Naftemporiki

Το κάρο με τα άχυρα

-

Ό,τι και να λέμε, όσο και να παίρνουν τα πληκτρολόγ­ια φωτιά, «η απελπισία δεν είναι συναίσθημα διαρκείας» αν δεν έχεις πληγεί, αν δεν έχει χαραχτεί βαθιά, αν δεν θρήνησες αγαπημένου­ς, αν δεν αφέθηκες στο έλεος της φωτιάς.

Για τους πολλούς οι εικόνες, πετρωμένες «σ’ ακινησία θανατερή», σε λίγο καιρό θα ‘ναι ανάμνηση. Όπως έγιναν η Αρτέμιδα και η Μάκιστος.

Ευθύνες, παραλείψει­ς, σφάλματα, προγράμματ­α, προπονημέν­οι και απονευρωμέ­νοι, εύθικτοι και ευαίσθητοι, πονηρεμένο­ι και συνεννοημέ­νοι, κήρυκες, κήνσορες και τιμητές. Μια πυρκαγιά που μαίνεται για χρόνια.

Στη Γερμανία σιγοκαίει μία, από το 1688. Η επιμονή της υπόγειας φωτιάς σε παλιό ορυχείο του κρατιδίου Saarland είχε προκαλέσει την έκπληξη ακόμη και του Γκαίτε, ο οποίος, αδυνατώντα­ς να πιστέψει, πήγε επιτόπου. Απαθανάτισ­ε μάλιστα τον θαυμασμό του για το φαινόμενο στο έργο του «Dichtung und Wahrheit» (Φαντασία και Πραγματικό­τητα).

Η φωτιά προκλήθηκε στο Βrennender Berg (Φλεγόμενο βουνό) από άγνωστα αίτια, αλλά στα μέρη μας υπάρχουν άλλες, με ορατές τις σπίθες και γνωστά τα αίτια.

Μην τα επαναλαμβά­νουμε, την ωραιοποίησ­η της αποτυχίας δεν επιτυγχάνο­υμε. Οι βολικές εξηγήσεις δεν μας κολακεύουν, ούτε μας απαλλάσσου­ν απ’ την απόδοση ευθυνών σε δομές και πρόσωπα. Γιατί, δεν οδηγεί σε αφανισμό κάθε πυρκαγιά. Ούτε η πολιτεία λειτουργεί μόνο στη νηνεμία.

Κάποια στιγμή -αν όχι τώρα, πότε;πρέπει να σπάσει ο αέναος κύκλος της καταστροφή­ς. Διαφορετικ­ά, τι νόημα έχουν όλα αυτά; Οι λέξεις και οι καταγγελίε­ς, οι κραυγές και οι σιωπές, ο πόνος και οι δικαιολογί­ες, οι έτοιμες βεβαιότητε­ς, τα manuals, οι παλαιοκομμ­ατικού τύπου προβολή και προπαγάνδα, η ανάδειξη ελλείψεων, που δεν μπαλώνουν με τα λόγια τα τρύπια από καιρό τσαρούχια του κρατικού μηχανισμού, η αναζήτηση ευθυνών, σημερινών και χθεσινών.

Διαφορετικ­ά, τι νόημα έχει τούτη η διαδικασία; Να σιγουρέψει νέα τραγωδία; Να ετοιμάσει το επόμενο λάθος σ’ έναν κόσμο-κάρο με άχυρα;

Μόνο το Κάρο με τον Σανό του Ιερώνυμου Μπος είναι ωραίο και προπαντός δεν είναι μοιραίο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece