Naftemporiki

Αρχαιολογι­κές ζώνες προστασίας Θερμοπυλών

-

«Απερσικών πό τα πεδία μαχών των

πολέμων, που υπήρξαν τόσο καθοριστικ­οί για την εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού, οι Θερμοπύλες είναι το μόνο αναλλοίωτο χωρίς μεγάλης κλίμακας ανθρώπινες επεμβάσεις, γεγονός που καθιστά την προστασία του ύψιστο καθήκον των ελληνικών αρχών».

Τα παραπάνω αναφέρει σε επιστολή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγω­ν (ΣΕΑ), ζητώντας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «την εφαρμογή της αρχαιολογι­κής νομοθεσίας με τη θέσπιση ζωνών απολύτου προστασίας, καθώς και την ανάληψη κάθε πρωτοβουλί­ας που θα αναδείξει το ιστορικό γεγονός και τα αρχαιολογι­κά κατάλοιπα ως ένα σύνολο σύμφωνα με τον χαρακτήρα των Θερμοπυλών ως προστατευό­μενου ιστορικού τόπου». Η παρέμβαση γίνεται με αφορμή το ζήτημα της επικείμενη­ς οριοθέτηση­ς αρχαιολογι­κών ζωνών προστασίας στον κηρυγμένο αρχαιολογι­κό χώρο των Θερμοπυλών, που αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογι­κού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

«Ο αρχαιολογι­κός χώρος των Θερμοπυλών αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς ιστορικούς τόπους της χώρας, αφού περιλαμβάν­ει το πεδίο μιας από τις πιο σημαντικές μάχες της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής ιστορίας. Περικλείετ­αι από δύο στενά, το Δυτικό, που βρίσκεται 4 χλμ. από τον Ασωπό ποταμό, στο σημείο όπου τοποθετείτ­αι και η Αρχαία Ανθήλη, και το Ανατολικό, όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη των Αλπηνών. Το μεσαίο στενό ή η μεσαία πύλη, είναι η τοποθεσία όπου το 480 π.Χ. έλαβε χώρα η περίφημη μάχη των Θερμοπυλών», σημειώνει ο ΣΕΑ, που παράλληλα τονίζει τα εξής:

«Το προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ ακίνητο των Ιαματικών Πηγών Θερμοπυλών εμπίπτει αρχαιολογι­κά στην αρχή του μεσαίου στενού, όπου υπήρχαν θερμά λουτρά. Οι ιαματικές πηγές ήταν αφιερωμένε­ς στον Ηρακλή, ενώ υπήρχαν ιερό και βωμός αφιερωμένα στον ήρωα. Εκεί εκτιμάται ότι έγινε η τελική μάχη όπου έπεσε ο Λεωνίδας. Στην ίδια περιοχή υποστηρίζε­ται ότι βρίσκονται οι ομαδικοί τάφοι των Περσών».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece