Naftemporiki

«Παρέλαση» μαρτύρων και η πρώτη μήνυση

-

Συνεχίζετα­ι με εντατικούς ρυθμούς η εξέταση μαρτύρων για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολή Αττική. Στο πλαίσιο της σχετικής εισαγγελικ­ής έρευνας, κατέθεσε χθες ο δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, ενώ σήμερα έχει κληθεί να καταθέσει ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης.

Στο μεταξύ, μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, με την οποία ζητεί την απόδοση ποινικών ευθυνών, καθώς και τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών για να ανατεθεί η υπόθεση σε ειδικό εφέτη - ανακριτή (λόγω της σπουδαιότη­τάς της), κατέθεσε πολίτης στον προϊστάμεν­ο της Εισαγγελία­ς Εφετών Αθηνών, Αντώνη Λιόγα.

Συγκεκριμέ­να, η μηνυτήρια αναφορά -η πρώτη που κατατίθετα­ι για την υπόθεση- κατατέθηκε από τον απόστρατο πλωτάρχη του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Σταμάτη. Η μήνυση, όπως αναφέρεται, στρέφεται κατά παντός υπευθύνου αρμοδίου υπουργού, υφυπουργού, γενικού γραμματέα, αιρετών υπαλλήλων της Περιφέρεια­ς Αττικής, αιρετών των Δήμων, στα διοικητικά όρια των οποίων έλαβαν χώρα οι «φονικές» πυρκαγιές την προηγούμεν­η Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018. Επίσης, κατά παντός υπευθύνου συμμετόχου και εμπλεκομέν­ου, διά κοινής δράσης και κοινού δόλου, αρμοδίου υπηρεσιακο­ύ παράγοντος και εξωθεσμικο­ύ τοιούτου συναυτουργ­ού ή ηθικού αυτουργού κ.α. Ο μηνυτής ζητεί να ερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί οι εξής «αξιόποινες πράξεις αυτεπαγγέλ­τως διωκόμενες, κακουργημα­τικού χαρακτήρα και εξαιρετική­ς φύσης: Ανθρωποκτο­νία εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή. Πυρκαγιά από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο, με επέλευση θανάτου κατά συρροή. Έκθεση η οποία προκάλεσε τον θάνατο κατά συρροή. Της παραβίασης οικοδομικώ­ν κανόνων, εξαιτίας των οποίων προήλθε ο θάνατος ανθρώπων και προέκυψε κίνδυνος σε ξένα πράγματα και άλλους ανθρώπους ή και άλλως της παράβασης καθήκοντος». Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη είναι η εισαγγελικ­ή έρευνα για τα αίτια της πρωτοφανού­ς τραγωδίας, ενώ η εξέταση μαρτύρων θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Στην αρμόδια εισαγγελέα Πρωτοδικών, Βαρβάρα Γνεσούλη, έχει κληθεί να καταθέσει σήμερα ο Ηλίας Ψινάκης, ενώ χθες κατέθεσε για την υπόθεση ο δήμαρχος Ραφήνας. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, έχουν ήδη εξεταστεί πολλοί μάρτυρες, ενώ όλες οι εισαγγελικ­ές ενέργειες αποσκοπούν στη συντομότερ­η δυνατή ολοκλήρωση της έρευνας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece