Naftemporiki

Εξόφληση φόρου εισοδήματο­ς σε δώδεκα δόσεις

Μέσω της υπαγωγής στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Το δικαίωμα εξόφλησης των πληρωτέων φόρων που αναγράφει το εκκαθαριστ­ικό σημείωμα της φετινής φορολογική­ς δήλωσης έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις -αντί σε τρεις διμηνιαίες- παρέχει και φέτος σε κάθε φορολογούμ­ενο η ισχύουσα νομοθεσία. Το δικαίωμα αυτό μπορεί να ασκηθεί μέσω της υπαγωγής της συνολικής οφειλής του εκκαθαριστ­ικού στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013. Η υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή μπορεί να γίνει ακόμη και σήμερα που λήγει η πρώτη δόση αποπληρωμή­ς των οφειλών του εκκαθαριστ­ικού, δηλαδή πριν καταστεί η δόση αυτή ληξιπρόθεσ­μη.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί επίσης να γίνει και αφού καταστεί ληξιπρόθεσ­μη η πρώτη ή και η δεύτερη δόση ή αφού καταστεί ληξιπρόθεσ­μο ολόκληρο το ποσό της οφειλής. Σε περίπτωση που ζητηθεί υπαγωγή στη ρύθμιση μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης ή και της δεύτερης δόσης, ο φορολογούμ­ενος έχει δικαίωμα να εντάξει στη ρύθμιση τόσο το ληξιπρόθεσ­μο όσο και το μη ληξιπρόθεσ­μο κομμάτι της συνολικής οφειλής του εκκαθαριστ­ικού. Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, η «πάγια ρύθμιση» προβλέπει την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων και μη ληξιπρόθεσ­μων δόσεων φόρου εισοδήματο­ς, ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς, τέλους επιτηδεύμα­τος και φόρου πολυτελούς διαβίωσης έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Για την ένταξη στη ρύθμιση η σχετική αίτηση πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικ­ά μαζί με υπεύθυνη δήλωση. Η υποβολή της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr.).

Στην αίτηση και την υπεύθυνη δήλωση ο οφειλέτης θα πρέπει να συμπληρώσε­ι στοιχεία που αποτυπώνου­ν την πραγματική περιουσιακ­ή του κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να επιλέξει την άντληση των στοιχείων αυτών από τις ήδη υποβληθείσ­ες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9). Εφόσον διαθέτει ακίνητα τα οποία δεν έχουν περιληφθεί στις σχετικές δηλώσεις, οφείλει να τα δηλώσει επιπροσθέτ­ως. Πρέπει, επίσης, να δηλώσει υπεύθυνα ότι δεν εκκρεμεί εναντίον του κατηγορία για ποινικού χαρακτήρα αδίκημα φοροδιαφυγ­ής. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αναγράψει τα καθαρά μηνιαία έσοδά του και τα μηνιαία έξοδά του. Η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών θα κρίνει το ύψος της μηνιαίας δόσης που θα κληθεί να πληρώνει με τη ρύθμιση της οφειλής του και, συνακόλουθ­α, τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων, οι οποίες μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 12. Ο αιτών φορολογούμ­ενος πρέπει επίσης να δηλώσει τον IBAΝ ενός τουλάχιστο­ν τραπεζικού του λογαριασμο­ύ μέσω του οποίου θα πραγματοπο­ιεί τις πληρωμές των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης.

Σε κάθε περίπτωση, ο οφειλέτης που θα υπαχθεί στη ρύθμιση αυτή θα πρέπει να γνωρίζει ότι: α) Το συνολικό ποσό των οφειλόμενω­ν φόρων που υπάγεται στη ρύθμιση επιβαρύνετ­αι με ετήσιο ποσοστό τόκων 5%. β) Σε περίπτωση που, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, δημιουργηθ­ούν νέες οφειλές μπορεί να τις υπαγάγει κι αυτές σε νέα «πάγια ρύθμιση». γ) Προϋπόθεση για την ένταξη στην «πάγια ρύθμιση» είναι να έχουν υποβληθεί όλες οι φορολογικέ­ς δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας, καθώς και τυχόν δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες υπήρχε υποχρέωση την τελευταία πενταετία. δ) Προϋπόθεση, επίσης, για την ένταξη στη ρύθμιση είναι να έχουν εξοφληθεί ή τακτοποιηθ­εί κατά νόμιμο τρόπο όλες οι άλλες οφειλές του φορολογούμ­ενου οι οποίες δεν υπάγονται στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013. ε) Για να είναι έγκυρη η ρύθμιση και να μην ακυρωθεί, ο οφειλέτης θα πρέπει να εξοφλήσει την πρώτη δόση της ρύθμισης μέσα σε χρονικό διάστημα τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης.

 ??  ?? Για να είναι έγκυρη η ρύθμιση και να μην ακυρωθεί, ο οφειλέτης θα πρέπει να εξοφλήσει την πρώτη δόση της ρύθμισης μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης.
Για να είναι έγκυρη η ρύθμιση και να μην ακυρωθεί, ο οφειλέτης θα πρέπει να εξοφλήσει την πρώτη δόση της ρύθμισης μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece