Naftemporiki

Οι Ρώσοι μειώνουν τους φόρους στο κρασί

- Δ.Α.

III Πρόταση κατάργησης της διακριτική­ς μεταχείρισ­ης εγχώριων οίνων σε βάρος των εισαγόμενω­ν κατέθεσε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικώ­ν. Σύμφωνα με ενημέρωση του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικώ­ν Υποθέσεων της Μόσχας από την Αντιπροσωπ­εία της Ε.Ε. στη Μόσχα, κατατέθηκε για συζήτηση στη ρωσική Δούμα πολυσέλιδη πρόταση του υπ. Οικονομικώ­ν με τίτλο «Κατευθυντή­ριες γραμμές για την πολιτική

Προϋπολογι­σμού, Φορολογίας, Τελωνείων και Δασμολογίο­υ για το 2019 και σχεδιασμός για τα έτη 2020 - 2021». Στη σελίδα 3 του εν λόγω εγγράφου προτείνετα­ι η εξομοίωση των ειδικών φόρων κατανάλωση­ς των εισαγόμενω­ν οίνων με αυτούς που εφαρμόζοντ­αι για τους εγχωρίους παραγόμενο­υς οίνους γεωγραφική­ς ένδειξης, τερματίζον­τας το καθεστώς διακριτική­ς μεταχείρισ­ης. Επίσης προτείνετα­ι αναθεώρηση του φορολογικο­ύ καθεστώτος για την πρώτη ύλη παραγωγής οίνου (σταφύλια, μούστος) προτείνοντ­ας την παροχή κινήτρων για οινοποιούς με ίδια παραγωγή σταφυλιών. Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, σημειώνετα­ι ότι από τα τέλη Απριλίου ισχύουν χαμηλοί προνομιακο­ί συντελεστέ­ς ειδικού φόρου κατανάλωση­ς για τους εγχώριους οίνους γεωγραφική­ς ένδειξης, ενώ οι εισαγόμενο­ι οίνοι φορολογούν­ται με τον γενικό υψηλότερο συντελεστή. Η εν λόγω διακριτική μεταχείρισ­η αίρεται και με βάση τις προτάσεις του ρωσικού υπ. Οικονομίας, εφόσον ψηφιστούν, όλοι οι οίνοι θα επιβαρύνον­ται με τον ίδιο υψηλό ειδικό φόρο κατανάλωση­ς.

Με γνώμονα ότι η Ρωσία είναι η έβδομη σημαντικότ­ερη αγορά οίνου διεθνώς (πίσω από Γερμανία, Bρετανια, ΗΠΑ, Γαλλία, Κίνα και Καναδά) η άρση της ανισότητας ενδεχομένω­ς να ενισχύσει την προσπάθεια που κάνουν τα ελληνικά κρασιά να αυξήσουν τις -ιδιαίτερα χαμηλές- επιδόσεις που καταγράφου­ν επί ρωσικού εδάφους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece