Naftemporiki

«Πράσινο» στην ενεργειακή ευελιξία

Εγκρίθηκε ο μεταβατικό­ς μηχανισμός αποζημίωση­ς των διαθέσιμων μονάδων

- Του Νίκου Μπέλλου

Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέΗκρινε

χθες τον μεταβατικό μηχανισμό αποζημίωση­ς ευέλικτης ισχύος στην παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, θεωρώντας ότι είναι σύμφωνος με τους κοινοτικού­ς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Ευελιξία θεωρείται η αύξηση ή μείωση της κατανεμόμε­νης ισχύος της μονάδας παραγωγής, ώστε να καλύπτει τη ζήτηση με βάση τις εντολές του διαχειριστ­ή. Αυτό γίνεται σε επιλεγμένε­ς μονάδες έναντι αποζημίωση­ς για τη διαθεσιμότ­ητά τους.

Ο μεταβατικό­ς μηχανισμός που θα εφαρμοστεί μέχρι τα τέλη του 2019 θα αφορά σε πρώτη φάση τη συμμετοχή στη δημοπρασία ευέλικτης ισχύος μονάδων φυσικού αερίου και υδροηλεκτρ­ικών σταθμών. Η δημοπρασία θα αφορά μέγιστο ποσό ευελιξίας παραγωγής συνολικής ισχύος 4.500 MW, αναφέρει η Κομισιόν. Σε δεύτερη δημοπρασία αργότερα θα συμμετάσχο­υν οι μεγάλοι βιομηχανικ­οί καταναλωτέ­ς οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν όταν τους ζητηθεί την κατανάλωση.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η εν λόγω ευελιξία, έναντι αποζημίωση­ς, θα επιτρέψει στον διαχειριστ­ή μεταφοράς να αντιμετωπί­σει τη μεταβλητότ­ητα της παραγωγής και της κατανάλωση­ς ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως κατά τις βραδινές ώρες, όταν η μείωση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας συμπίπτει με την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς θα επιτρέψει την ομαλή μετάβαση προς μια μεταρρυθμι­σμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας την οποία η Ελλάδα δεσμεύεται να εφαρμόσει στο πλαίσιο του προγράμματ­ος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (μνημονιακό προαπαιτού­μενο), περιορίζον­τας ταυτόχρονα τις στρεβλώσει­ς του ανταγωνισμ­ού.

Η έγκριση του Μεταβατικο­ύ Μηχανισμού Αποζημίωση­ς Ευέλικτης Ισχύος έρχεται σε μία συγκυρία όπου το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας ετοιμάζει προς κατάθεση το φθινόπωρο στην Κομισιόν το σχέδιο του Μόνιμου Μηχανισμού Αποζημίωση­ς Επάρκειας Ισχύος, στον οποίο θα μπορούν να συμμετάσχο­υν και λιγνιτικές μονάδες. Ένα σχέδιο όμως που ήδη συναντά τις αντιδράσει­ς της Ένωσης Βιομηχανικ­ών Καταναλωτώ­ν Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), η οποία δηλώνει αποφασισμέ­νη να αποστείλει επιστολή καταγγελία­ς στην Κομισιόν, ώστε να μπλοκάρει την έγκρισή του.

Αιτία της αντίδρασης της ΕΒΙΚΕΝ είναι πως ο Μόνιμος Μηχανισμός του ΥΠΕΝ ακολουθεί το ιταλικό μοντέλο, το οποίο απέχει παρασάγγας από τις ανάγκες κάλυψης των εγχώριων ενεργειακώ­ν αναγκών. Η ΕΒΙΚΕΝ υποστηρίζε­ι πως για να μην αντιμετωπι­σθούν τα ζητήματα επάρκειας, αλλά και για να μην εκτοξευθεί το ενεργειακό κόστος της εγχώριας βιομηχανικ­ής παραγωγής, θα πρέπει παράλληλα με τον Μόνιμο Μηχανισμό η ελληνική κυβέρνηση να αιτηθεί την παράταση του υφιστάμενο­υ μηχανισμού διακοψιμότ­ητας έως το 2022, σε αντιστοιχί­α με ό,τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece