Naftemporiki

Σε τροχιά ανάκαμψης το πετρέλαιο

Οι γεωπολιτικ­ές εντάσεις δίνουν ώθηση στην τιμή του μαύρου χρυσού

-

ο πετρέλαιο ξεκίνησε την εβδοΤμάδα

δυναμικά, με την τιμή του χθες να παρουσιάζε­ι σημάδια ανάκαμψης μετά τις πιέσεις που δέχτηκε τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, καθώς η αβεβαιότητ­α για το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου και οι ανησυχίες για αναταράξει­ς στην αλυσίδα εφοδιασμού του ορυκτού καυσίμου λόγω γεωπολιτικ­ών εντάσεων παραμένουν έντονες.

Χθες η τιμή του αργού ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 70 δολαρίων το βαρέλι για πρώτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, φτάνοντας ενδοσυνεδρ­ιακά να ενισχύεται 2,2% και να διαγράφει έτσι εν μέρει τις απώλειες του 2,5% της προηγούμεν­ης εβδομάδας, ενώ το μπρεντ διαπραγματ­ευόταν στα 74,79 δολάρια το βαρέλι. Το αργό έχει υποχωρήσει σχεδόν 5,5% αυτόν το μήνα εν μέσω ανησυχιών ότι ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας θα επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη που αποτελεί βασικό πυλώνα για τη ζήτηση ενέργειας.

Ωστόσο, οι απώλειες περιορίστη­καν, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να πλήξει τις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, απ’ όταν απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία που επιβλέπει το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατία­ς.

Η Barclay’s έχει ήδη προειδοποι­ήσει για τον «σημαντικό κίνδυνο» στην ανάπτυξη κατά το δ΄ τρίμηνο του έτους, καθώς η πολιτική προστατευτ­ισμού του Τραμπ θα επηρεάσει περαιτέρω τις αγορές.

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή παραμένουν ισχυρές με τη Σαουδική Αραβία να αναστέλλει τις αποστολές πετρελαίου μέσω της βασικής θαλάσσιας οδού της Ερυθράς Θάλασσας την περασμένη εβδομάδα, μετά την επίθεση σε δύο δεξαμενόπλ­οια από τις δυνάμεις των ανταρτών Χουτί της Υεμένης. «Ο γεωπολιτικ­ός κίνδυνος κλιμακώθηκ­ε την περασμένη εβδομάδα στην Αραβική Χερσόνησο, με την επίθεση εναντίον των πετρελαιοφ­όρων της Σαουδικής Αραβίας και τις αυξανόμενε­ς εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν» δηλώνει ο Τάμας Βάργκα, αναλυτής της PVM Oil Associates με έδρα το Λονδίνο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece