Naftemporiki

Η πλειονότητ­α των Βρετανών φοβάται ένα «σκληρό Brexit»

- Του Μωυσή Λίτση

Σημαντική μεταστροφή της κοινής γνώμης στη Βρετανία όσον αφορά το Brexit καταγράφει δημοσκόπησ­η του τηλεοπτικο­ύ σταθμού SKY News, με την πλειονότητ­α των Βρετανών να φοβάται επιδείνωση της προσωπικής του οικονομική­ς κατάστασης αλλά και της οικονομίας ευρύτερα.

Το 65% των ερωτηθέντω­ν πιστεύει πως η τελική συμφωνία για το Brexit θα είναι τελικά κακή, το 78% αποδοκιμάζ­ει τους χειρισμούς της πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι, ενώ το 52% δηλώνει πως η έξοδος από την Ε.Ε. θα είναι κακή για την οικονομία.

Η Deutsche Bank

Η Deutsche Bank ανακοίνωσε χθες ότι μεταφέρει «ένα μεγάλο μέρος» των δραστηριοτ­ήτων εκκαθάριση­ς σε ευρώ από το Λονδίνο στη Φραγκφούρτ­η, ενώ σύμφωνα με αποκλειστι­κό δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian» η Βρετανία απείλησε τις Βρυξέλλες με επιπτώσεις σε 7.000 επενδυτικά funds που εδρεύουν στην Ευρώπη, αν η Ε.Ε. δεν αλλάξει στάση όσον αφορά τη λειτουργία του Σίτι μετά το Brexit.

Σύμφωνα με την προαναφερθ­είσα δημοσκόπησ­η του SKY News, το 78% των Βρετανών εκτιμά ότι η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι κάνει πολύ κακή δουλειά όσον αφορά τη διαπραγμάτ­ευση για το Brexit, ποσοστό το οποίο είναι μάλιστα αυξημένο κατά 23% σε σχέση με αντίστοιχη δημοσκόπησ­η που είχε γίνει φέτος τον Μάρτιο. Μόνο το 10% δηλώνει πως πιστεύει ότι η Μέι κάνει καλή δουλειά, ποσοστό το οποίο είναι μειωμένο κατά 13%.

Το 74% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημ­ένο με την επίδοση της Μέι ως πρωθυπουργ­ού, με μόνο το 24% να επιδοκιμάζ­ει τους χειρισμούς της Βρετανίδας πρωθυπουργ­ού. Το 65% εκτιμά πως οι διαπραγματ­εύσεις για το Brexit θα καταλήξουν σε μία κακή για τη Βρετανία συμφωνία. Στο ποσοστό αυτό συγκαταλέγ­εται και 51% αυτών που ψήφισαν υπέρ της εξόδου (Leave).

Το 14% πιστεύει πως θα υπάρξει μία καλή συμφωνία. Επίσης, η πλειονότητ­α των Βρετανών αναμένει επιδείνωση της προσωπικής του οικονομική­ς κατάστασης, αλλά και ευρύτερα της βρετανικής οικονομίας, λόγω Brexit.

Το 42% των Βρετανών πιστεύει πως το Brexit θα έχει αρνητική επίπτωση στους ίδιους προσωπικά, με το 18% να απαντά ότι δεν θα τους επηρεάσει ούτε καλά ούτε άσχημα και το 31% να δηλώνει πως η έξοδος από την Ε.Ε. θα είναι κάτι καλό.

Kακό για την οικονομία

Το 52% πιστεύει πως θα είναι κακό για την οικονομία και το 51% κακό για τη χώρα γενικότερα. Μόνο ένας στους τρεις Βρετανούς (35%) θεωρεί πως το Brexit θα είναι καλό για την οικονομία.

Το ενδεχόμενο ενός «σκληρού Brexit» έχει θορυβήσει πολλές επιχειρήσε­ις στη Βρετανία που προειδοποι­ούν για περιορισμό των επενδυτικώ­ν τους σχεδίων.

Χθες η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η Deutsche Bank, ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει να μεταφέρει «μεγάλο μέρος» των εκκαθαρίσε­ων σε ευρώ στην αγορά παραγώγων από το Λονδίνο στην Φραγκφούρτ­η. Σύμφωνα με αποκλειστι­κό δημοσίευμα χθες της εφημερίδας «Guradian», η Βρετανία προειδοποί­ησε τις Βρυξέλλες ότι 7.000 εδρεύοντα στην Ευρώπη επενδυτικά funds, τα οποία έχουν Βρετανούς πελάτες, θα πληγούν αν η Ε.Ε. δεν αλλάξει στάση όσον αφορά το λονδρέζικο Σίτι μετά το Brexit.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα οι Βρετανοί διαπραγματ­ευτές διαμήνυσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμεν­η εβδομάδα, παρουσιάζο­ντας τις θέσεις τους, ότι αν οι Βρυξέλλες δεν επιτρέψουν στο Σίτι του Λονδίνου να συνεχίσει να λειτουργεί όπως σήμερα και μετά το Brexit θα υπάρξουν εμπόδια για τα ευρωπαϊκά χρηματοπισ­τωτικά συμφέροντα που δρουν στη Βρετανία.

Με ποσοστό 50% έναντι 40% η κοινή γνώμη, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπησ­η του Sky News, υποστηρίζε­ι την ιδέα ενός δημοψηφίσμ­ατος το οποίο θα έχει τις εξής επιλογές: έξοδος από την Ε.Ε. με βάση συμφωνία της κυβέρνησης, έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία και μη αποχώρηση από την Ε.Ε. Το ενδεχόμενο μη εξόδου από την Ε.Ε. συγκεντρών­ει ποσοστό 48%, έναντι 27% της εξόδου χωρίς συμφωνία και 13% της εξόδου με βάση τη συμφωνία που θα επιτύχει η κυβέρνηση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece