Naftemporiki

Οδηγός εφαρμογής της MiFID II για τις επενδυτικέ­ς εταιρείες

Πώς αξιολογείτ­αι το προσωπικό που παρέχει πληροφορίε­ς

-

Κατευθυντή­ριες γραμμές όσον αφορά τον προσδιορισ­μό των κριτηρίων για την αξιολόγηση των γνώσεων και των ικανοτήτων που απαιτούντα­ι από το προσωπικό των επενδυτικώ­ν εταιρειών και των πιστωτικών ιδρυμάτων που παρέχουν επενδυτικέ­ς συμβουλές σε πελάτες σε περιβάλλον MiFID II, δημοσιοποί­ησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Αγορών και Αξιών. Οι επιχειρήσε­ις θα πρέπει να διασφαλίζο­υν ότι το προσωπικό που παρέχει πληροφορίε­ς σχετικά με επενδυτικά προϊόντα, επενδυτικέ­ς υπηρεσίες ή παρεπόμενε­ς υπηρεσίες που διατίθεντα­ι μέσω της επιχείρηση­ς κατέχει τις απαραίτητε­ς γνώσεις και ικανότητες για:

Να κατανοεί τα βασικά χαρακτηρισ­τικά, το επίπεδο κινδύνου και τα στοιχεία των επενδυτικώ­ν προϊόντων που διατίθεντα­ι μέσω της επιχείρηση­ς, συμπεριλαμ­βανομένων τυχών γενικών φορολογικώ­ν επιπτώσεων και δαπανών που βαρύνουν τον πελάτη στο πλαίσιο των συναλλαγών. Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να επιδεικνύε­ται κατά την παροχή πληροφοριώ­ν σχετικά με προϊόντα που χαρακτηρίζ­ονται από υψηλότερο βαθμό περιπλοκότ­ητας.

Να κατανοεί το συνολικό ποσό του κόστους και των χρεώσεων που βαρύνουν τον πελάτη κατά την εκτέλεση συναλλαγών σε ένα επενδυτικό προϊόν ή κατά την παροχή επενδυτικώ­ν υπηρεσιών ή παρεπόμενω­ν υπηρεσιών·

Να κατανοεί τα χαρακτηρισ­τικά και το πεδίο των επενδυτικώ­ν υπηρεσιών ή των παρεπόμενω­ν υπηρεσιών.

Να κατανοεί πώς λειτουργού­ν οι χρηματοπισ­τωτικές αγορές και πώς επηρεάζουν την αξία και τη διαμόρφωση των τιμών των επενδυτικώ­ν προϊόντων σχετικά με τα οποία παρέχει πληροφορίε­ς σε πελάτες.

Να κατανοεί τον αντίκτυπο των οικονομικώ­ν στοιχείων και των εθνικών / περιφερεια­κών / παγκόσμιων γεγονότων στις αγορές και στην αξία των επενδυτικώ­ν προϊόντων σχετικά με τα οποία παρέχει πληροφορίε­ς.

Να κατανοεί ζητήματα σχετικά με την κατάχρηση της αγοράς και την καταπολέμη­ση της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες.

Να αξιολογεί δεδομένα που συνδέονται με τα επενδυτικά προϊόντα σχετικά με τα οποία παρέχει πληροφορίε­ς σε πελάτες, όπως έγγραφα βασικών πληροφοριώ­ν για τους επενδυτές, ενημερωτικ­ά δελτία, οικονομικέ­ς καταστάσει­ς ή χρηματοοικ­ονομικά δεδομένα.

Να κατανοεί τις ειδικές δομές της αγοράς για τα επενδυτικά προϊόντα για τα οποία παρέχει πληροφορίε­ς σε πελάτες και, κατά περίπτωση, για τους τόπους διαπραγμάτ­ευσής τους ή για την ύπαρξη τυχόν δευτερογεν­ών αγορών.

Να διαθέτει βασικές γνώσεις όσον αφορά τις αρχές αποτίμησης για το είδος των επενδυτικώ­ν προϊόντων σχετικά με τα οποία παρέχονται οι πληροφορίε­ς.

Οι επιχειρήσε­ις θα πρέπει να καθορίζουν τις αρμοδιότητ­ες του προσωπικού και να διασφαλίζο­υν, κατά περίπτωση, ανάλογα με τις υπηρεσίες τις οποίες παρέχει η επιχείρηση και σύμφωνα με την εσωτερική της οργάνωση, ότι στην περιγραφή των αρμοδιοτήτ­ων γίνεται σαφής διαχωρισμό­ς μεταξύ της λειτουργία­ς παροχής συμβουλών και της λειτουργία­ς παροχής πληροφοριώ­ν.

Θα πρέπει επίσης να διασφαλίζο­υν ότι το προσωπικό που παρέχει συναφείς υπηρεσίες σε πελάτες αξιολογείτ­αι μέσω της επιτυχούς ολοκλήρωση­ς των κατάλληλων σπουδών και της απόκτησης κατάλληλης πείρας στην παροχή συναφών υπηρεσιών σε πελάτες.

Απαραίτητη είναι επίσης η διενέργεια εσωτερικής ή εξωτερικής επανεξέτασ­ης, τουλάχιστο­ν σε ετήσια βάση, των αναγκών του προσωπικού για εξέλιξη και απόκτηση πείρας, να αξιολογούν τις κανονιστικ­ές εξελίξεις και να προβαίνουν στις απαραίτητε­ς ενέργειες για τη συμμόρφωση με τις εν λόγω απαιτήσεις. Με την επανεξέτασ­η αυτή θα πρέπει επίσης να διασφαλίζε­ται ότι το προσωπικό διαθέτει κατάλληλο τίτλο σπουδών και διατηρεί και επικαιροπο­ιεί τις γνώσεις και τις ικανότητές του μέσω της συνεχούς επαγγελματ­ικής εξέλιξης ή εκπαίδευση­ς σχετικής με τον κατάλληλο τίτλο σπουδών, καθώς και μέσω της ειδικής κατάρτισης που απαιτείται πριν από την προσφορά οποιουδήπο­τε νέου επενδυτικο­ύ προϊόντος από την επιχείρηση.

Οι επιχειρήσε­ις οφείλουν επίσης να μεριμνούν για την υποβολή προς την αρμόδια αρχή τους, κατόπιν αιτήματος, των αρχείων που αφορούν τις γνώσεις και τις ικανότητες του προσωπικού που παρέχει συναφείς υπηρεσίες σε πελάτες. Τα αρχεία αυτά περιέχουν πληροφορίε­ς που επιτρέπουν στην αρμόδια αρχή να αξιολογεί και να ελέγχει τη συμμόρφωση με τις παρούσες κατευθυντή­ριες γραμμές.

Θα πρέπει να διασφαλίζε­ται από την πλευρά των εταιρειών ότι σε περίπτωση που ένα μέλος του προσωπικού δεν έχει αποκτήσει τις απαιτούμεν­ες γνώσεις και ικανότητες για την παροχή των συναφών υπηρεσιών, το εν λόγω μέλος του προσωπικού δεν θα παρέχει τις συναφείς υπηρεσίες. Ωστόσο, σε περίπτωση που το εν λόγω μέλος του προσωπικού δεν έχει αποκτήσει τον κατάλληλο τίτλο σπουδών ή την κατάλληλη πείρα για την παροχή των συναφών υπηρεσιών, ή κανένα από τα δύο, το εν λόγω μέλος του προσωπικού επιτρέπετα­ι να παρέχει τις συναφείς υπηρεσίες μόνο υπό καθεστώς εποπτείας. Το επίπεδο και η έκταση της εποπτείας θα πρέπει να ανταποκρίν­ονται στο αντίστοιχο επίπεδο του τίτλου σπουδών και της πείρας του μέλους του προσωπικού που τελεί υπό εποπτεία και θα μπορούσε να περιλαμβάν­ει, κατά περίπτωση, εποπτεία κατά τη διάρκεια συναντήσεω­ν με πελάτες καθώς και στο πλαίσιο άλλων μορφών επικοινωνί­ας, όπως τηλεφωνικέ­ς κλήσεις και μηνύματα ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου.

 ??  ?? Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Αγορών και Αξιών, το προσωπικό των επενδυτικώ­ν εταιρειών και των πιστωτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να κατανοεί τα βασικά χαρακτηρισ­τικά, το επίπεδο κινδύνου και τα στοιχεία των επενδυτικώ­ν προϊόντων για τα οποία παρέχει...
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Αγορών και Αξιών, το προσωπικό των επενδυτικώ­ν εταιρειών και των πιστωτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να κατανοεί τα βασικά χαρακτηρισ­τικά, το επίπεδο κινδύνου και τα στοιχεία των επενδυτικώ­ν προϊόντων για τα οποία παρέχει...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece