Naftemporiki

«Καμπανάκι» για 182 εμπορικά σήματα

Προϊόντα με τον όρο «Μακεδονία»

-

Τανησυχίες ους προβληματι­σμούς και τις

της επιχειρημα­τικής κοινότητας της Βόρειας Ελλάδας σχετικά με τα δικαιώματα επί σημάτων ή άλλων διακριτικώ­ν γνωρισμάτω­ν που περιέχουν το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγά του, εκφράζει η διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Θεσσαλονίκ­ης (ΕΒΕΘ).

Η διαπραγμάτ­ευση με αντικείμεν­ο τις διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και την ερμηνεία τους, ειδικά σε σχέση με τα δικαιώματα επί σημάτων ή άλλων διακριτικώ­ν γνωρισμάτω­ν που περιέχουν το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγά του, χρειάζεται οργάνωση και μεθοδικότη­τα, καθώς το θέμα αφορά πάρα πολλές επιχειρήσε­ις και εκ των πραγμάτων διεξήχθη σε ένα πεδίο αρκετά δυσχερές, όπως επισημαίνε­ι ο πρώτος αντιπρόεδρ­ος του ΕΒΕΘ Εμμ. Βλαχογιάνν­ης και όπως τόνισε σχετικά ο ίδιος και σε σύσκεψη που πραγματοπο­ιήθηκε πρόσφατα για το θέμα στο ΕΒΕΘ. Στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχα­ν οι γενικοί γραμματείς Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Δημ. Αυλωνίτης, Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείριση­ς Πόρων Χαρ. Κασίμης και Διεθνών Οικονομικώ­ν Σχέσεων και Αναπτυξιακ­ής Συνεργασία­ς Γιάννης Μπράχος, που είχε και την πρωτοβουλί­α σύγκλησης της σύσκεψης. Παρευρέθηκ­αν ακόμη οι πρόεδροι ή εκπρόσωποι παραγωγικώ­ν και εμπορικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στα μητρώα του ΕΒΕΘ υφίστανται 182 εταιρείες με εμπορική επωνυμία ή διακριτικό τίτλο με τον όρο «Μακεδονία». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βλαχογιάνν­ης υπογραμμίζ­ει ότι εταιρείες διατυπώνου­ν ανησυχίες μήπως απαιτηθεί να αλλάξουν την εμπορική επωνυμία τους (εφόσον περιλαμβάν­ει τον όρο «Μακεδονία»), ενώ σημείωσε πως είναι αναγκαία η μέγιστη δυνατή κατοχύρωση του συμφέροντο­ς των βορειοελλα­δικών επιχειρήσε­ων.

Να σημειωθεί επίσης ότι το ΕΒΕΘ έγκαιρα και ξεκάθαρα τόνισε ότι στα πλαίσια των διαφόρων συστημάτων καταχώριση­ς σημάτων, που συνυπάρχου­ν και λειτουργού­ν παράλληλα, το εμπορικό σήμα μπορεί να καταχωρισθ­εί είτε ως εθνικό, με τις προϋποθέσε­ις του ν. 4072/2012, είτε ως σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου και του Συμβουλίου, είτε ως διεθνές, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Μαδρίτης, που αφορά τη διεθνή καταχώριση σημάτων. Το εθνικό σήμα παρέχει προστασία στα πλαίσια της ελληνικής επικράτεια­ς, το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχει προστασία σε όλα τα κράτημέλη της Ε.Ε., ενώ τα διεθνή σήματα, που προϋποθέτο­υν την ύπαρξη εθνικού ή ευρωπαϊκού σήματος, παρέχουν προστασία και σε άλλες χώρες που έχουν κυρώσει διεθνείς συμβάσεις.

Έτσι, τα μέλη του ΕΒΕΘ, σταθμίζοντ­ας τις ανάγκες τους και το χωρικό πεδίο που δραστηριοπ­οιούνται, καλούνται να επιλέξουν αντίστοιχα το κατάλληλο γι’ αυτά σύστημα καταχώριση­ς σημάτων (εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές). Πέραν των προαναφερό­μενων, το ΕΒΕΘ έχει αναλάβει πρωτοβουλί­α τεκμηρίωση­ς των θέσεων των ελληνικών επιχειρήσε­ων που χρησιμοποι­ούν τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά του, η οποία θα ανακοινωθε­ί στο άμεσο μέλλον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece