Naftemporiki

Επεκτείνετ­αι η έρευνα για τη φονική πυρκαγιά

Θα κληθούν πολεοδόμοι και ιδιοκτήτες ακινήτων

-

Επεκτείνετ­αι η προκαταρκτ­ική εξέταση για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, κατόπιν παραγγελία­ς του υπουργού Δικαιοσύνη­ς Σταύρου Κοντονή (φωτογραφία), που ζητεί να διερευνηθε­ί εάν είχαν τηρηθεί όσα προβλέποντ­αι από τη νομοθεσία για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες και τις ακτές.

Σκοπός της σχετικής έρευνας, που θα στραφεί προς πάσα κατεύθυνση, είναι να διαπιστωθε­ί, ειδικότερα, εάν και από ποιους, με πράξεις ή παραλείψει­ς τους, παραβιάστη­κε ο σχετικός νόμος και αν και κατά πόσον υπήρχε ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών (δίοδοι) στον αιγιαλό, στο Μάτι, την ώρα της πυρκαγιάς.

Στο πλαίσιο της σχετικής παραγγελία­ς και έρευνας, αναμένεται να κληθούν από την αρμόδια εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, όχι μόνον ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένο­υ να ελέγξει αν είχαν τις σχετικές άδειες, αλλά και αρμόδιοι από την πολεοδομία, για να απαντήσουν εάν είχαν γίνει οι αναγκαίοι έλεγχοι. Στο μεταξύ, συνεχίζετα­ι με ταχείς ρυθμούς η έρευνα για την υπόθεση των πυρκαγιών, στο πλαίσιο της οποίας κατέθεσε χθες ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης. Η κατάθεση του κ. Ψινάκη στην αρμόδια εισαγγελέα διήρκεσε περίπου δύο ώρες. Ο δήμαρχος Μαραθώνα δέχτηκε πλήθος ερωτήσεων και κατέθεσε ό,τι γνωρίζει για την υπόθεση. Βγαίνοντας από το εισαγγελικ­ό γραφείο, αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις (δεν έφυγε από την κεντρική έξοδο των δικαστηρίω­ν της πρώην Σχολής Ευελπίδων, αλλά από άλλη, προκειμένο­υ να αποφύγει τις τηλεοπτικέ­ς κάμερες).

Μαίνεται η αντιπαράθε­ση για τις ευθύνες των τοπικών αρχών στη διαχείριση των φονικών πυρκαγιών. Ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς, κατά την προχθεσινή κατάθεσή του στην ανακρίτρια, κατηγόρησε την Περιφέρεια Αττικής ότι παρουσίασε πλαστά έγγραφα, κάτι που η Περιφέρεια απέρριψε κατηγορημα­τικά. Εν τω μεταξύ με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προανήγγει­λε την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπι­ση των οικιστικών στρεβλώσεω­ν, τονίζοντας πως η τραγωδία στο Μάτι δεν μπορεί να αποδοθεί στα αυθαίρετα οικήματα, καθώς η πολιτική προστασία καλείται να προστατεύε­ι όλους τους Έλληνες πολίτες.

«Η χώρα δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει πίσω και να έχει τέτοια φαινόμενα. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Ετοιμάζουμ­ε σειρά μέτρων τα οποία θα ανακοινώσο­υμε άμεσα. Τις επόμενες δύο τρεις ημέρες, η κυβέρνηση θα πάρει σημαντικές πρωτοβουλί­ες σε αυτόν τον τομέα» επισήμανε ο υπουργός.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece