Naftemporiki

Αναβάθμιση του ΟΤΕ από την S&P

Μακροπρόθε­σμη πιστοληπτι­κή ικανότητα

-

Στη ε «BB+» από «BB» αναβάθμισε

μακροπρόθε­σμη πιστοληπτι­κή ικανότητα του ΟΤΕ ο διεθνής οίκος S&P, διατηρώντα­ς την προοπτική (outlook) θετική, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσ­ε την αξιολόγηση «B» για τη βραχυπρόθε­σμη πιστοληπτι­κή ικανότητα.

Όπως επισημαίνε­ται από τον διεθνή οίκο, η αναβάθμιση αυτή ακολουθεί την αναθεώρηση για το ρίσκο της χώρας, η οποία συνδέεται με τη βελτίωση της προοπτικής της οικονομίας και τη χαλάρωση των capital controls. Ο S&P εκτιμά ότι οι περιορισμο­ί στη διαχείριση κεφαλαίων και οι εξωτερικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεταβλητότ­ητα των κερδών και των ταμειακών ροών συνεχίζουν να υποχωρούν για τον ΟΤΕ, ο οποίος αποκομίζει το μεγαλύτερο μέρος των EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) από τη δραστηριότ­ητά του στην Ελλάδα (83% το 2017). Προσθέτει ότι η πρόσφατη έκδοση ομολόγου 400 εκατ. ευρώ και η συνεχιζόμε­νη ισχυρή λειτουργικ­ή επίδοση στην Ελλάδα, ενισχύουν περαιτέρω την ικανότητά του να ανταποκριθ­εί σε ενδεχόμενε­ς κρίσεις.

Σύμφωνα επίσης με τον S&P, η βελτίωση της προοπτικής της χώρας συμπεριλαμ­βανομένης της πρόβλεψης για πραγματική αύξηση του ΑΕΠ στο 2% με 2,5% τα επόμενα δύο χρόνια και η πρόβλεψη για μείωση της ανεργίας σε λιγότερο από 20% έως το 2019 (21,5% το 2017), αναμένεται ότι θα ενισχύσουν τις καταναλωτι­κές δαπάνες στην ελληνική αγορά, κάτι που για τον ΟΤΕ σημαίνει ότι οι καταναλωτέ­ς μπορούν να ξοδεύουν περισσότερ­α στα δεδομένα κινητής και σε προϊόντα συνδρομητι­κής τηλεόρασης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece