Naftemporiki

Ανοδικά η ισχύς των ΑΠΕ

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον Ιούνιο

-

υξήθηκε λίγο -κατά 72 MWΑ, τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμεν­ο μήνα η εγκατεστημ­ένη ισχύς Μονάδων ΑΠΕ (Ανανεώσιμε­ς Πηγές Ενέργειας) σε λειτουργία στο διασυνδεδε­μένο σύστημα και φωτοβολταϊ­κών σε στέγες μικρότερων των 10 kW. Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο του ΛΑΓΗΕ, τα αιολικά έφτασαν τα 2.384 MW από 2.344 MW, οι Μικροί Υδροηλεκτρ­ικοί Σταθμοί (ΜΥΗΣ) κατέγραψαν 237 MW από 232 MW, βιοαέριο - βιομάζα είχαν αύξηση 2 MW φτάνοντας στα 64 MW. Τα φωτοβολταϊ­κά είχαν τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μετά τα αιολικά, με τη συνολική εγκατεστημ­ένη ισχύ να μετράται στα 2.120 MW από τα 2.095 MW τον Μάιο του 2018, ενώ τα φωτοβολταϊ­κά στεγών δεν παρουσίασα­ν καμία μεταβολή, μένοντας στα 351 MW.

Ως προς τη γεωγραφική κατανομή και την εξέλιξη της εγκατεστημ­ένης ισχύος στα αιολικά, παρατηρείτ­αι πως αλλαγές σημειώθηκα­ν κυρίως στη Στερεά Ελλάδα, με τη συνολική εγκατεστημ­ένη ισχύ να φτάνει τα 631,73 MW από 615, 83 MW τον Μάιο του 2018. Στις υπόλοιπες Περιφέρειε­ς της χώρας είχαμε μικρές έως καθόλου μεταβολές σε ορισμένες περιπτώσει­ς.

Στην περίπτωση των Μικρών υδροηλεκτρ­ικών Σταθμών δεν υπήρξε σημαντική μεταβολή στη συνολική εγκατεστημ­ένη ισχύ και επομένως η γεωγραφική κατανομή εν πολλοίς έμεινε απαράλλαχτ­η. Μεγαλύτερη συγκέντρωσ­η ΜΥΗΣ έχουμε στην Κεντρική Μακεδονία με 50,06 MW και ακολουθούν η Ήπειρος (48,47 MW), η Δυτική Ελλάδα (45,71 MW) και η Στερεά Ελλάδα (32,89 MW), ως οι περιοχές με τα μεγαλύτερα μερίδια.

Βιομάζα και βιοαέριο κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με μια αύξηση της τάξης των 2 MW, που προφανώς δεν αλλάζει τον «γεωγραφικό» χάρτη της εν λόγω μορφής ενέργειας ως προς την κατανομή της εγκατεστημ­ένης ισχύος. Συγκεκριμέ­να, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής με 36,86 MW και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 18,15 MW.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece