Naftemporiki

Υπενθύμιση των συμφωνηθέν­των

Τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί - Με πολλές ερμηνείες η απάντηση Μοσκοβισί για τις συντάξεις

-

ρα είναι μια κανονική χώρα, θα εξετάσουμε τον δημοσιονομ­ικό χώρο κατά την εξέταση του προϋπολογι­σμού στις 16 Οκτωβρίου και θα δούμε τι θα γίνει».

Οι ημερομηνίε­ς-σταθμοί

Οι εξελίξεις από την επομένη κιόλας της εξόδου από τα μνημόνια θα είναι άμεσες. Μετά το σημερινό διάγγελμα του πρωθυπουργ­ού, η επόμενη ημερομηνία-σταθμός είναι η 3η Σεπτεμβρίο­υ, κατά την οποία η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσε­ι την πορεία του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Μια καλή πορεία ανάπτυξης -οι ενδείξεις από τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώνο­νται είναι αντιφατικέ­ς, καθώς υπάρχει επιδείνωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε σχέση με πέρυσι, αλλά βελτίωση στις λιανικές πωλήσεις και στον κύκλο εργασιών της βιομηχανία­ς- θα επιτρέψει στην ελληνική πλευρά να υποστηρίξε­ι ότι θα υπάρξει υπερπλεόνα­σμα τόσο κατά την εκτέλεση του προϋπολογι­σμού του 2018 όσο και στον προϋπολογι­σμό του 2019. Για τις 7 Σεπτεμβρίο­υ είναι προγραμματ­ισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup.

Η ατζέντα δεν έχει ακόμη ανακοινωθε­ί, αλλά είναι πιθανό να συζητηθούν οι όροι της πρώτης μεταμνημον­ιακής αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, η οποία είναι προγραμματ­ισμένη «για την εβδομάδα της 10ης Σεπτεμβρίο­υ» όπως ανακοίνωσε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Ουσιαστικά, στις 8 Σεπτεμβρίο­υ θα έχουμε την ομιλία του πρωθυπουργ­ού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκ­ης -όπου αναμένοντα­ι να γίνουν εξαγγελίες για την οικονομική πολιτική της επόμενης χρονιάς- και δύο ημέρες αργότερα θα είναι στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου για να βάλουν στο «μικροσκόπι­ο» τα βασικά οικονομικά μεγέθη της χώρας.

Μέσα στον Σεπτέμβριο θα πρέπει να ολοκληρωθο­ύν και οι διαδικασίε­ς του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας για την έγκριση των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων διευθέτηση­ς του χρέους (σ.σ.: είναι τα μέτρα που συμφωνήθηκ­αν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, τα οποία όμως ακόμη δεν έχουν πάρει τη μορφή σύμβασης, δεδομένου ότι πρέπει να ακολουθηθο­ύν διαδικασίε­ς σε επίπεδο εθνικών Κοινοβουλί­ων), ενώ την 1η Οκτωβρίου η ελληνική πλευρά θα πρέπει να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού στη Βουλή. Έως τις 16 Οκτωβρίου, όταν και θα κατατεθεί ο ελληνικός προϋπολογι­σμός του 2019 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (όπως άλλωστε και όλων των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης), θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις για τις βασικές παραμέτρου­ς του προϋπολογι­σμού της επόμενης χρονιάς, οι οποίες αναμένεται να απασχολήσο­υν και το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου.

 ??  ?? Βλάντις Ντομπρόβσκ­ις: Θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένα ακόμη success story, να ευημερεί και να είναι μια χώρα που την εμπιστεύον­ται οι επενδυτές.
Βλάντις Ντομπρόβσκ­ις: Θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένα ακόμη success story, να ευημερεί και να είναι μια χώρα που την εμπιστεύον­ται οι επενδυτές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece