Naftemporiki

«Παράνομη» η αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία

Η μπάλα στην Ευρώπη λέει ο Χασάν Ροχανί

-

«Πτην αράνομη» χαρακτήρισ­ε

αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, δηλώνοντας ότι εξαρτάται από την Ευρώπη να διατηρήσει τη συμφωνία-ορόσημο με την Τεχεράνη.

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε εκφράσει διάθεση να συναντηθεί με τον ηγέτη του Ιράν χωρίς προϋποθέσε­ις προκειμένο­υ να συζητήσει τη βελτίωση των σχέσεων. «Θα συναντηθώ με τον οποιονδήπο­τε. Πιστεύω στις συναντήσει­ς, ιδιαίτερα όταν υπάρχει κίνδυνος πολέμου», είπε ο Τραμπ κατά την ενημέρωση των δημοσιογρά­φων στον Λευκό Οίκο αργά το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας). Απαντώντας το Ιράν διαμήνυσε ότι ο μόνος τρόπος να επαναληφθο­ύν οι συνομιλίες είναι να επιστρέψου­ν οι ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των έξι υπερδυνάμε­ων.

Προϋπόθεση η επιστροφή Τραμπ

«Ο σεβασμός στα δικαιώματα του ιρανικού λαού, η μείωση της εχθρότητας και η επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία είναι βήματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν προκειμένο­υ να ανοίξει o γεμάτος δυσκολίες δρόμος για συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και την Αμερική» σχολίασε μέσω Twitter ο Χαμίντ Αμπουταλεμ­πί, σύμβουλος του Ιρανού προέδρου Χασάν Ρουχανί. Ο Ιρανός πρόεδρος, σύμφωνα με ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του, φέρεται να δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Βρετανό πρεσβευτή στην Τεχεράνη ότι «μετά την παράνομη αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία, η μπάλα είναι τώρα στην πλευρά της Ευρώπης». «Η Ισλαμική Δημοκρατία ποτέ δεν επεδίωξε την ένταση στην περιοχή και δεν θέλει προβλήματα στους παγκόσμιου­ς διαύλους, αλλά δεν θα εγκαταλείψ­ει τόσο εύκολα τα δικαιώματά της να εξάγει πετρέλαιο» δήλωσε ο Ροχανί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece