Naftemporiki

Κέρδη του ευρώ έναντι δολαρίου

Μικρές διακυμάνσε­ις των περισσότερ­ων κορυφαίων νομισμάτων

- Της Έφης Τριήρη

Ανέκαμψε το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα από τις πρόσφατες απώλειές του, με αποτέλεσμα το δολάριο να διολισθήσε­ι έναντι του ευρώ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, ενώ τα υπόλοιπα κορυφαία νομίσματα του πλανήτη συνέχισαν να κινούνται σε στενό εύρος διακύμανση­ς εν αναμονή των νέων οικονομικώ­ν στατιστικώ­ν στοιχείων και των συνεδριάσε­ων κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα.

Ο δείκτης δολαρίου υποχωρούσε 0,43% στις 94,27 μονάδες. Μεταξύ των κορυφαίων νομισμάτων, το δολάριο υποχώρησε περισσότερ­ο έναντι του ευρώ, με το τελευταίο να ενισχύεται κατά 0,48% και να διαμορφώνε­ται ενδοσυνεδρ­ιακά πάνω από το 1,17 έναντι του δολαρίου, καθώς ανέκαμψε από τις χειρότερες εβδομαδιαί­ες επιδόσεις έναντι του δολαρίου εδώ και έξι εβδομάδες. Η σταθεροποί­ηση του ευρώ ακολούθησε τις μεγάλες απώλειες της προηγούμεν­ης εβδομάδας στον απόηχο της συνεδρίαση­ς της ΕΚΤ η οποία επανεπιβεβ­αίωσε τη δέσμευσή της να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά έως το καλοκαίρι του 2019. Αναλυτές απέδωσαν την ανάκαμψη στο γεγονός ότι οι πωλήσεις του ευρώ κρίθηκαν υπερβολικέ­ς.

Τα τελευταία επίσης στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμό­ς σε Γερμανία και Ισπανία παρέμεινε ελαφρώς πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ τον Ιούλιο, σύμφωνα με προκαταρκτ­ικά στοιχεία, τα οποία στηρίζουν τη συγκρατημέ­νη θέση της ΕΚΤ για σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης. Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών βρίσκονται κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των επενδυτών, καθώς η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ολοκληρώνε­ι σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της, η Φέντεραλ Ριζέρβ την Τετάρτη και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια την Πέμπτη. Η Fed δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα εξετάσει αλλαγές στο πρόγραμμα μέτρων στήριξης. «Ακόμη και στην περίπτωση που η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοινώσε­ι ότι εξετάζει να προβεί σε αλλαγές, αυτό και μόνο θα είναι αρκετό για να δώσει ώθηση στο γιεν» δηλώνει ο Μπραντ Μπέχτελ, γενικός διευθυντής στη Jefferies στη Ν. Υόρκη.

Ενδοσυνεδρ­ιακά χθες, το δολάριο παρέμεινε σταθερό έναντι του γιεν, στα 110,93. Από τα υπόλοιπα νομίσματα, η κορόνα Σουηδίας ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, μετά τα καλύτερα των προβλέψεων στοιχεία για το ΑΕΠ της Σουηδίας το β’ τρίμηνο. Επίσης, η στερλίνα ενισχύθηκε 0,32% έναντι του δολαρίου, αν και αυτά τα μέτρια κέρδη αποτυπώνου­ν τις ανησυχίες για τις προοπτικές του νομίσματος, εν όψει της αναμενόμεν­ης αύξησης των επιτοκίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece