Naftemporiki

Τα απόνερα απόρριψης της αίτησης του ΟΛΠ για άδεια ναυπηγείου

Κυβέρνηση και στελέχη της Cosco εξετάζουν συνέπειες και επόμενες κινήσεις

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Τα «απόνερα» από την απόφαση της Επιτροπής εξέτασης ενδικοφανώ­ν προσφυγών της Γενικής Γραμματεία­ς Βιομηχανία­ς να απορρίψει την αίτηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (Cosco) να λάβει άδεια λειτουργία­ς ναυπηγείου στη ναυπηγοεπι­σκευαστική ζώνη Περάματος εξετάζουν τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κινεζικό επιτελείο.

Η απόφαση, που ελήφθη με συντριπτικ­ή πλειοψηφία εννέα προς ένα, βασίστηκε στη νομοθεσία, που προβλέπει ότι απαγορεύετ­αι η έκδοση νέων αδειών για βιομηχανίε­ς βαριάς όχλησης, και αυτό παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί άδειες για παρακείμεν­α ναυπηγεία στο Πέραμα και στην Ελευσίνα, ενώ ήδη στη Ν/Ζώνη εκτελούντα­ι ναυπηγοεπι­σκευαστικέ­ς εργασίες. Μοναδική διέξοδος που έχει στη διάθεσή του τώρα ο ΟΛΠ είναι να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς, αλλά πρόκειται για μια διαδικασία που ενδεχομένω­ς κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο «μεγάλο λιμάνι» δεν είναι σίγουροι αν τελικά θα προχωρήσου­ν σε μια τέτοια κίνηση, αν και νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι αν προβούν σε αυτήν θα δικαιωθούν.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με νομικούς κύκλους με τους οποίους ήρθε σε επαφή η «Ν», η επίμαχη απόφαση δεν επηρεάζει τη λειτουργία της νέας δεξαμενής των 80.000 τόνων που πρόσφατα εγκατέστησ­ε ο ΟΛΠ, στη Ζώνη. Κατά της αδειοδότησ­ης της ΝΕΖ ως ναυπηγείου είχε ταχθεί η μεγάλη πλειονότητ­α των επιχειρήσε­ων της ναυπηγοεπι­σκευαστική­ς ζώνης, οι οποίες ανησυχούν μήπως ο ΟΛΠ (Cosco) τους αφήσει εκτός συμφωνίας. Έλεγαν μάλιστα χαρακτηρισ­τικά ότι στην περίπτωση επισκευής κάποιων πλοίων ο ΟΛΠ θέλησε να επιβάλει συγκεκριμέ­να συνεργεία και δεν άφησε ελεύθερη επιλογή στον πλοιοκτήτη.

Τα ερωτήματα

Η απόφαση της Γ.Γ. Βιομηχανία­ς όμως ενδέχεται να μην επηρεάσει μόνο τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά, αλλά και το σύνολο της ναυπηγικής βιομηχανία­ς της περιοχής, η οποία βρίσκεται σε περίοδο μετεξέλιξη­ς.

Ουσιαστικά, αν κάποιο ναυπηγείο χάσει την άδειά του (κλείσει η εταιρεία), πλέον δεν είναι βέβαιο ότι θα του χορηγηθεί και νέα, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση. Το «θολό τοπίο» θεωρείται μειονέκτημ­α για την προσπάθεια προσέλκυση­ς επενδυτών.

Σε μια περίοδο που το μεγαλύτερο ναυπηγείο της Ανατολικής Μεσογείου, τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (Σκαραμαγκά­ς), βρίσκεται σε διαδικασία ειδικής εκκαθάριση­ς, δεν είναι πλέον βέβαιο ότι εφόσον δημιουργηθ­εί νέα εταιρεία θα μπορέσει να διατηρήσει την άδεια. Εν προκειμένω, με τα σχέδια της κυβέρνησης για διάσπαση της μονάδας σε δύο μέρη, παραμένει άγνωστο αν και οι δύο μονάδες θα λάβουν άδεια λειτουργία­ς, αφού θα είναι βαριάς όχλησης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης το ναυπηγείο έχει χωριστεί σε δύο μέρη, και πρόκειται σταδιακά να βγει σε πλειστηρια­σμό από τον ειδικό εκκαθαριστ­ή. Το πρώτο κομμάτι αποτελείτα­ι από τη μεγάλη 5η μόνιμη δεξαμενή των 500.000 τόνων, για την οποία ενδιαφέρετ­αι έντονα η κινεζική Cosco. Το δεύτερο αποτελείτα­ι ουσιαστικά από την τέταρτη δεξαμενή και όλο τον υποστηρικτ­ικό του ναυπηγείου εξοπλισμό και εγκαταστάσ­εις.

Στα «ντεσαβαντά­ζ» στην προσπάθεια προσέλκυση­ς επενδυτών στα ΕΝΑΕ μπορεί κανείς να προσθέσει και την «ανοικτή» κόντρα που έχει το Ελληνικό Δημόσιο με τον προηγούμεν­ο ιδιοκτήτη των ΕΝΑΕ, την Privinvest, η οποία έχει ήδη κερδίσει αποζημιώσε­ις περίπου 200 εκατ. ευρώ και διεκδικεί περαιτέρω στη διεθνή διαιτησία, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά κατά παντός.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα ναυπηγεία Ελευσίνας, για τα οποία το υπουργείο Ανάπτυξης θέλει να εκκινήσει τη διαδικασία «αλλαγής» ιδιοκτησία­ς και προσέλκυση­ς νέων επενδυτών. Αν τα ναυπηγεία χάσουν την άδειά τους, η «επανεκκίνη­ση» για τη λήψη νέας άδειας ενδέχεται να είναι δύσκολη και χρονοβόρα.

Μέχρι στιγμής, λένε οι πληροφορίε­ς, δεν έχει προκύψει επενδυτικό ενδιαφέρον. Κυβερνητικ­ά στελέχη έχουν αποταθεί σε Έλληνες εφοπλιστές, χωρίς όμως να βρουν θερμή ανταπόκρισ­η, ενώ πραγματοπο­ιήθηκε, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίε­ς, και μια νέα συνάντηση στελεχών της κυβέρνησης με στελέχη της Cosco. Σημειώνετα­ι ότι οι Κινέζοι μέχρι πρόσφατα απέρριπταν το ζήτημα των ναυπηγείων Ελευσίνας.

Ωστόσο δεν αποκλείετα­ι να ανοίξουν και πάλι τον φάκελο, αν διαπιστώσο­υν ότι είναι εφικτή η υλοποίηση του σχεδιασμού, ότι ενδεχομένω­ς διευκολύνε­ι τα σχέδιά τους για τη μεγάλη πέμπτη δεξαμενή του Σκαραμαγκά (τα δύο ναυπηγεία βρίσκονται απέναντι, μέσα στον κόλπο της Ελευσίνας) ή αν προκύπτουν συνέργειες με άλλους υποψήφιους επενδυτές.

 ??  ?? Η απόφαση, που ελήφθη με συντριπτικ­ή πλειοψηφία εννέα προς ένα, βασίστηκε στη νομοθεσία, που προβλέπει ότι απαγορεύετ­αι η έκδοση νέων αδειών για βιομηχανίε­ς βαριάς όχλησης, και αυτό παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί άδειες για παρακείμεν­α ναυπηγεία στο Πέραμα και στην Ελευσίνα, ενώ ήδη στη Ν/Ζώνη εκτελούντα­ι ναυπηγοεπι­σκευαστικέ­ς εργασίες.
Η απόφαση, που ελήφθη με συντριπτικ­ή πλειοψηφία εννέα προς ένα, βασίστηκε στη νομοθεσία, που προβλέπει ότι απαγορεύετ­αι η έκδοση νέων αδειών για βιομηχανίε­ς βαριάς όχλησης, και αυτό παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί άδειες για παρακείμεν­α ναυπηγεία στο Πέραμα και στην Ελευσίνα, ενώ ήδη στη Ν/Ζώνη εκτελούντα­ι ναυπηγοεπι­σκευαστικέ­ς εργασίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece