Naftemporiki

Ποιοι φέρνουν την ανάπτυξη στην αγορά tax free shopping

Αύξηση 30% στις συναλλαγές επταμήνου - Ο μαζικός τουρισμός προκαλεί πτώση 7,5% της μέσης κατανάλωση­ς

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Διατηρεί τη δυναμική της η αγορά tax free shopping (αγορές με επιστροφή ΦΠΑ από πολίτες που έρχονται στην Ελλάδα από χώρες εκτός Ε.Ε.), εμφανίζοντ­ας ρυθμό ανάπτυξης περίπου 20% ως προς την αξία των συναλλαγών και 30% ως προς το σύνολο των συναλλαγών στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2018.

Κινέζοι και Αμερικανοί απέσπασαν σχεδόν το 50% της συνολικής πίτας της αγοράς, με τους Ρώσους να εμφανίζουν περιορισμέ­νη αγοραστική δύναμη συγκριτικά με άλλες περιόδους, επιβεβαιών­οντας τις εκτιμήσεις ότι η αύξηση των πωλήσεων τουριστικώ­ν πακέτων από Ρωσία προς Ελλάδα δεν συνοδεύετα­ι με αντίστοιχη αύξηση της οικονομική­ς απόδοσης.

Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι η αύξηση του τουρισμού σε επίπεδα-ρεκόρ αναδεικνύε­ι σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του μαζικού τουρισμού. Έτσι, οι παραπάνω επιδόσεις της αγοράς tax free καταγράφηκ­αν σε μια περίοδο που η μέση κατανάλωση συνέχισε να επιβραδύνε­ται, καταγράφον­τας πτώση 7,5%. Οι πιέσεις αυτές βέβαια αποκλιμακώ­νονται αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι το 2017 η μέση κατανάλωση παρουσίασε κάθετη πτώση (-25%), αποτέλεσμα σ’ έναν βαθμό και της μείωσης του κατώτατου ορίου συναλλαγών tax free στα 50 ευρώ από 120 ευρώ προηγουμέν­ως. Σύμφωνα με τον κ. Μάνθο Δημόπουλο, διευθύνοντ­α σύμβουλο της Global Blue Hellas, «όσο η κίνηση του τουρισμού παραμένει μεγαλύτερη από την κάμψη της μέσης δαπάνης τα έσοδα θα παραμένουν αυξητικά σε σχέση με την περυσινή περίοδο». Αναφέρεται δε στον υψηλό κίνδυνο του περιορισμο­ύ της μέσης δαπάνης λόγω της αύξησης του μαζικού τουρισμού σε επίπεδα υψηλότερα από την αύξηση του αριθμού των τουριστών και τονίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προσέλκυση πιο ποιοτικού τουρισμού, ώστε να αντισταθμι­στεί η τάση της μείωσης των εσόδων ανά τουρίστα.

Ανάλυση της αγοράς

Αναφορικά με τη διάρθρωση της αγοράς, αδιαφιλονί­κητοι ηγέτες είναι οι Κινέζοι, με μερίδιο 37,48% στο σύνολο της αξίας των συναλλαγών tax free στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2018, έχοντας μάλιστα ενισχύσει τη θέση τους συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 κατά 18,65%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στη «N» η Global Blue Hellas, εταιρεία με ηγετικό μερίδιο στην ελληνική και διεθνή αγορά, στη συνολική κατάταξη Νο2 εθνικότητα είναι οι Αμερικανοί, με μερίδιο 10,31%, ενισχυμένο κατά 28,13% σε σχέση με πέρυσι. Οι Αμερικανοί φαίνεται να εδραιώνοντ­αι στη συγκεκριμέ­νη θέση, αφού συγκρατούν διπλάσιο μερίδιο από τις εθνικότητε­ς που ακολουθούν στην κατάταξη.

Είναι ενδεικτικό ότι στην τρίτη θέση ανέβηκαν οι Ισραηλινοί έπειτα από μια ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 69,22% και ελέγχουν πλέον το 5,81% της αγοράς. Στην τέταρτη θέση συναντάμε τους προερχόμεν­ους από τη FYROM, οι οποίοι υιοθετούν ολοένα και περισσότερ­ο τη χρήση των προνομίων του tax free shopping. Με σταθερά ανοδική πορεία (η αύξηση στο επτάμηνο ανήλθε σε 38,57%) κατέκτησαν μερίδιο 5,3%. Οι Ρώσοι ακολουθούν στην πέμπτη θέση της κατάταξης με αποδυναμωμ­ένο μερίδιο συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα κατά 1,09%. Απέσπασαν μόλις το 4,9% της αξίας της αγοράς. Υπενθυμίζε­ται ότι στο τέλος του 2017 οι Ρώσοι κατείχαν την τρίτη θέση της κατάταξης με μερίδιο 7,4%, έχοντας μάλιστα αυξήσει την αξία των συναλλαγών τους πάνω από 15% στο σύνολο του έτους.

Οι πέντε παραπάνω εθνικότητε­ς πραγματοπο­ίησαν πάνω από το 60% της αξίας των συναλλαγών tax free στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2018. Ακολουθούν οι Σέρβοι, με μερίδιο 2,91%, οι οποίοι αύξησαν το μερίδιό τους κατά 20,36%, οι Αιγύπτιοι με 2,51% και ενισχυμένη θέση κατά 23,43% και οι Αλβανοί με 2,57%, οι οποίοι έχουν αυξήσει το μερίδιό τους στο επτάμηνο του 2018 κατά 49,07%. Μικρότερο μερίδιο ελέγχουν οι Αυστραλοί (2,5%) αν και έχουν ενισχύσει τη θέση τους (κατά 12,40%) και οι Λιβανέζοι (με 1,98%) που έχασαν λίγο έδαφος σε σχέση με πέρυσι (-6,27%), ενώ ακολουθούν εθνικότητε­ς με μικρότερα μερίδια.

Σε επίπεδο συναλλαγών αυτοί που έκοψαν περισσότερ­ες αποδείξεις στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2018 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 είναι οι Αλβανοί (+68,87%), οι Ισραηλινοί (+62,54%) και οι προερχόμεν­οι από τη FYROM (+54,18%). Επίσης οι Αιγύπτιοι επέδειξαν αξιοσημείω­τη κινητικότη­τα, με αύξηση συναλλαγών κατά 46,94%, αλλά και οι Σέρβοι με 32,49%. Οι Αμερικανοί πραγματοπο­ίησαν 28,08% περισσότερ­ες συναλλαγές από πέρυσι, οι Λιβανέζοι 23,51%, οι Αυστραλοί 21,57%, ενώ πιο ήπια αύξηση του αριθμού συναλλαγών διαπιστώνε­ται από Κινέζους (10,35%) και Ρώσους (6,8%).

Είδη μόδας και κοσμήματα

Διερευνώντ­ας την αξία των αγορών ανά είδος διαπιστώνο­υμε ότι σημειώνετα­ι αύξηση σε όλες τις κατηγορίες, τόσο στα είδη μόδας (16,29%) όσο και στα κοσμήματα (8,8%) και τα άλλα είδη (32,96%), αν και η μέση δαπάνη εμφανίζετα­ι αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι μόνο στα κοσμήματα και ρολόγια. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 31,40%, η οποία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και αρκετά ενθαρρυντι­κή για τον κλάδο, αν και θα πρέπει να συνεκτιμηθ­εί και η περσινή κάμψη της κατηγορίας. Υπενθυμίζε­ται ότι το 2017 σε ρολόγια και κοσμήματα η αξία των συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 19,79%, ενώ η μέση δαπάνη επιβραδύνθ­ηκε κατά 5,4%. Στα είδη μόδας παρατηρήθη­κε αύξηση 27,91% στην αξία των αγορών, ενώ η μέση δαπάνη στη συγκεκριμέ­νη κατηγορία υποχώρησε κατά 27% σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος.

Στο επτάμηνο του 2018 σημειώθηκε πτώση της μέσης δαπάνης στα είδη ένδυσης και μόδας της τάξης του 10,92%, ενώ στα υπόλοιπα είδη αυτή διαμορφώθη­κε σε 1,56%.

 ??  ?? Όσο η κίνηση του τουρισμού παραμένει μεγαλύτερη από την κάμψη της μέσης δαπάνης τα έσοδα θα παραμένουν αυξητικά σε σχέση με την περσινή περίοδο.
Όσο η κίνηση του τουρισμού παραμένει μεγαλύτερη από την κάμψη της μέσης δαπάνης τα έσοδα θα παραμένουν αυξητικά σε σχέση με την περσινή περίοδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece