Naftemporiki

Διεύρυνση των αποδόσεων

Στροφή των επενδυτών στους νέους ιταλικούς τίτλους

- Της Έφης Τριήρη

Πιέσεις ασκήθηκαν στις τιμές ομολόγων στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με το κόστος δανεισμού να αυξάνεται, καθώς η ισχυρή ιταλική δημοπρασία αύξησε τη ζήτηση για ιταλικό χρέος σε βάρος των υψηλότερης αξιολόγηση­ς κρατικών ομολόγων του ευρώ.

Οι προσδοκίες των επενδυτών από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, που ολοκληρώνε­ται σήμερα, καθώς και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Γερμανία και Ισπανία άσκησαν πιέσεις στις ομολογιακέ­ς αποδόσεις. Οι ιταλικές δημοπρασίε­ς, συμπεριλαμ­βανομένης και της έκδοσης νέου 10ετούς ιταλικού, θεωρήθηκαν ως ένα πείραμα για την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου εν μέσω πολιτικής έντασης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Ο οργανισμός διαχείριση­ς δημοσίου χρέους της Ιταλίας άντλησε 7,5 δισ. ευρώ με φόντο την υποστήριξη της ΕΚΤ, η οποία δεσμεύτηκε σε μία σταδιακή πιο αυστηρή νομισματικ­ή πολιτική, γεγονός που αντιστάθμι­σε τις ανησυχίες των επενδυτών για τον επόμενο προϋπολογι­σμό της Ιταλίας. Σε μία αγορά όμως με περιορισμέ­νο όγκο συναλλαγών καθώς άρχισε η θερινή ραστώνη, το γεγονός αυτό συνέβαλε στην άνοδο των αποδόσεων καθώς οι επενδυτές πώλησαν ομόλογα υψηλής απόδοσης για να αγοράσουν νέο χρέος στη δημοπρασία της Ιταλίας.

Ως εκ τούτου, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ αυξήθηκαν τέσσερις έως πέντε μονάδες βάσης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αυξήθηκε περισσότερ­ο από τέσσερις μονάδες βάσης, σε υψηλό έξι εβδομάδων, στο 0,46%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού κλιμακώθηκ­ε προς στιγμή σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων, στο 2,78%.

Επίσης, οι προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα ανακοινώσε­ι μείωση των μέτρων νομισματικ­ής στήριξης σήμερα Τρίτη, οπότε ολοκληρώνε­ι τη διήμερη συνεδρίασή της, άσκησαν πιέσεις στις αγορές κρατικού χρέους, με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικ­ού να κάνει άλμα σε υψηλό έξι εβδομάδων, απέχοντας μία ανάσα από το 3%. “Ο κίνδυνος η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας να αλλάξει τον στόχο της για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου είναι πολύ μικρός, όμως εάν πράγματι συμβεί, τότε οι επιπτώσεις για την αγορά ομολόγων θα είναι σοβαρές, εκτιμούν κάποιοι αναλυτές, προειδοποι­ώντας ότι κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσ­ε ρευστοποιή­σεις σε γερμανικά ομόλογα.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστη­κε χθες στα 13 εκατ. ευρώ, με τις αποδόσεις ελαφρώς προς τα πάνω, ακολουθώντ­ας τις κινήσεις της ιταλικής ομολογιακή­ς αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού αυξήθηκε ελαφρώς στο 3,86% με το spread στις 366 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023, οι αποδόσεις διαμορφώθη­καν σε 0,81% και 2,87% αντίστοιχα, ενώ στα επταετή στο 3,40%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece