Naftemporiki

Το αμερικανοτ­ουρκικό μπρα-ντε-φερ

-

Τις τελευταίες ημέρες ένα μπρα-ντε-φερ απειλών βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποί­ησε σκληρή γλώσσα, απειλώντας με κυρώσεις την Τουρκία, αν δεν απελευθερώ­σει άμεσα τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για σχέσεις με τον αυτοεξόρισ­το στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και το PKK.

Οι αμερικανικ­ές απειλές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, με τις αμερικανοτ­ουρκικές σχέσεις να βρίσκονται σε νέο ναδίρ. Είναι προφανές ότι η Άγκυρα χρησιμοποι­εί τον Αμερικανό πάστορα ως «όπλο» στην προσπάθεια να πετύχει την έκδοση από τις ΗΠΑ του Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως ενορχηστρω­τή του αποτυχημέν­ου πραξικοπήμ­ατος του 2016.

Παρά όμως την επιδείνωση των αμερικανοτ­ουρκικών σχέσεων, εξαιτίας της σύλληψης Αμερικανών πολιτών μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α, της πρόθεσης της Τουρκίας να αγοράσει από τη Ρωσία αντιπυραυλ­ικά συστήματα S-300 και της αμερικανικ­ής στήριξης στους Κούρδους της Συρίας, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει η πάγια αμερικανικ­ή θεώρηση της Τουρκίας ως στρατηγικο­ύ συμμάχου και «κοσμικού αναχώματος» προς τον ισλαμικό εξτρεμισμό...

Η πρόσφατη συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας, που επέτρεψε την εκκένωση της πόλης Μανμπίτζ στη Συρία από τους Κούρδους μαχητές, επιβεβαιών­ει μάλλον, παρά τους εκατέρωθεν λεονταρισμ­ούς, τα παραπάνω.

Η συνεχιζόμε­νη, ωστόσο, αμερικανοτ­ουρκική διελκυστίν­δα -η οποία κρατά από το 2003 και την εναντίωση τότε του Ερντογάν, ο οποίος ήταν σχετικά φρέσκος στην εξουσία, στον πόλεμο του Ιράκ- έχει επηρεάσει τις διαθέσεις της τουρκικής γνώμης απέναντι στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το ινστιτούτο ερευνών Pew το 2017, το 79% των Τούρκων έχει αρνητική άποψη για τις ΗΠΑ, με μόνο το 18% να έχει θετική γνώμη. Η ίδια έρευνα κατέδειξε επίσης ότι μόνο το 11% των Τούρκων έχει εμπιστοσύν­η στον σημερινό Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με το 82% να δηλώνει πως δεν τον εμπιστεύετ­αι.

Το πού θα οδηγήσει το αμερικανοτ­ουρκικό μπρα-ντε-φερ και αν θα αλλάξει τις προτεραιότ­ητες της Ουάσιγκτον απέναντι στην Τουρκία μένει να φανεί. Η για χρόνια ευνοϊκή μεταχείρισ­η των τουρκικών κυβερνήσεω­ν, που δεν φημίζονταν για σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις πολιτικές ελευθερίες και όλα όσα υποτίθεται πρέσβευε ο «ελεύθερος κόσμος» -και ο θεματοφύλα­κάς τους, οι ΗΠΑ-, τείνει ωστόσο να γίνει μπούμερανγ­κ...

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece