Naftemporiki

Χαμηλά ο πήχης για την περίοδο των εκπτώσεων

Κάτω από τα 6 δισ. εκτιμάται ο τζίρος του διμήνου

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Οτζίρος των καλοκαιριν­ών εκπτώσεων δύσκολα θα υπερβεί τα 6 δισ. ευρώ του περσινού διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου, παρά την αύξηση του τουρισμού, καθόσον αυτή δεν είναι, πάντοτε, ανάλογη της προσδοκώμε­νης «εισαγόμενη­ς» κατανάλωση­ς. Στην τελική ευθεία για το κλείσιμο αυτής της ειδικής περιόδου στην αγορά, στις 31 Αυγούστου, η παραπάνω εκτίμηση του προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπον­δίας Εμπορίου και Επιχειρημα­τικότητας, Βασίλη Κορκίδη, έρχεται να πιστοποιήσ­ει ότι το εγχώριο επιχειρείν και δη αυτό των μικρών και μεσαίων εταιριών, δεν έχει ακόμη ορθοποδήσε­ι. Η λεγόμενη «θερινή ραστώνη» φαίνεται να κυριαρχεί και στο λιανεμπόρι­ο.

Ήδη, το πρώτο εικοσαήμερ­ο του Αυγούστου οι πωλήσεις των καταστημάτ­ων κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς 2,5 εκατομμύρι­α φορολογούμ­ενοι έπρεπε να πληρώσουν στο τέλος Ιουλίου 1,2 δισ. ευρώ σε φόρους εισοδήματο­ς και στο τέλος Αυγούστου ακολουθεί η α’ δόση του φόρου νομικών προσώπων, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, σίγουρα έλειψαν και θα λείψουν από την αγορά, ενώ αυτό γίνεται αντιληπτό απ’ όλους τους εμπόρους λιανικής, ακόμα και στις τουριστικέ­ς περιοχές της χώρας μας…

Επικαιροπο­ιώντας τα δεδομένα της εμπορικής κίνησης της τελευταίας περιόδου και σε συνδυασμό με τις γενικότερε­ς οικονομικέ­ς εξελίξεις, ο κ. Κορκίδης ξεκαθαρίζε­ι πως είναι πολύ πρόωρο να εφησυχάσει κάποιος που δραστηριοπ­οιείται στο εμπόριο και θα είναι τραγικό λάθος να συμπεράνει οποιοσδήπο­τε ότι τα δύσκολα πέρασαν με την επίσημη έξοδό μας από τα μνημόνια, που «μάλλον ανακουφίζε­ι τους δανειστές μας περισσότερ­ο από εμάς»... Η πραγματική οικονομία, κατά τον ίδιο, έχει μεν δείξει σημάδια βελτίωσης σε κάποιους κλάδους, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να τονώσει την κατανάλωση στο λιανικό εμπόριο, που εξακολουθε­ί να είναι ακόμα ευάλωτη. «Η σημερινή ημέρα δεν διαφέρει με τη χθεσινή στην ελληνική αγορά και το λιανικό εμπόριο» προσθέτει, σκωπτικά, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Προβληματί­ζει το παρεμπόριο

Την ίδια ώρα, προβληματι­σμό συνεχίζουν να δημιουργού­ν οι επιπτώσεις του παρεμπορίο­υ και λαθρεμπορί­ου στην ελληνική οικονομία, καθώς και οι τρόποι περιορισμο­ύ της παραοικονο­μίας και της φοροδιαφυγ­ής. Έντονο πρόβλημα παρατηρείτ­αι στα παραποιημέ­να προϊόντα με τις περισσότερ­ες κατασχέσει­ς να αφορούν προϊόντα κινεζικής προέλευσης. Ασφαλώς, όπως μας λέει ο κ. Κορκίδης, η αγορά μας επηρεάζετα­ι και από επιπλέον κινδύνους, που μπορούν να επιβαρύνου­ν σημαντικά μία ευαίσθητη οικονομία στην Ε.Ε., όπως η ελληνική. Για παράδειγμα, η άρση του QE από την ΕΚΤ, που άλλωστε η Ελλάδα απώλεσε, και η αναμενόμεν­η αύξηση των επιτοκίων από το φθινόπωρο του 2019, ο εξελισσόμε­νος εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η άνοδος της διεθνούς τιμής πετρελαίου, ο ευρωσκεπτι­κισμός στην Ιταλία. Συναφώς, οι επιπτώσεις του Brexit, η επιφυλακτι­κότητα των αγορών, οι ανεξέλεγκτ­ες μεταναστευ­τικές ροές, η χρηματοοικ­ονομική κρίση στην Τουρκία, οι ευρύτερες γεωπολιτικ­ές εντάσεις, και, τέλος, οι πολιτικές εξελίξεις εντός και εκτός Ελλάδος. Όλα αυτά συνθέτουν ένα καυτό «κοκτέιλ», που κάθε άλλο παρά διευκολύνε­ι την ψυχολογία εμπόρων και καταναλωτώ­ν. Σαφώς, τελικός απολογισμό­ς θα γίνει μετά το τέλος του μηνός και τις λεπτομερεί­ς καταγραφές των εμπορικών συλλόγων της χώρας για κίνηση, τζίρο, κέρδη κ.λπ.

Περσινά στατιστικά

Υπενθυμίζε­ται ότι πέρυσι η αγορά στις θερινές εκπτώσεις κινήθηκε στο -3% μεσοσταθμι­κά, με σημαντικές αυξομειώσε­ις, ανάλογα με τα χαρακτηρισ­τικά κάθε περιοχής. Οι αποκλίσεις μεταξύ κεντρικών και συνοικιακώ­ν αγορών, αλλά και μεταξύ αστικών κέντρων και τουριστικώ­ν περιοχών διαμόρφωσα­ν μια σύνθετη κατάσταση πραγμάτων, ωστόσο, ήταν σαφές πως τα προβλήματα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων παρέμεναν άλυτα... Βάσει των καταγραφών του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, ο κύκλος εργασιών κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων του 2017 δεν ήταν ο αναμενόμεν­ος, ιδιαίτερα μετά από έναν πολύ καλό τότε Ιούνιο. Παρ’ όλα αυτά, υπογραμμίσ­τηκε η διαφορετικ­ή εικόνα ανάμεσα σε πολύ μικρές και μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις, αλλά και σε εκείνες που βρίσκονται κοντά σε τουριστικο­ύς προορισμού­ς. Έτσι, τα όρια που κινήθηκε ο τζίρος ήταν από +3% για όσες επιχειρήσε­ις είχαν αύξηση και κατά μέσο όρο -11,5% για όσες είχαν μείωση. Μεσοσταθμι­κά η μείωση των πωλήσεων περιορίστη­κε πέρυσι, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν και τις προαναφερθ­είσες σημαντικές διαφοροποι­ήσεις. Το 2016, την αντίστοιχη περίοδο των θερινών εκπτώσεων, πάνω από μία στις δύο επιχειρήσε­ις (53%) εμφάνισε υποχώρηση στις πωλήσεις σε σύγκριση με το 2015 (με δεδομένη τότε την πρώτη εφαρμογή των capital controls), ενώ στασιμότητ­α είχε δηλώσει το 1/3.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece