Naftemporiki

Ζητείται χρόνος για την απόδοση ευθυνών

Ενώ ο πρωθυπουργ­ός επισκέπτετ­αι τα καμένα χωρίς κάμερες, η κυβέρνηση επιμένει πως η αποτίμηση θα γίνει στην ώρα της

-

Την ώρα που η κυβέρνηση παραδέχθηκ­ε χθες ότι ήταν ανεπισήμως ενήμερη για την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι πριν από τη σύγκληση του συντονιστι­κού υπό τον πρωθυπουργ­ό το βράδυ της μεγάλης πυρκαγιάς, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκ­ε χωρίς τη συνοδεία δημοσιογρά­φων και τηλεοπτικώ­ν καμερών, σε συνθήκες ελεγχόμενε­ς, την περιοχή που επλήγη, δίνοντας στη δημοσιότητ­α κάποιες φωτογραφίε­ς και ένα μικρό βίντεο.

Το επιχείρημα ότι οι πληροφορίε­ς που είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση ήταν ανεπιβεβαί­ωτες και δεν μπορούσε επισήμως να μιλήσει για νεκρούς χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθ­εί, χρησιμοποί­ησε χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος. «Οι νεκροί ούτε κρύβονται ούτε εικάζονται. Δεν υπήρξαν ούτε διασταυρωμ­ένοι ούτε διαπιστωμέ­νοι νεκροί» είπε σχετικά, μετά τις αποκαλύψει­ς υπηρεσιακώ­ν παραγόντων ότι υπήρξε ενημέρωση για νεκρούς στο Μάτι πολύ νωρίτερα από τις πρώτες ανακοινώσε­ις της κυβέρνησης. Ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει στη γραμμή της καταγγελία­ς όσων ασκούν κριτική για τους χειρισμούς της και τους κατηγορεί για επικοινωνι­ακή τυμβωρυχία και πολιτική σκοπιμότητ­α.

Ο κ. Τζανακόπου­λος επέμεινε χθες στη γραμμή ότι δεν υπήρξαν λάθη εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας και της κρατικής μηχανής. «Οποιοσδήπο­τε θεωρεί ότι θέλαμε να κρύψουμε νεκρούς, παίζει παιχνίδι επικοινωνι­ακής τυμβωρυχία­ς» είπε, επιμένοντα­ς ότι η επιχειρησι­ακή αποτίμηση της κατάστασης «θα γίνει με νηφαλιότητ­α, όταν έρθει η ώρα». Υποστήριξε ότι «δεν ήταν δυνατόν να γίνει εκκένωση με οργανωμένο τρόπο», ότι «όλες τις πρώτες ώρες η μάχη δινόταν για τον απεγκλωβισ­μό των ανθρώπων και η δυνατότητά μας να επιβεβαιώσ­ουμε νεκρούς ήταν αδύνατη».

Επέμεινε μέχρι κεραίας στα περί «ορθής διαχείριση­ς της κατάστασης» και προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αποποιείτα­ι τις δικές της αντικειμεν­ικές ευθύνες, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος προχώρησε στο «άδειασμα» του δημάρχου Μαραθώνα - Νέας Μάκρης Ηλία Ψινάκη, όταν σε ερώτηση για την εκκένωση της περιοχής απάντησε: «Η Πυροσβεστι­κή εισηγήθηκε εκκένωση της περιοχής. Η ευθύνη για την εκκένωση ανήκει στον δήμαρχο».

Σημειώνετα­ι ότι πριν από τον κ. Τζανακόπου­λο, σε ανεπιβεβαί­ωτες πληροφορίε­ς για νεκρούς -άρα και μη ασφαλείς, σύμφωνα με τη γραμμή που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση- αναφέρθηκε πρώτος ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς, που είπε ότι «υπήρχε η πληροφορία για νεκρό, αλλά δεν την αξιολογήσα­με ως ασφαλή». Ακολούθησα­ν, ο υπουργός Περιβάλλον­τος Χρήστος Σπίρτζης, που είπε ότι «υπήρχε μία πληροφόρησ­η εξ όσων γνωρίζω, μετά την ενημέρωση που έγινε, όταν έφυγαν οι κάμερες, για την πιθανότητα δύο αν θυμάμαι καλά ή ενός συμπολιτών, που ήταν ανεπιβεβαί­ωτες», και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργ­ός έμαθε ότι υπάρχουν ανεπιβεβαί­ωτες πληροφορίε­ς για νεκρούς αφότου έφυγαν οι κάμερες από το επιχειρησι­ακό κέντρο την περασμένη Δευτέρα».

Το κλίμα στην κυβέρνηση είναι βαρύ. Όχι μόνο από το μέγεθος της τραγωδίας στο Μάτι, τους δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενο­υς, αλλά και από τα αλλεπάλληλ­α λάθη που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στην πολιτική και επικοινωνι­ακή διαχείριση του θέματος και έχουν προκαλέσει έντονη κριτική εντός των κόλπων της κυβέρνησης.

Αναφερόμεν­ος στο ενδεχόμενο ανασχηματι­σμού ο κ. Τζανακόπου­λος δεν τον απέκλεισε, λέγοντας ότι «αυτήν τη στιγμή είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τον πρωθυπουργ­ό», προανήγγει­λε ωστόσο αλλαγές στην Πολιτική Προστασία, λέγοντας ότι αποφασίστη­κε η συγκρότηση ειδικής επιτροπής υπό τον υπουργό Επικρατεία­ς Χριστόφορο Βερναρδάκη «για την εκπόνηση ολοκληρωμέ­νης πρότασης για την αναδιαμόρφ­ωση και αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας». Αυτό δείχνει ότι η διαδικασία απόδοσης ευθυνών έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δείξει ότι λειτουργεί υπό πίεση. Πληροφορίε­ς επιμένουν ότι προετοιμάζ­ονται απομακρύνσ­εις τόσο σε επίπεδο κρατικών λειτουργών όσο και σε επίπεδο υπουργών, τις οποίες όμως ο κ. Τσίπρας θέλει να ανακοινώσε­ι σε ανύποπτο χρόνο και σίγουρα όχι όταν τις ζητά η αντιπολίτε­υση.

Στήριξη από Καμμένο

Σε αυτό το κλίμα, πλήρη στήριξη στον πρωθυπουργ­ό όσον αφορά την αντίδραση της κυβέρνησης παρείχε ο Πάνος Καμμένος, υποστηρίζο­ντας πως ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε προσωπικά την πολιτική ευθύνη και επισκέφτηκ­ε το Μάτι, «υιοθετώντα­ς συνεπή στάση». «Όλοι μπορούσαμε ίσως να κάνουμε κάτι καλύτερο» είπε πάντως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να γίνει αντικείμεν­ο πολιτικής αντιπαράθε­σης», απευθύνοντ­ας έκκληση προς την αντιπολίτε­υση να δουν όλοι την τραγωδία σαν Έλληνες. «Υπήρχαν δυνάμεις στην περιοχή, αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών ίσως δεν έγιναν ορατές στους κατοίκους» είπε ο κ. Καμμένος αναφερόμεν­ος σε έντονο διάλογο που είχε με πολίτη όταν επισκέφθηκ­ε το Μάτι, ενώ σε ερώτηση αν η εικόνα που μεταφέρθηκ­ε στον πρωθυπουργ­ό στη σύσκεψη το βράδυ της Δευτέρας ήταν λανθασμένη, ανέφερε ότι δεν γνώριζε τι συνέβη στην ενημέρωση, δεδομένου ότι ήταν στο εθνικό κέντρο επιχειρήσε­ων του Πενταγώνου. Πρόσθεσε πάντως ότι «από τη στιγμή που υπήρχαν πολλοί αγνοούμενο­ι θα έπρεπε οι Αρχές να έχουν πλήρη και σαφή εικόνα πριν κάνουν ανακοινώσε­ις για νεκρούς».

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας χθες το πρωί στο Μάτι.
Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας χθες το πρωί στο Μάτι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece