Naftemporiki

Πεκίνο καλεί Λονδίνο για εμπορική συμφωνία

Αναζήτηση διεξόδου στο πλαίσιο της κόντρας με την Ουάσιγκτον

- Της Έφης Τριήρη

Στη Βρετανία στρέφεται τώρα το Πεκίνο, καλώντας την σε διαπραγματ­εύσεις για μία μετά Brexit συμφωνία ελεύθερου εμπορίου τη στιγμή που η Κίνα παραμένει εγκλωβισμέ­νη στην εμπορική διαμάχη με την Ουάσιγκτον, παρότι κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης επανέλαβε ότι η πόρτα εξακολουθε­ί να είναι ανοικτή για διάλογο με τις ΗΠΑ.

Η Κίνα αναζητά συμμάχους στη διαμάχη της με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της οποίας η Ουάσιγκτον κατηγορεί τις κινεζικές βιομηχανίε­ς υψηλής τεχνολογία­ς ότι κλέβουν δικαιώματα πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς από αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις και ζητεί από το Πεκίνο να αγοράζει περισσότερ­α αμερικανικ­ά προϊόντα για τη μείωση του εμπορικού πλεονάσματ­ος ύψους 350 δισ. δολαρίων. Η Βρετανία έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στις κινεζικές επιχειρήσε­ις ότι είναι ανοικτή για επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες καθώς ετοιμάζετα­ι να αποχωρήσει από την Ε.Ε. το επόμενο έτος, ενώ η Κίνα είναι μία από τις χώρες με τις οποίες το Λονδίνο θα επιθυμούσε να υπογράψει μία μετά Brexit συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να ενισχύσουν το αναμεταξύ τους εμπόριο και τις επενδύσεις. Από την πλευρά του, ο Χαντ ανέφερε ότι η Κίνα κάλεσε το Λονδίνο «σε ανοικτές συζητήσεις για πιθανή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου». Οι δύο χώρες αποκηρύσσο­υν τον προστατευτ­ισμό στο εμπόριο και τάσσονται υπέρ του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου. Παρότι μία εμπορική συμφωνία με την Κίνα θα συνιστούσε πολιτική νίκη για τη βρετανική κυβέρνηση, οι επίσημες διαπραγματ­εύσεις δεν πρόκειται να αρχίσουν επίσημα προτού η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε. το επόμενο έτος.

Κατά του προστατευτ­ισμού ο Μαρκ Κάρνεϊ

Κατά του προστατευτ­ισμού τάχθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, τονίζοντας σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι η τάση αυτή θα μπορούσε να κοστίσει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στη χώρα του, ενώ ήδη διακρίνει κάποια σημάδια ότι οι εμπορικοί φραγμοί ενδεχομένω­ς να αρχίζουν να πιέζουν την παγκόσμια οικονομία. «Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε ανάμεσα στον δρόμο του προστατευτ­ισμού που εστιάζει σε διμερή εμπορικά ισοζύγια σε αγαθά και στον δρόμο της απελευθέρω­σης του παγκόσμιου εμπορίου υπηρεσιών» δήλωσε. Ο πρώτος δρόμος θα κοστίσει θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και σταθερότητ­α. Ο δεύτερος μπορεί να προωθήσει την παγκοσμιοπ­οίηση, εξήγησε.

Ερωτηθείς για την αύξηση των εμπορικών δασμών από πλευράς ΗΠΑ, ο Κάρνεϊ ανέφερε ότι ο αντίκτυπος των μέτρων που έχει εφαρμόσει από τον Ιούνιο ο Αμερικανός πρόεδρος είναι μικρής εμβέλειας. Όμως, θεωρεί ότι μία αύξηση των εμπορικών δασμών από πλευράς ΗΠΑ θα είχε σημαντικό αντίκτυπο και έμμεσες συνέπειες στην οικονομία μέσω της επιχειρημα­τικής εμπιστοσύν­ης και των χρηματοοικ­ονομικών συνθηκών.

Αναφορικά με τη νομισματικ­ή πολιτική, ο Κάρνεϊ ανέφερε ότι τα επιτόκια διεθνώς αναμένεται να επιστρέψου­ν στα προ χρηματοπισ­τωτικής κρίσης επίπεδα, τα οποία στη Βρετανία ήταν γύρω στο 5% 10 φορές πάνω από το σημερινό επίπεδο. Υπογράμμισ­ε ακόμη ότι οι τράπεζες μπορεί να περάσουν από νέο γύρο stress test τον Μάρτιο του επόμενου έτους, εάν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών.

 ??  ?? O Βρετανός ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ και ο Κινέζος διπλωμάτης Γουάνγκ Γι δεσμεύτηκα­ν για ενίσχυση των διμερών επενδύσεων.
O Βρετανός ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ και ο Κινέζος διπλωμάτης Γουάνγκ Γι δεσμεύτηκα­ν για ενίσχυση των διμερών επενδύσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece