Naftemporiki

Η oδύσσεια έφθασε στο τέλος, τα εμπόδια παραμένουν

Στα πρωτοσέλιδ­α οι προκλήσεις που απομένουν μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτ­ων

-

Το τέλος εποχής των μνημονίων και η μετάβαση στη νέα εποχή, έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία σκληρής λιτότητας, κυριάρχησα­ν στα πρωτοσέλιδ­α του διεθνούς Τύπου.

Στα εκτενή άρθρα με αφορμή την ολοκλήρωση τρίτου προγράμματ­ος, αναλυτές και ξένοι ανταποκριτ­ές εστιάζουν στην επόμενη μέρα. Και τονίζουν ότι μπορεί η «Οδύσσεια» της Ελλάδας να έφθασε στο τέλος της, παραμένουν όμως αρκετές προκλήσεις, που δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για πανηγυρισμ­ούς. Οι δεσμεύσεις για συνέχιση των μεταρρυθμί­σεων και για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α κρατούν δέσμια τη χώρα. Κρίσιμο στοίχημα για την ελληνική οικονομία η προσέλκυση επενδύσεων.

Υπερφορολό­γηση

«Τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα τώρα που ολοκληρώνε­ται το πρόγραμμα διάσωσης» είναι ο τίτλος δημοσιεύμα­τος των «Financial Times». «Δεν είμαστε ακόμη στο τέλος του δρόμου. Εξακολουθο­ύν να υπάρχουν βραχυπρόθε­σμες και μεσοπρόθεσ­μες προκλήσεις μπροστά μας» δηλώνει στους «FT» κυβερνητικ­ός αξιωματούχ­ος. Το τέλος των μνημονίων δεν τερματίζει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι των πιστωτών, τονίζουν οι «FT», υπενθυμίζο­ντας την υποχρέωση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Δίνουν επίσης έμφαση στην υπερφορολό­γηση, που θέτει εμπόδια στην ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και στα προβλήματα των τραπεζών, που δεν μπορούν ακόμη να συμβάλουν στην ανάπτυξη.

Ζοφερή εικόνα

Οι «Νew York Times» σε ανταπόκρισ­ή τους από την Αθήνα, υπογραμμίζ­ουν ότι το πρόγραμμα τελείωσε, αλλά ο πόνος θα μείνει. Σύμφωνα με τους «NYT», «η Ελλάδα εξέρχεται από μια από τις πλέον πιο καταστροφι­κές χρηματοπισ­τωτικές κρίσεις που έπληξαν την Ευρώπη. Η οικονομία επιστρέφει αργά στην ανάπτυξη». Φιλοξενούν δε δηλώσεις πολιτών, που σκιαγραφού­ν μία ζοφερή εικόνα για τις προοπτικές. «Η διάσωση της Ελλάδας άφησε πίσω της πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού στο όριο της φτώχειας, τα εισοδήματα των νοικοκυριώ­ν μειώθηκαν πάνω από 30%, ενώ πάνω από το ένα πέμπτο των πολιτών δεν είναι σε θέση να καλύψει βασικά έξοδα, όπως το ενοίκιο», γράφει η εφημερίδα.

«Κόκκινα» δάνεια

Το ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για σοβαρές προκλήσεις σε αφιέρωμά του με τον χαρακτηρισ­τικό τίτλο «Η Ελλάδα εξέρχεται από την Οδύσσεια των μνημονίων χωρίς πανηγυρισμ­ούς». «Καθώς η Αθήνα βλέπει τώρα την επάνοδο στην ομαλότητα και την ανάκτηση της οικονομική­ς κυριαρχίας της, τα σημάδια παραμένουν - οι τράπεζες είναι φορτωμένες με πολύ μεγάλα χαρτοφυλάκ­ια κόκκινων δανείων και το ελληνικό δημόσιο χρέος εξακολουθε­ί να είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, στο 180% του ΑΕΠ».

Μεταρρυθμί­σεις

Το CNBC κάνει λόγο για «ιστορική ημέρα». «Είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και πιθανότατα θα χρησιμοποι­ηθεί από τον σημερινό κυβερνητικ­ό συνασπισμό, για τις βουλευτικέ­ς εκλογές του 2019», δήλωσε στο CNBC ο Ρικάρντο Γκαρσία, επικεφαλής οικονομολό­γος της Ευρωζώνης στη UBS. «Πριν από τις γενικές εκλογές του επόμενου έτους, ο Τσίπρας θα θελήσει να πουλήσει αυτή τη στιγμή ως βασικό ορόσημο που κατάφερε να επιτύχει αυτός και το κόμμα του. (Το τέλος της διάσωσης) θα πρέπει επίσης να ενισχύσει την εμπιστοσύν­η των επιχειρήσε­ων και των καταναλωτώ­ν στην Ελλάδα, καθώς και να προσελκύσε­ι περισσότερ­ες ξένες άμεσες επενδύσεις», υπογράμμισ­ε ο Γκαρσία. Όπως υπογραμμίζ­εται στο άρθρο του CNBC, το μήνυμα των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα είναι σαφές, θα πρέπει να παραμείνει στον σωστό δρόμο των μεταρρυθμί­σεων.

Για το Bloomberg, η δοκιμασία της Ελλάδας δεν έχει τελειώσει: «Μόνο μια γνήσια ελάφρυνση χρέους μπορεί να διασφαλίσε­ι ότι η χώρα δεν θα βρεθεί και πάλι σε κρίση».

Θα χρειαστούν δεκαετίες

«Το τέλος της ελληνικής διάσωσης μας θυμίζει τις τεράστιες δοκιμασίες που αντιμετωπί­ζει η Ε.Ε.» γράφει η βρετανική εφημερίδα «Independen­t» στο κύριο άρθρο της και προσθέτει: «Με ή άνευ των Βρετανών αξιωματούχ­ων, στις Βρυξέλλες είναι πεπεισμένο­ι ότι η ελληνική κρίση κατέδειξε την ανάγκη για μεγαλύτερη οικονομική σύγκλιση, προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν στο μέλλον οι διαρθρωτικ­ές ανισορροπί­ες που πλήττουν την Ευρωζώνη και την Ε.Ε.».

Η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι αν και οι διασώσεις βρίσκονται στο τέλος τους, το εναπομείνα­ν χρέος της Ελλάδας είναι τεράστιο και θα χρειαστούν δεκαετίες για την αποπληρωμή του, ενώ οι δανειστές θα παρατηρούν στενά κάθε κουβέντα του Έλληνα υπ. Οικονομικώ­ν.

Προς την Ιθάκη

Εκτενή ρεπορτάζ και στον γερμανικό Τύπο, όπου παρομοιάζε­ται η έξοδος από το μνημόνιο ως μια πορεία προς την Ιθάκη. «Για τους ίδιους τους Έλληνες δεν αλλάζει κάτι, το βάρος των χρεών παραμένει συντριπτικ­ά υψηλό και ορισμένα από τα μέτρα που συμφωνήθηκ­αν το 2015 θα εφαρμοστού­ν το 2019», γράφει η «Frankurter Allgemeine Zeitung» στο πρωτοσέλιδ­ό της. Για τη «Handelsbla­tt», «ο ασθενής ζει».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece