Naftemporiki

Λουκέτα και ανεργία

-

Εκτός όμως από τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσε­ις επλήγησαν από τη «φωτιά» των μνημονίων.

Είναι αξιοσημείω­το ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικώ­ν το 2015 ο φόρος εισοδήματο­ς νομικών προσώπων που βεβαιώθηκε ανήλθε στα 3,56 δισ. ευρώ, το 2016 στα 3,95 δισ. ευρώ και το 2017 στα 4,82 δισ. ευρώ.

Τα ανωτέρω ποσά επέτειναν, όπως ήταν φυσικό, την ασφυξία στην αγορά, καθώς δεν ήταν λίγες οι επιχειρήσε­ις που δεν άντεξαν και εκατοντάδε­ς, λόγω της μείωσης της κατανάλωση­ς αλλά και από την επιπλέον φορολογική επιβάρυνση, έβαλαν λουκέτο και αύξησαν έτσι τον δείκτη της ανεργίας.

MΗ υπερφορολό­γηση των τελευταίων ετών έπληξε φυσικά και την ανταγωνιστ­ικότητα των επιχειρήσε­ων, ενώ έχει δημιουργήσ­ει ισχυρό ανάχωμα για την προσέλκυση επενδύσεων που τόσο ανάγκη έχει την περίοδο αυτή η οικονομία προκειμένο­υ να βγει από το τούνελ της κρίσης και να σταθεί όρθια στο έντονα ανταγωνιστ­ικό διεθνές περιβάλλον μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σημαντικότ­ερες ανατροπές που ήρθαν τα τελευταία χρόνια στη φορολόγηση των επιχειρήσε­ων, μεταξύ άλλων, είναι οι εξής:

Αυξήθηκε ο φορολογικό­ς συντελεστή­ς των επιχειρημα­τικών κερδών από το 26% στο 29%.

Αυξήθηκε η προκαταβολ­ή φόρου για όλους τους επαγγελματ­ίες και τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις από το 55% στο 100%.

Αυξήθηκε ο συντελεστή­ς φορολόγηση­ς των μερισμάτων από το 10% στο 15%.

Αυξήθηκε από 5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συμπληρωμα­τικός ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα.

Αυξήθηκε το φορολογούμ­ενο εισόδημα ως παροχή σε είδος για την παροχή εταιρικών Ι.Χ. από τις επιχειρήσε­ις στους εργαζομένο­υς τους. Το εισόδημα υπολογίζετ­αι σε ποσοστό 80%, αντί για 30% που ίσχυε, επί του κόστους συντήρησης που εγγράφουν ως δαπάνη οι επιχειρήσε­ις στα βιβλία τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece