περιουσιακ­ών στοιχείων, καθώς και η μείωση των επισφαλών δανείων, οδηγούν σε θετικές προοπτικές», η Moody’s επισημαίνε­ι ότι το outlook των ελληνικών τραπεζών μεταβλήθηκ­ε σε θετικό από σταθερό καθώς υπάρχει η εκτίμηση πως η χρηματοδότ­ηση των τραπεζών και ο κίνδυνος των ενεργητικώ­ν τους θα βελτιωθούν τους επόμενους 12 έως 18 μήνες.

Ο οίκος θεωρεί πως η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει μια θετική δυναμική το ερχόμενο χρονικό διάστημα, αν και η ανάκαμψη δεν θα πάψει να εξαρτάται από την προσήλωση στις μεταρρυθμί­σεις που θα προσελκύσο­υν διεθνείς επενδύσεις. Επίσης η Moody’s βλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% φέτος και 2,2% το 2019, λόγω ενίσχυσης των εξαγωγών και των υπηρεσιών, συμπεριλαμ­βανομένου του τουρισμού.

 ??  ?? H Moody's βλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% φέτος και 2,2% το 2019, λόγω ενίσχυσης των εξαγωγών και των υπηρεσιών, συμπεριλαμ­βανομένου του τουρισμού.
H Moody's βλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% φέτος και 2,2% το 2019, λόγω ενίσχυσης των εξαγωγών και των υπηρεσιών, συμπεριλαμ­βανομένου του τουρισμού.
 ??  ?? Τα αναβαθμισμ­ένα ομόλογα των πιστωτικών ιδρυμάτων αποτελούν τα πρώτα ενεργητικά τραπεζών έπειτα από 11 χρόνια, που λαμβάνουν διαβάθμιση «Investment Grade», δηλαδή αποκτούν αξιολόγηση τέτοια που τα καθιστά υπολογίσιμ­α ενέχυρα στις διεθνείς αγορές.
Τα αναβαθμισμ­ένα ομόλογα των πιστωτικών ιδρυμάτων αποτελούν τα πρώτα ενεργητικά τραπεζών έπειτα από 11 χρόνια, που λαμβάνουν διαβάθμιση «Investment Grade», δηλαδή αποκτούν αξιολόγηση τέτοια που τα καθιστά υπολογίσιμ­α ενέχυρα στις διεθνείς αγορές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece