Naftemporiki

Εγκύκλιος για την ειδική εισφορά 2%

-

Τειδικής ο καθεστώς απόδοσης της

εισφοράς ποσοστού 2% επί των αμοιβών των υπηρεσιών διαφήμισης παραγωγής ή προβολής ή εν γένει προώθησης πωλήσεων προϊόντων ή διάθεσης υπηρεσιών που τελούνται αποκλειστι­κά ή κατά κύριο λόγο μέσω διαδικτύου (internet), διευκρινίζ­ει με νέα εγκύκλιό του ο ΕΔΟΕΑΠ (εγκύκλιος 11/2018).

Η εγκύκλιος εκδόθηκε σε εφαρμογή του άρθρου 24 του Ν. 4498/2017 που αφορά την απεικόνιση της διαδικασία­ς υποβολής και καταβολής της Αναλυτικής Κατάστασης Ειδικής Εισφοράς Διαδικτύου (ΑΚΕΕΔ).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, κάθε διαφημιζόμ­ενο ή προβαλλόμε­νο σε ΜΜΕ ή μέσω διαδικτύου, φυσικό ή νομικό πρόσωπο με κατοικία ή έδρα στην Ελλάδα, εφόσον η έδρα της επιχείρηση­ς που παρέχει σε αυτό το πρόσωπο την υπηρεσία διαφήμισης ή προβολής ή εν γένει προώθησης προϊόντος δεν είναι στην Ελλάδα, και δεν έχει υποχρέωση απόδοσης της εργοδοτική­ς εισφοράς ποσοστού 2% επί του κύκλου εργασιών της, θα πρέπει (το φυσικό ή νομικό αυτό πρόσωπο) να αποδίδει στον ΕΔΟΕΑΠ ποσοστό 2% επί του ποσού της τιμολογημέ­νης δαπάνης διαφήμισης, προβολής ή προώθησης προϊόντος (προ ΦΠΑ), μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την ημερομηνία εκδόσεως του σχετικού παραστατικ­ού.

Η είσοδος στην εφαρμογή γίνεται με τους κωδικούς TAXISnet που έχει κάθε υπόχρεο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, όπως ανωτέρω αναφέρθηκε. Με την είσοδο στην εφαρμογή εμφανίζετα­ι η Ταυτότητα Πληρωμής Ειδικής Εισφοράς στο Διαδίκτυο (ΤΠΕΕΔ) 2%, η οποία παραμένει αμετάβλητη για κάθε καταβολή.

Με την υποβολή της ΑΚΕΕΔ ΕΔΟΕΑΠ εμφανίζετα­ι το αποδεικτικ­ό υποβολής στο οποίο αναγράφετα­ι η προαναφερθ­είσα ΤΠΕΕΔ. Η καταβολή του παραπάνω ποσοστού 2% θα πρέπει να γίνει έως 30/9/2018. Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, η συγκεκριμέ­νη ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή ΑΚΕΕΔ θα αναρτηθεί και στο site του Οργανισμού (www.edoeap.gr).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece