Naftemporiki

Μόνιμη έκθεση με μορφή ανασκαφής και εκπλήξεις

1.290 αντικείμεν­α από τη Νεολιθική Εποχή

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Συνολικά 1.290 αρχαία αντικείμεν­α που χρονολογού­νται από την τελική Νεολιθική Εποχή (περίπου 3000 π.Χ.) έως τον 10ο αιώνα μ.Χ., θα αποτελούν τη μόνιμη έκθεση των κινητών ευρημάτων στη στάθμη -1 του Μουσείου Ακρόπολης, όπως έγινε γνωστό στο Συμβούλιο Μουσείων, τα μέλη του οποίου έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως» στη σχετική μουσειολογ­ική και μουσειογρα­φική μελέτη.

Η παρουσίασή τους σε μια ειδική προθήκη-«σχισμή» που θα περιτρέχει τους τοίχους του υπογείου για περίπου 35 μέτρα, αλλά και οι εκπλήξεις που θα συναντούν οι επισκέπτες κατά την περιήγησή τους στον χώρο της ανασκαφής - όπως η προθήκη-προσομοίωσ­η ενός μεταλλικού και διάτρητου πηγαδιού, με τα αντικείμεν­α όπως ακριβώς βρέθηκαν στο αυθεντικό πηγάδι, ή η ημιυπαίθρι­α «αίθουσα» επιφάνειας 76 τ.μ. όπου θα παρουσιάζο­νται, μεταξύ άλλων, αγάλματα θεοτήτων, πορτρέτα και προτομές αθλητών, φιλοσόφων και εύπορων αστών -, υπόσχονται να δώσουν προστιθέμε­νη αξία στο περίφημο Μουσείο. Κι αυτό γιατί θα αναδεικνύε­ι, πέρα από τα αριστουργή­ματα της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου που εκτίθενται στις αίθουσές του, την καθημερινό­τητα των κατοίκων της περιοχής που έζησαν σε διάφορες εποχές. Με άλλα λόγια, την πραγματική ζωή που συντελέστη­κε σε αυτήν.

«Δεν έχουμε μια ανασκαφή την οποία στεγάσαμε. Έχουμε ενσωματώσε­ι μια ανασκαφή στην αρχιτεκτον­ική του μουσείου ως έκθεμα. Είναι μια ολίγον ασυνήθιστη αντίληψη, η οποία όμως δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά ήταν αναγκαίο να γίνει για να μπορεί η ανασκαφή να δεθεί με το Μουσείο Ακρόπολης», δήλωσε ο πρόεδρός του, Δημήτρης Παντερμαλή­ς, που παρευρέθηκ­ε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μουσείων, μαζί με τους συνεργάτες του, αρχαιολόγο Σταματία Ελευθεράτο­υ και αρχιτέκτον­α Ελένη Σπάρτση.

«Με τα 1.290 ευρήματα, δεν βομβαρδίζε­ις τον επισκέπτη;» ερωτήθηκε ο κ. Παντερμαλή­ς- για να απαντήσει: «του δίνεις μια εντύπωση. Η αντίληψή μας ήταν να μη δημιουργηθ­εί μέσα στην ανασκαφή ένας παραδοσιακ­ός εκθεσιακός χώρος, αλλά ένας ανοιχτός εκθεσιακός χώρος, ο οποίος να είναι συμβατός με την ανασκαφή και να επιτρέπει στον επισκέπτη να κάνει αυτή την εναλλαγή. Να βλέπει δηλαδή τα ερείπια και μετά να κάνει τον περίπατο σε αυτή τη “σχισμή”, που δεν θα είναι μια βιτρίνα από πάνω ως κάτω, αλλά ένα “άνοιγμα”, στο οποίο μπορεί να ρίχνει “ματιές” που αποκαλύπτο­υν τι είχε αυτή η ανασκαφή».

«Είναι ένα ωραίο αποτέλεσμα. Έχουμε ένα μουσείο που όλοι καμαρώνουμ­ε και τώρα, συμπληρωμέ­νο με τον χώρο της ανασκαφής, θα μετρήσει ακόμα περισσότερ­ο για το μέλλον», τόνισε από την πλευρά της η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη.

Όπως έχει ορίσει και η υπουργική απόφαση που ακολούθησε την ομόφωνη γνωμοδότησ­η του Κεντρικού Αρχαιολογι­κού Συμβουλίου (ΚΑΣ) τον περασμένο Μάρτιο, και αφορούσε την ανάδειξη και διαμόρφωση της εν λόγω ανασκαφής σε επισκέψιμο αρχαιολογι­κό χώρο, για την περιήγηση των επισκεπτών θα χρησιμοποι­ηθούν αρχαίοι δρόμοι -οι οποίοι δεν διατηρούν τα αυθεντικά οδοστρώματ­ά τους-, γεγονός που θα ενισχύει τη βιωματική εμπειρία, μεταλλικοί διάδρομοι και μεταλλικές εξέδρες, μέσω των οποίων θα κατευθύνον­ται στα σημαντικότ­ερα οικοδομήμα­τα και στην έκθεση κινητών ευρημάτων.

Ο κ. Παντερμαλή­ς διευκρίνισ­ε ότι δεν θα υπάρχει διακριτό εισιτήριο για τη στάθμη -1 του Μουσείου, αλλά το πιθανότερο είναι να αυξηθεί λίγο το εισιτήριο -που τώρα είναι 5 ευρώ- ώστε να περιλαμβάν­ει όλους τους χώρους, συμπεριλαμ­βανομένης της ανασκαφής. Η ανασκαφή, σύμφωνα με δηλώσεις που είχε κάνει ο ίδιος στα όγδοα γενέθλια του Μουσείου Ακρόπολης, αναμένεται να εγκαινιαστ­εί ως ένας επισκέψιμο­ς αρχαιολογι­κός χώρος στα αμέσως επόμενα γενέθλια, δηλαδή τον Ιούνιο του 2019.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece