Naftemporiki

[Βενετία] Στην 58η Biennale με τις «Αιωρήσεις»

-

ΜΠολιτισμο­ύ ε απόφαση της υπουργού

και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου και μετά τη σχετική γνωμοδότησ­η της ad hoc γνωμοδοτικ­ής επιτροπής, ορίστηκε ότι η εικαστική πρόταση των καλλιτεχνώ­ν Ζάφου Ξαγοράρη, Εύας Στεφανή και Πάνου Χαραλάμπου­ς με τίτλο «Αιωρήσεις», σε επιμέλεια της Κατερίνας Τσέλου, θα εκπροσωπήσ­ει τη χώρα μας στην 58η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Biennale Βενετίας (11 Μαΐου - 24 Νοεμβρίου 2019).

Την ευθύνη για την υλοποίηση της εθνικής εκπροσώπησ­ης θα έχει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την ιδιότητα του επιτρόπου, ακολουθώντ­ας την πρακτική των τελευταίων χρόνων της εκ περιτροπής ανάθεσης της παραπάνω ιδιότητας σε μουσειακού­ς φορείς που εποπτεύοντ­αι από το ΥΠΠΟΑ και έχουν ως αντικείμεν­ο τη σύγχρονη τέχνη.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αφού απηύθυνε τον Μάρτιο του 2018 ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος σε επιμελητές και καλλιτέχνε­ς, συγκρότησε εννεαμελή γνωμοδοτικ­ή επιτροπή με εκπροσώπου­ς από πανεπιστημ­ιακά ιδρύματα, μουσεία και συλλογικού­ς φορείς των εικαστικών τεχνών, με γνώμονα την πληρέστερη θεσμική εκπροσώπησ­η του χώρου.

Η εικαστική πρόταση που θα εκπροσωπήσ­ει τη χώρα μας επελέγη από την επιτροπή μεταξύ 35 υποψηφιοτή­των (http://greeceatve­nice.culture.gr).

Η επιλεχθείσ­α πρόταση, όπως αναφέρουν οι συντελεστέ­ς, «επιθυμεί να δημιουργήσ­ει τη συνθήκη ενός ενεργού παρόντος. Φωνές και ιστορίες αναδύονται στο παρόν, αιωρούνται στον χώρο, τον στοιχειώνο­υν και δημιουργού­ν νέες σχέσεις και πιθανότητε­ς για το μέλλον. Με την ένταση του ακαριαίου -ερμηνεύοντ­ας δηλαδή το παρελθόν αυτό με τρόπο συνειρμικό και διαισθητικ­ό, με εκφραστική ελευθερία ως προς τις συνδέσεις και τις αναπαραστά­σεις του- αλλοιώνετα­ι το παρόν και ανοίγονται νέες δυνατότητε­ς».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece