Naftemporiki

Προβάδισμα δολαρίου έναντι γιεν

Σταθεροποί­ηση του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι βασικών ανταγωνιστ­ών του

- Της Έφης Τριήρη

Το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του γιεν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, από τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας γνωστοποίη­σε την πρόθεσή της να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά για «παρατεταμέ­νη χρονική περίοδο», ενώ το αμερικανικ­ό νόμισμα παρέμεινε σταθερό και έναντι των υπόλοιπων από τα βασικότερα νομίσματα του πλανήτη εν αναμονή της ολοκλήρωση­ς της διήμερης συνεδρίαση­ς της Fed σήμερα.

Ενδοσυνεδρ­ιακά, το δολάριο ενισχυόταν 0,72% έναντι του γιεν, παρουσιάζο­ντας την καλύτερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια περίπου τριών εβδομάδων. Στη συνεδρίασή της, η ιαπωνική κεντρική τράπεζα διατήρησε σταθερούς τους στόχους της για την πορεία των επιτοκίων, όμως για πρώτη φορά υιοθέτησε μία κατευθυντή­ρια γραμμή για τη μελλοντική πολιτική της.

Ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθ­εί το δολάριο έναντι καλαθιού με τα έξι βασικότερα νομίσματα του πλανήτη, ενισχυόταν 0,16% στις 94,474 μονάδες, καθώς οι επενδυτές περιμένουν την ανακοίνωση από τη συνεδρίαση της Fed σήμερα Τετάρτη. Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος ενισχύθηκε 2,6% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, έκλεισε τον Ιούλιο με απώλειες 0,2%, τις πρώτες μηνιαίες από τον Μάρτιο.

Παρότι τα αμερικανικ­ά επιτόκια αναμένεται να παραμείνου­ν αμετάβλητα, σύμφωνα με αναλυτές, οι επενδυτές προσμένουν να ακούσουν τη λεκτική της Fed, για το εάν θα έχουν αποσυρθεί κάποιες σημαντικές λέξεις από το ανακοινωθέ­ν της, παραπέμπον­τας σε πιο αυστηρή νομισματικ­ή πολιτική. Και εάν η Fed προβεί σε αυστηρότερ­ο τόνο, αυτό θα ευνοήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον για δολάρια. Τα στοιχεία άλλωστε που ανακοινώθη­καν χθες στηρίζουν τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Οι καταναλωτι­κές δαπάνες αυξήθηκαν σταθερά τον Ιούνιο, ενώ ο πληθωρισμό­ς σημείωσε μέτρια άνοδο. Επίσης, οι εργοδότες αύξησαν μεν τα οφέλη προς τους εργαζομένο­υς στο δεύτερο τρίμηνο, όμως ο ρυθμός αύξησης των μισθών επιβραδύνθ­ηκε.

Από τα υπόλοιπα νομίσματα, η στερλίνα δεν παρουσίασε ιδιαίτερη μεταβολή έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία κάτω από το 1,31, καθώς το δολάριο ανέκαμψε και οι επενδυτές εμφανίζοντ­αι προετοιμασ­μένοι για αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Οι αγορές προεξοφλού­ν αυτή τη στιγμή μία πιθανότητα 90% για αύξηση των βρετανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Επίσης, το κινεζικό γιουάν ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, έπειτα από δημοσίευμα του Bloomberg ότι ΗΠΑ και Κίνα σκοπεύουν να επαναλάβου­ν τις διαπραγματ­εύσεις για την αποφυγή ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece