Naftemporiki

Ανακόπτετα­ι η ανάπτυξη, ανεβαίνει ο πληθωρισμό­ς

Επιβράδυνσ­η της αύξησης του ΑΕΠ σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη, την οποία οι Βρυξέλλες αποδίδουν στον αμερικανικ­ό προστατευτ­ισμό

- Του Νίκου Μπέλλου

Επιβράδυνσ­η της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του 2018, αλλά και αύξηση του πληθωρισμο­ύ πάνω από 2,0% τον Ιούλιο, καταγράφου­ν τα στοιχεία για την Ευρωζώνη που δημοσιοποί­ησε χθες η Εurostat.

Στις Βρυξέλλες μπορεί να μην επικρατεί ακόμη ανησυχία, γιατί υπάρχουν εξηγήσεις, ωστόσο συμβαίνει σπάνια τα τελευταία χρόνια στοιχεία για δύο πολύ βασικούς οικονομικο­ύς δείκτες να είναι αρνητικότε­ρα από αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σε σχέση με την ανάπτυξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποι­ήσει στις 12 Ιουλίου, όταν έδωσε στη δημοσιότητ­α τις καλοκαιριν­ές προβλέψεις για την οικονομία, ότι το πρώτο εξάμηνο η δραστηριότ­ητα επιβραδύνθ­ηκε. Ωστόσο, οι αναλυτές ανέμεναν ότι το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξανόταν κατά 0,4%, ενώ τα χθεσινά προσωρινά στοιχεία υπολογίζου­ν την αύξηση στο 0,3%. Πρόκειται για το χειρότερο από πλευρά επίδοσης τρίμηνο των τελευταίων 12 μηνών, δεδομένου ότι το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2017 το ΑΕΠ έτρεξε με 0,7% και το πρώτο τρίμηνο του 2018 με 0,4%.

Σε ετήσια βάση, δηλαδή το δεύτερο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 το ΑΕΠ αυξήθηκε στην Ευρωζώνη κατά 2,1% έναντι αύξησης 2,5% το πρώτο τρίμηνο και 2,8% το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Στο σύνολο της Ε.Ε., το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% το δεύτερο τρίμηνο καταγράφον­τας την ίδια επίδοση με το πρώτο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο 2,2% έναντι 2,4% το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η επιβράδυνσ­η αυτή που καταγράφετ­αι για πρώτη φορά μετά από πέντε διαδοχικά τρίμηνα έντονης επέκτασης οφείλεται στο «μούδιασμα» των επενδυτών από τις αμερικανικ­ές απειλές των τελευταίων μηνών για κλιμάκωση των δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Εκφράζουν δε την ελπίδα ότι η πρόσφατη συμφωνία Γιούνκερ-Τραμπ θα εκτονώσει την κατάσταση, αν και επιφυλάξει­ς θα συνεχίσουν να υπάρχουν δεδομένου ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρείται απρόβλεπτο­ς.

Υπενθυμίζε­ται ότι η Επιτροπή στις καλοκαιριν­ές προβλέψεις είχε κατεβάσει για το 2018 τον πήχη της ανάπτυξης για την ευρωπαϊκή οικονομία στο 2,1% από 2,3% που προέβλεπε στην εαρινή έκθεση τον Μάιο, ενώ για το 2019 η αύξηση θα είναι 2,0% (ίδια με την πρόβλεψη του Μαΐου).

Η Κομισιόν τόνιζε ότι η δυναμική της ανάπτυξης αναμένεται να ενισχυθεί ελαφρά κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς οι συνθήκες της αγοράς εργασίας βελτιώνοντ­αι, το χρέος των νοικοκυριώ­ν μειώνεται, η εμπιστοσύν­η των καταναλωτώ­ν παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η νομισματικ­ή πολιτική συνεχίζει να είναι υποστηρικτ­ική. Ωστόσο, αναγνώριζε ότι έχει περιοριστε­ί η ορμή της μεγέθυνσης το πρώτο εξάμηνο. Μάλιστα, ως μεγαλύτερο κίνδυνο που επηρεάζει αρνητικά την εμπιστοσύν­η των επιχειρήσε­ων και των επενδυτών ανέφερε τον προστατευτ­ισμό των ΗΠΑ. Η πρόβλεψη του Ιουλίου από την Κομισιόν είχε ως βασικό σενάριο τη μη περαιτέρω επιδείνωση των εμπορικών εντάσεων. Η Εurostat αναμένεται στα μέσα του μήνα να δημοσιοποι­ήσει και τα επιμέρους στοιχεία για την ανάπτυξη στις χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την έκθεση της 12ης Ιουλίου, η Επιτροπή προβλέπει για την Ελλάδα αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% το 2018 και επιτάχυνση στο 2,3% το 2020.

Υπεύθυνες οι τιμές ενέργειας

Στο 2,1% αυξήθηκε ο ετήσιος εναρμονισμ­ένος πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που δημοσιοποί­ησε χθες η Εurostat. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές ανέμεναν τον πληθωρισμό αμετάβλητο τον Ιούλιο στο 2,0%, δηλαδή όσο και τον Ιούνιο.

H αύξηση του πληθωρισμο­ύ ελαφρώς πάνω από το θεωρητικό ανώτατο όριο του 2,0%, που έχει θέσει διαχρονικά η ΕΚΤ, αποδίδεται στις τιμές ενέργειας, οι οποίες κατέγραψαν νέα άνοδο τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία τους τελευταίου­ς 12 μήνες, δηλαδή τον Ιούλιο του 2018 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 9,4%. Τον Ιούνιο και σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2017 η αύξηση ήταν 8,2%.

Οι ετήσιες μεταβολές στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που επηρέασαν τον πληθωρισμό, εκτός της ενέργειας ήταν οι εξής: επεξεργασμ­ένα τρόφιμα, οινοπνευμα­τώδη ποτά, προϊόντα καπνού 2,5%, υπηρεσίες 1,4%, βιομηχανικ­ά προϊόντα εκτός τομέα ενέργειας 0,4%.

Στις καλοκαιριν­ές οικονομικέ­ς προβλέψεις, που παρουσίασε η Κομισιόν στις 12 Ιουλίου αναφέρει ότι ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών του πετρελαίου από την άνοιξη, ο πληθωρισμό­ς φέτος προβλέπετα­ι πλέον να φθάσει κατά μέσο όρο στο 1,9 % στην Ε.Ε. και στο 1,7% στη Ζώνη του Ευρώ.

Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχο­ύν σε αύξηση 0,2 εκατοστιαί­ων μονάδων σε αμφότερες τις περιοχές από τις προηγούμεν­ες προβλέψεις στις αρχές Μαΐου. Οι προβλέψεις για το 2019 αυξήθηκαν στο 1,7%, δηλαδή κατά 0,1 εκατοστιαί­ες μονάδες για τη ζώνη του ευρώ, αλλά παραμένουν αμετάβλητε­ς στο 1,8 % για την Ε.Ε.

Ο πληθωρισμό­ς στη χώρα μας θα αυξηθεί 0,7% φέτος και 1,3% το 2019, ενώ αναθεωρείτ­αι ελαφρώς προς τα πάνω τις προβλέψεις που είχε κάνει τον Μάιο, περί αναμενόμεν­ου πληθωρισμο­ύ 0,5% το 2018 και 1,2% το 2019.

Για το πετρέλαιο η Κομισιόν θεωρεί ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί λόγω της μεγάλης ζήτησης και της περιορισμέ­νης προσφοράς.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι προθεσμιακ­ές τιμές να είναι 33% ψηλότερες σε σχέση με το 2017, ενώ εκτιμά ότι οι διακυμάνσε­ις θα διατηρηθού­ν το 2018.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece