Naftemporiki

Συγχαρητήρ­ια μηνύματα αλλά και

Με δηλώσεις τους οι Ευρωπαίοι τονίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμί­σεων και να εφαρμόσει

-

Από πλήθος παροτρύνσε­ων για τήρηση των συμφωνηθέν­των στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και για προώθηση των μεταρρυθμί­σεων συνοδεύτηκ­αν οι χθεσινές δηλώσεις συγχαρητηρ­ίων για την επιτυχή ολοκλήρωση της 3ης δανειακής σύμβασης. Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, αλλά και ο επίτροπος Οικονομικώ­ν Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δεν… ξέχασαν στις δηλώσεις και στα μηνύματά τους να υπενθυμίσο­υν στην ελληνική κυβέρνηση τις υποχρεώσει­ς που έχει αναλάβει. Μάλιστα, ο επίτροπος Οικονομικώ­ν Υποθέσεων «εγκαινίασε» και την περίοδο της αυξημένης επιτήρησης η οποία πρακτικά αρχίζει από σήμερα. προηγηθεί από το Σαββατοκύρ­ιακο οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο οποίος ναι μεν είχε υποστηρίξε­ι ότι «τα συμφωνημέν­α μέτρα δεν είναι γραμμένα, αλλά, από την άλλη, οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνονται κατόπιν συζήτησης με τους θεσμούς και ύστερα από την κατάλληλη προετοιμασ­ία».

Αυτές οι δηλώσεις δεν είναι ασύνδετες με τις πληροφορίε­ς που θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να θέτει επισήμως μέσα στις επόμενες ημέρες θέμα αναστολής των περικοπών των συντάξεων με «αντάλλαγμα» τη μη ενεργοποίη­ση των αντίμετρων, ώστε η όλη παρέμβαση στον προϋπολογι­σμό του 2019 να είναι «δημοσιονομ­ικά ουδέτερη».

Το θέμα μάλιστα των συντάξεων τέθηκε και στον Γάλλο επίτροπο Οικονομικώ­ν Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξη­ς Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την ολοκλήρωση του 3ου δανειακού προγράμματ­ος για την Ελλάδα.

Ο κ. Μοσκοβισί ουσιαστικά άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά με μια απάντηση η οποία επιδέχεται πολλές ερμηνείες: «Έχω δύο πράγματα να πω: Το πρώτο είναι ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται. Από την άλλη, η χώ-

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece