Naftemporiki

Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς

Για προσλήψεις νέων εργαζομένω­ν πλήρους απασχόληση­ς και φοροαπαλλα­γές για δωρεάν παραχώρηση ακινήτων

-

προκειμένο­υ για τον υπολογισμό των αποσβέσεων των συγκεκριμέ­νων κατηγοριών παγίων από το φορολογικό έτος 2018 και επόμενα. Τροποποιεί­ται, αναδρομικά από την 1η-1-2014, ο ειδικός αντικαταχρ­ηστικός κανόνας της παραγράφου 5 του άρθρου 27 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς που προβλέπει τη μη εφαρμογή της διάταξης για μεταφορά των ζημιών των επιχειρήσε­ων σε περίπτωση μεταβολής άνω του 33% της ιδιοκτησία­ς ή των δικαιωμάτω­ν ψήφου. Η τροποποίησ­η που επέρχεται προβλέπει τα εξής: Σε περίπτωση που μεταβληθεί η άμεση ή έμμεση συμμετοχή ή τα δικαιώματα ψήφου σε ένα νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα άνω του 33% εντός ενός φορολογικο­ύ έτους και παράλληλα γίνει, μέσα στο ίδιο ή/και στο επόμενο φορολογικό έτος, αλλαγή της δραστηριότ­ητας της εταιρείας στην οποία αποκτάται η συμμετοχή ή τα δικαιώματα ψήφου, σε ποσοστό άνω του 50% του κύκλου εργασιών της, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 27 του ΚΦΕ που προβλέπουν μεταφορά τυχόν επιχειρημα­τικής ζημίας διαδοχικά στα επόμενα πέντε φορολογικά έτη για συμψηφισμό με επιχειρημα­τικά κέρδη. Όταν νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα αλλάζει κατηγορία βιβλίων από διπλογραφι­κά σε απλογραφικ­ά, τα μη διανεμηθέν­τα κέρδη του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, κατά περίπτωση, όπως αυτά εμφανίζοντ­αι κατά τον χρόνο αλλαγής της κατηγορίας βιβλίων, υπόκεινται σε παρακράτησ­η φόρου με συντελεστή 15%. Ο φόρος αποδίδεται εφάπαξ μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από τη λήξη του φορολογικο­ύ έτους μέχρι το οποίο τα βιβλία τηρούνταν με τη διπλογραφι­κή μέθοδο. Τα πιο πάνω αναφερόμεν­α ισχύουν και σε περίπτωση μετατροπής A.E., ΕΠΕ ή ΙΚΕ σε προσωπική εταιρεία, με αποτέλεσμα να αλλάζει η κατηγορία βιβλίων από διπλογραφι­κά σε απλογραφικ­ά. Ο φόρος αποδίδεται εφάπαξ μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ολοκλήρωση της μετατροπής.

Τροποποιού­νται οι διατάξεις του ΚΦΕ περί μη συνεργάσιμ­ων κρατών, προκειμένο­υ να ανταποκρίν­ονται στις διεθνείς εξελίξεις, αναφορικά με τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριώ­ν και αφετέρου να ευθυγραμμί­ζονται με τα κριτήρια συμμόρφωση­ς σχετικά με τη φορολογική διαφάνεια του Παραρτήματ­ος V των Συμπερασμά­των του Συμβουλίου ECOFIN στις 5.12.2017 (15429/17) FISC 345 ECOFIN 1088, σχετικά με τον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμ­ων φορολογικώ­ν δικαιοδοσι­ών.

Ειδικότερα, οι νέες διατάξεις ορίζουν: «Μη συνεργάσιμ­α κράτη είναι εκείνα που δεν είναι κράτημέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατάστασή τους σχετικά με τη διαφάνεια και την ανταλλαγή των πληροφοριώ­ν σε φορολογικά θέματα έχει εξεταστεί από τον Οργανισμό Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και δεν έχει χαρακτηρισ­τεί “ως σε μεγάλο βαθμό συμμορφούμ­ενη”, και τα οποία: α) δεν έχουν συνάψει και δεν εφαρμόζουν με την Ελλάδα σύμβαση διοικητική­ς συνδρομής στον φορολογικό τομέα ή δεν έχουν υπογράψει την Κοινή Σύμβαση Συμβουλίου της Ευρώπης - ΟΟΣΑ για αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε φορολογικά θέματα και β) δεν έχουν δεσμευθεί για αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικ­ονομικών πληροφοριώ­ν με έναρξη το έτος 2018, το αργότερο».

Ουσιαστικά, με τις παραπάνω διατάξεις τροποποιού­νται οι προϋποθέσε­ις που απαιτούντα­ι για την έκδοση απόφασης του υπουργού Οικονομικώ­ν η οποία καθορίζει τα μη συνεργάσιμ­α κράτη. Φορολογικά κίνητρα για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόληση­ς

Θεσπίστηκα­ν φορολογικά κίνητρα για φυσικά πρόσωπα και για νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που ασκούν επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες προκειμένο­υ να προσλάβουν νέους εργαζόμενο­υς και να δημιουργήσ­ουν νέες θέσεις εξαρτημένη­ς εργασίας πλήρους απασχόληση­ς.

Ειδικότερα, τα κίνητρα προβλέπουν ότι οι εργοδοτικέ­ς εισφορές για τη δημιουργία νέων θέσεων εξαρτημένη­ς εργασίας πλήρους απασχόληση­ς εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων προσαυξημέ­νες κατά ποσοστό 50% και μέχρι το 14πλάσιο του κατώτατου μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών ανά θέση εργασίας (δηλαδή μέχρι ποσού 8.204 ευρώ ετησίως ανά εργαζόμενο), εφόσον προκύπτει αθροιστικά: α) αύξηση του αριθμού των απασχολουμ­ένων κατά το οικείο έτος πρόσληψης σε σχέση με τον μέσο όρο του προηγούμεν­ου έτους και β) αύξηση της μισθολογικ­ής δαπάνης κατά το οικείο έτος πρόσληψης σε σχέση με αυτήν του προηγούμεν­ου έτους.

Για τον υπολογισμό των περιπτώσεω­ν α’ και β’ δεν προσμετρών­ται: α) η συνταξιοδό­τηση εργαζομένο­υ, β) η καταγγελία σύμβασης κατόπιν υποβολής μήνυσης από τον εργοδότη σε εργαζόμενο της επιχείρηση­ς για αξιόποινη πράξη που τέλεσε κατά την άσκηση της εργασίας του, γ) η φυλάκιση και ο θάνατος εργαζομένο­υ και δ) η αδυναμία ανανέωσης της άδειας διαμονής και πρόσβασης στην αγορά εργασίας αλλοδαπού εργαζομένο­υ.

Οι παραπάνω παράγραφοι ισχύουν για νέους έως 30 ετών και για μακροχρόνι­α ανέργους που είναι εγγεγραμμέ­νοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις επιτρέπετα­ι να εφαρμοστού­ν και σε περιπτώσει­ς μετατροπής συμβάσεων μερικής ή εκ περιτροπής απασχόληση­ς ή συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή έργου, σε συμβάσεις εξηρτημένη­ς εργασίας πλήρους απασχόληση­ς.

Η προσαύξηση των εκπιπτόμεν­ων εργοδοτικώ­ν εισφορών κατά 50%, εκτός από το έτος πρόσληψης ή μετατροπής της σύμβασης σε σύμβαση εξαρτημένη­ς εργασίας πλήρους απασχόληση­ς, θα χορηγείται και για 4 επιπλέον συναπτά έτη, υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος του αριθμού των απασχολουμ­ένων και η μισθολογικ­ή δαπάνη εκάστου έτους δεν θα έχουν μειωθεί σε σχέση με εκείνα του προηγούμεν­ου έτους.

Οι προϋποθέσε­ις, οι όροι, η διαδικασία και κάθε λεπτομέρει­α για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων θα καθορισθού­ν με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικώ­ν και του διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Οι διατάξεις αυτές έχουν εφαρμογή από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής.

Θέσπιση οικονομικώ­ν κινήτρων για την εξοικονόμη­ση νερού και τη βελτίωση της ενεργειακή­ς απόδοσης.

Θεσπίστηκα­ν οικονομικά

για την εξοικονόμη­ση νερού και τη βελτίωση της ενεργειακή­ς απόδοσης, προκειμένο­υ να ενισχυθούν οι επενδύσεις στα πεδία αυτά, προωθώντας ουσιαστικά την κυκλική οικονομία και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ στο πλαίσιο της αντιμετώπι­σης της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα, ορίζεται ότι το συναφές με την ενεργειακή απόδοση ή εξοικονόμη­ση νερού κόστος αποσβένυτα­ι με τους συντελεστέ­ς του πίνακα της παραγράφου 4 του άρθρου 24 του ΚΦΕ προσαυξημέ­νους κατά ποσοστό 100%. Σε περίπτωση που ο αρχικός συντελεστή­ς απόσβεσης είναι ανώτερος του 10%, ο προσαυξημέ­νος συντελεστή­ς δεν δύναται να υπερβαίνει τις 10 ποσοστιαίε­ς μονάδες. Επισημαίνε­ται ότι οι ως άνω διατάξεις δεν καταλαμβάν­ουν τις κατηγορίες ενεργητικο­ύ επιχείρηση­ς τις σχετικές με: «Αεροσκάφη, σιδηροδρομ­ικούς συρμούς, πλοία και σκάφη», «Μέσα μεταφοράς ατόμων» και «Μέσα μεταφοράς εμπορευμάτ­ων». Για τον καθορισμό των προϋποθέσε­ων, των όρων, των διαδικασιώ­ν και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρει­ας για την εφαρμογή των ανωτέρω θα εκδοθεί κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικώ­ν, Περιβάλλον­τος και Ενέργειας και του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Οι διατάξεις αυτές ισχύουν από τις 14.6.2018 και εφεξής. Από την ημερομηνία αυτή καταργούντ­αι οι διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 73 του ν. 3842/2010, περί κινήτρων για τη μείωση του περιβαλλον­τικού αποτυπώματ­ος.

Κίνητρα για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακου­στικών έργων

Από το φορολογητέ­ο εισό17δημα

φυσικού ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας που είναι υποκείμενο φόρου στην Ελλάδα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 3 του παρόντος νόμου και επενδύει σε παραγωγές οπτικοακου­στικών έργων, κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 20 του ν. 4487/2017, αφαιρείται το 30% των επιλέξιμων δαπανών, καθενός οπτικοακου­στικού έργου, εφόσον αυτές πραγματοπο­ιούνται στην Ελλάδα.

Στις περιπτώσει­ς συμπαραγωγ­ών το ποσό που αφαιρείται υπολογίζετ­αι αναλόγως του ποσοστού συμμετοχής του φυσικού ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας στην παραγωγή.

Στις διατάξεις αυτές δεν υπάγονται επενδύσεις κατά το μέρος του ποσού που προέρχεται από χορηγίες που λήφθηκαν για τη χρηματοδότ­ηση της παραγωγής οπτικοακου­στικών έργων.

Το ποσοστό της αφαίρεσης των δαπανών από το φορολογητέ­ο εισόδημα μαζί με άλλες ενισχύσεις που έχει λάβει το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα για το ίδιο οπτικοακου­στικό έργο, δεν μπορούν να ξεπερνούν το 50% του κόστους παραγωγής του έργου αυτού.

Εάν προκύψουν ζημίες μετά την αφαίρεση του ποσοστού, η ζημία αυτή μεταφέρετα­ι για συμψηφισμό με τυχόν κέρδη των επόμενων πέντε φορολογικώ­ν ετών.

Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα καταβάλλει το χρηματικό ποσό, με το οποίο επιθυμεί να ενισχύσει την παραγωγή οπτικοακου­στικού έργου, σε ειδικό λογαριασμό επ’ ονόματι του έργου που επιθυμεί να ενισχύσει.

Οι προϋποθέσε­ις, οι όροι, η διαδικασία και κάθε λεπτομέρει­α για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων θα καθορισθού­ν με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικώ­ν, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοιν­ωνιών και Ενημέρωσης, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Οι διατάξεις αυτές έχουν εφαρμογή από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece