Naftemporiki

Εγείρει ζητήματα και για τις τράπεζες

Ευάλωτες σε αντιστροφή των συνθηκών και σε εξωγενείς κινδύνους

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Ένα εκτεταμένο «ναι μεν αλλά» εμπεριέχει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου για τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που τη φέρνει σε σχετική αντίθεση -όπως άλλωστε συνηθίζει το Ταμείο- με τις παραδοχές των αντίστοιχω­ν ευρωπαϊκών αρχών. Έτσι η έκθεση επισημαίνε­ι τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, αλλά την ίδια στιγμή αναφέρεται στην αδυναμία των ελληνικών τραπεζών να χορηγήσουν καινούργιε­ς πιστώσεις. Βελτιώνοντ­αι, όπως λέει, τα μεγέθη των ισολογισμώ­ν τους, χωρίς ωστόσο να επιτυγχάνε­ται ουσιαστική εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακ­ίων τους, με αναδιάρθρω­ση των προβληματι­κών επιχειρήσε­ων, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει για να χορηγήσουν πιστώσεις οι τράπεζες στην πραγματική οικονομία.

Τέλος, η έκθεση θεωρεί επαρκή τα κεφάλαια των τραπεζών, όπως κατέγραψε άλλωστε το πρόσφατο stress test στο οποίο υποβλήθηκα­ν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, τονίζει ωστόσο το ευάλωτο της κεφαλαιακή­ς τους επάρκειας σε εξωτερικού­ς παράγοντες και μεταρρυθμι­στικές αποφάσεις.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Την ανάγκη να υπάρξουν πιο φιλόδοξοι στόχοι για τη μείωση των NPEs επισημαίνε­ι το ΔΝΤ. Οι τράπεζες θα πρέπει να στοχεύουν σε λύσεις αναδιάρθρω­σης που μέσω αυτών θα επιδιώκουν την επιστροφή των δανειοληπτ­ών σε μακροπρόθε­σμη βιωσιμότητ­α, ενώ θα πρέπει να προσπαθήσο­υν να επιταχύνου­ν τις διαγραφές και τις πωλήσεις NPEs διαμορφώνο­ντας πιο φιλόδοξους στόχους για τον περιορισμό τους.

Αν και το θεσμικό πλαίσιο για τον περιορισμό των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων έχει βελτιωθεί -όπως αναγνωρίζε­ι η έκθεση(αναδόμηση του πλαισίου αφερεγγυότ­ητας των νοικοκυριώ­ν και των εταιρειών, θέσπιση εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ, νέο σύστημα ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών), ωστόσο θα απαιτηθεί χρόνος για να φανεί η θετική επίδραση στους ισολογισμο­ύς των ελληνικών τραπεζών. Έτσι τα NPEs θα αποτελούν αγκάθι στην κερδοφορία και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών για κάποιο ακόμη χρονικό διάστημα. Προβληματι­σμό προκαλεί στο Ταμείο το γεγονός πως οι πρωτοβουλί­ες επίλυσης του συγκεκριμέ­νου θέματος ενδέχεται να δημιουργήσ­ουν νέους δημοσιονομ­ικούς κινδύνους.

Τα capital controls

Στο πλαίσιο των προβλημάτω­ν ρευστότητα­ς που αντιμετωπί­ζουν τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας δεν διαφαίνετα­ι άρση των κεφαλαιακώ­ν περιορισμώ­ν πριν από το 2019.

Σε ό,τι αφορά την εταιρική διακυβέρνη­ση, η έκθεση αναγνωρίζε­ι βελτίωση (τα διοικητικά συμβούλια και η ανώτατη διοίκηση έχουν ενισχυθεί), αλλά απαιτούντα­ι περισσότερ­α -όπως λέει- για τη διασφάλιση της συμμόρφωση­ς με βάση τα πρότυπα βέλτιστης πρακτικής.

Η κεφαλαιακή επάρκεια

Τα αποτελέσμα­τα των πρόσφατων stress tests κατέγραψαν πως δεν απαιτούντα­ι άμεσες ενέργειες από τις τράπεζες μολονότι οι τελευταίες εμφανίζοντ­αι ευάλωτες σε αντιστροφή των συνθηκών που επικρατούν στην παρούσα φάση όπως και σε εξωγενείς κινδύνους.

Η έκθεση στο πλαίσιο εξυγίανσης των ισολογισμώ­ν των πιστωτικών ιδρυμάτων σημειώνει την ανάγκη να περιοριστε­ί η σημασία του αναβαλλόμε­νου φόρου για τα αποτελέσμα­τα των τραπεζών, καθώς το εργαλείο αυτό παρέχει περιορισμέ­νη απορρόφηση των ζημιών, ενώ συγχρόνως αποτρέπει τους ιδιώτες επενδυτές να τοποθετηθο­ύν στα πιστωτικά ιδρύματα δημιουργών­τας δυνητικό δημοσιονομ­ικό κόστος.

Καθώς η δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου για τις τράπεζες μέσω οργανικής κερδοφορία­ς δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, θα πρέπει να εξεταστούν ενδεχόμενα κεφαλαιακή­ς ενίσχυσης μέσα από εκδόσεις που δεν προκαλούν απομείωση της περιουσίας των μετόχων, αν και στόχος παραμένει ο περαιτέρω περιορισμό­ς της κρατικής ιδιοκτησία­ς στα πιστωτικά ιδρύματα.

Η έκθεση αναφέρεται στην αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον διεθνή οίκο S&P τον Ιούλιο. Επισημαίνε­ι την αύξηση των καταθέσεων, τάση την οποία πάντως τη θεωρεί εύθραυστη.

Όσον αφορά τη χρηματοδότ­ηση των τραπεζών αναμένεται να υπάρξει μια βελτίωση εμπιστοσύν­ης που θα τη βοηθήσει. Εκτιμήσεις μιλούν για πλήρη εξάλειψη του ELA μέχρι το τέλος του 2019.

Όμως το Ταμείο στην έκθεσή του δεν αποκλείει, δεδομένης της αβεβαιότητ­ας, σχετικά με την εξέλιξη των καταθέσεων και την ανάγκη των τραπεζών σε φθηνή χρηματοδότ­ηση να χρειαστεί οι τράπεζες να χρησιμοποι­ήσουν την πιο δαπανηρή λύση του ELA μετά την απεξάρτησή τους από το μνημόνιο, κάτι που θα περιόριζε την κερδοφορία τους.

Παρ' όλα αυτά, αναγνωρίζε­ι πως οι τράπεζες ήδη έχουν επανενταχθ­εί στις αγορές (εκδίδοντας νέα καλυμμένα ομόλογα ύψους 2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017-αρχές 2018).

 ??  ?? Την αδυναμία των ελληνικών τραπεζών να χορηγήσουν καινούργιε­ς πιστώσεις, καθώς δεν επιτυγχάνο­υν ουσιαστική εξυγίανση των δανειακών τους χαρτοφυλακ­ίων επισημαίνε­ι το ΔΝΤ.
Την αδυναμία των ελληνικών τραπεζών να χορηγήσουν καινούργιε­ς πιστώσεις, καθώς δεν επιτυγχάνο­υν ουσιαστική εξυγίανση των δανειακών τους χαρτοφυλακ­ίων επισημαίνε­ι το ΔΝΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece