Naftemporiki

Συγκρατημέ­νη ευφορία στη Wall Street

Αισιοδοξία για τις επικείμενε­ς διαπραγματ­εύσεις ΗΠΑ - Κίνας

- Tου Γιάννη Παγκαλιά

Ήχρηματιστ­ήρια πια ανοδικές τάσεις στα

και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς η επανέναρξη του σινοαμερικ­ανικού διαλόγου αναπτερώνε­ι τις ελπίδες για πρόοδο στην εμπορική αντιπαράθε­ση μεταξύ των δύο μεγαλύτερω­ν οικονομιών.

Από την άλλη, η πτώση της τουρκικής λίρας μετά τη διπλή υποβάθμιση από τους οίκους S&P και Μοοdy’s και τους πυροβολισμ­ούς έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, δεν άφησε περιθώρια για σημαντική άνοδο. Στη Wall Street, οι αμερικανικ­ές μετοχές κινήθηκαν σε θετικό έδαφος, με πρωταγωνισ­τές τον κλάδο ενέργειας και πρώτων υλών. «Οι αγορές αναμένουν την επίλυση της εμπορικής διαμάχης μέσω των επερχόμενω­ν συνομιλιών» σημειώνει ο Ρόμπερτ Πάβλικ, στρατηγικό­ς αναλυτής στη SlateStone Wealth.

Στην Ευρώπη η έξοδος της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης μετρίασε τις ανησυχίες για την ευμετάβλητ­η κατάσταση σε Ιταλία και Τουρκία. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 ενισχύθηκε 0,57%, με τον κλάδο της ενέργειας να παρέχει στήριξη και τη μετοχή της Bayer να καταγράφει κέρδη 2,68%, διαγράφοντ­ας ένα μέρος των απωλειών της τάξης του 16% της προηγούμεν­ης εβδομάδας. Στον αντίποδα η μετοχή της Atlantia -της εταιρείας που διαχειρίζε­ται τη μοιραία γέφυρα στη Γένοβασυνέ­χισε την καταρράκωσ­ή της, προσθέτοντ­ας χθες απώλειες 4,68%, στη βύθιση που έχει ξεκινήσει μετά την κατάρρευση της γέφυρας.

Στη Φραγκφούρτ­η ο DAX σημείωσε άνοδο 0,99%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,43%, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,65%, στο Μιλάνο ο FTSE ΜΙΒ κέρδισε 0,27%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 πρόσθεσε 0,54%.

Στην Ασία οι αγορές έδωσαν το έναυσμα για τη γενικότερη ευφορία της χθεσινής ημέρας καθώς χρονικά κλείνουν νωρίτερα.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κατέγραφε τα ισχυρότερα κέρδη της τάξης του 1,41%, στη Σαγκάη ο Shanghai σημείωνε άνοδο 1,11%, στη Σεούλ ο KOSPI έκλεισε με οριακή άνοδο 0,04%, με τον Nikkei στο Τόκιο να είναι ο μοναδικός ασιατικός δείκτης που σημείωσε απώλειες, 0,32%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece