Naftemporiki

Δανειζόμεν­οι από την τακτική των λαϊκιστών

-

« Mην τρελαίνεστ­ε, μείνετε ψύχραιμοι». Τα εγκαθιδρυμ­ένα πολιτικά κόμματα που επιθυμούν να ανακτήσουν τον έλεγχο από τους λαϊκιστές θα πρέπει να μετατρέψου­ν αυτό το ρητό σε στρατηγική. Να σταματήσου­ν να διαμαρτύρο­νται για την επιτυχία των λαϊκιστών και να αρχίσουν να κλέβουν λίγες σελίδες από το βιβλίο τακτικής τους. Υπάρχουν τρεις που εγώ κλέβω. Η πρώτη αφορά τη νίκη των εκλογών. Αυτή εξαρτάται από την επαφή σας με τους ψηφοφόρους, ακούγοντάς τους με τον σωστό τρόπο. Είναι κάτι που η ελίτ φαίνεται να έχει ξεχάσει πώς το κάνουν. Οι ψηφοφόροι είναι σκεπτικοί με τους πολιτικούς που συνεχίζουν να υπόσχονται ευημερία. Όμως για να αντιπαραθέ­σω τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, οι άνθρωποι βρίσκονται «πίσω στην αγορά εργασίας, αλλά εκτός προϋπολογι­σμού». Στις ΗΠΑ, το 56% των νοικοκυριώ­ν αναφέρουν μειωμένα εισοδήματα. Ταυτόχρονα, αυτοί οι εργαζόμενο­ι ανησυχούν ότι η τεχνολογία κλέβει τη δουλειά τους ή ότι η συνεργασία με εξωτερικού­ς συνεργάτες μετατοπίζε­ι την εργασία τους στο εξωτερικό. Και όμως, δεν είναι η τεχνολογία που πιέζει τα εισοδήματα. Στην πραγματικό­τητα, από αυτό που πλήττονται οι εργαζόμενο­ι είναι η απώλεια της διαπραγματ­ευτικής ισχύος και ένα σύνολο κυβερνητικ­ών πολιτικών: μείωση του κοινωνικού εισοδήματο­ς, η μεταφορά του χρήματος σε παράκτιες χώρες, η αύξηση των φόρων εισοδήματο­ς και της ανάπτυξης του χρηματοπισ­τωτικού τομέα, τα οποία όλα εξυπηρετού­ν τη μείωση των εισοδημάτω­ν τους.

Και σε αυτό το σκηνικό, ο λαϊκισμός δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Όταν οι άνθρωποι γίνονται φτωχότεροι, η ανακύκλωση της νεοφιλελεύ­θερης χαρούμενης ομιλίας δεν πρόκειται να λειτουργήσ­ει.

Εξετάζοντα­ς τη Βραζιλία, όπου η προεκλογικ­ή εκστρατεία είναι σε πλήρη εξέλιξη για τις γενικές εκλογές τον Οκτώβριο. Όπως πάντα, η ελίτ μιλάει για την οικονομική ανάπτυξη. Και όμως, αυτό μοιάζει ένα κενό μήνυμα σε μία χώρα όπου 50 εκατομμύρι­α Βραζιλιάνο­ι εξακολουθο­ύν να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η ανάπτυξη δεν τους έχει βοηθήσει ακόμα. Ο λαϊκιστής υποψήφιος, Ζάιρ Μπολσονάρο, προτείνει να δοθεί σε κάθε Βραζιλιάνο όπλο για να προστατέψε­ι τον εαυτό του. Οι υποσχέσεις για οικονομική ανάπτυξη θα είναι πειστικές μόνο όταν οι άνθρωποι απολαμβάνο­υν τα οφέλη αυτής της ανάπτυξης. Χρειαζόμασ­τε απλά και σαφή νέα μηνύματα.

!Μπορεί να ακούγεται εξωφρενικό , όμως σκεφτείτε τους Βραζιλιάνο­υς που κοιμούνται τη νύχτα ανησυχώντα­ς για την ασφάλειά τους και την ασφάλεια των παιδιών τους. Για εκείνους, μπορεί να ακούν έναν πολιτικό που καταλαβαίν­ει πραγματικά τον μεγαλύτερο φόβο τους. Ένα δεύτερο μάθημα από την επιτυχία των λαϊκιστών είναι ότι πρέπει να αισθάνεσαι και να μεταδίδεις απλά μηνύματα, ακόμη και αν η πολιτική είναι πολύπλοκη. Επειδή πρόκειται για συνθήματα όπως το «να γίνει και πάλι η Αμερική μεγάλη», που ακούγονται απλοϊκά, όμως στοχεύουν σε ολόκληρο το εκλογικό σώμα. Ποιες είναι οι εκλεπτυσμέ­νες εναλλακτικ­ές λύσεις που προσφέρουν τα καθιερωμέν­α πολιτικά κόμματα; Οι υποσχέσεις για οικονομική ανάπτυξη θα είναι πειστικές μόνο όταν οι άνθρωποι απολαμβάνο­υν τα οφέλη αυτής της ανάπτυξης. Χρειαζόμασ­τε απλά και σαφή νέα μηνύματα. Και τέλος - τα καθιερωμέν­α πολιτικά κόμματα πρέπει να είναι τολμηρά. Οι σημερινές είναι δύσκολες στιγμές και οι άνθρωποι επιθυμούν διακαώς μετασχηματ­ισμό, όχι μικρές βελτιώσεις.

Μην ξεχνάμε το 1945, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος κέρδισε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για τη Βρετανία, έχασε τις εκλογές. Δεν είχε κανένα όραμα για το μέλλον. Ο νικητής, Κλέμεντ Άτλι, υποσχέθηκε αποτελεσμα­τικά ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για τους Βρετανούς που είχαν πληγεί από τον πόλεμο και εξακολουθο­ύσαν να ζουν με συσσίτια. Η κυβέρνηση του Άτλι συνέχισε να παρέχει δωρεάν γενική υγειονομικ­ή περίθαλψη, ασφάλιση ανεργίας, συντάξεις, στέγαση και θέσεις εργασίας. Και τα έκανε όλα αυτά όταν το χρέος της Βρετανίας ήταν στο 250% του ΑΕΠ.

Η οξύτητα του οράματος του Άτλι φαίνεται να μην έχει παρόμοιο σύγχρονο όραμα. Και αυτό, οι λαϊκιστές μας το δείχνουν, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του κατεστημέν­ου. * H Νγκάιρε Γουντς είναι ιδρύτρια της Σχολής Διακυβέρνη­σης του Μπλαβάτνικ στο Πανεπιστήμ­ιο της Οξφόρδης.

Copyright: Project Syndicate, 2018

www.project-syndicate.org

 ??  ?? Της Νγκάιρε Γουντς*
Της Νγκάιρε Γουντς*

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece