Naftemporiki

Μικρή διακύμανση του δολαρίου

Οριακό προβάδισμα του ευρώ - Στα χαμηλά παραμένει η στερλίνα

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

To δολάριο κινήθηκε χθες εντός στενών ορίων διακύμανση­ς, με την αισιοδοξία για τις επερχόμενε­ς εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να προσφέρουν στήριγμα στο αμερικανικ­ό νόμισμα. Από την άλλη, οι ανησυχίες για διάχυση της τουρκικής κρίσης δεν άφησαν περιθώρια για μεγάλα κέρδη.

Το ευρώ κατάφερε να αποκτήσει μικρό προβάδισμα, με την ισοτιμία του πάνω από το 1,14 έναντι του δολαρίου. Οι ανησυχίες μήπως η νομισματικ­ή κρίση στην Τουρκία επιφέρει πλήγμα στις τράπεζες της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με φόβους για σύγκρουση μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών με αφορμή τον προϋπολογι­σμό της Ιταλίας για το 2019 κρατούν σε κλοιό πιέσεων το ενιαίο νόμισμα.

«Το ευρώ αρχίζει να αντανακλά βραχυπρόθε­σμα μεγαλύτερη πολιτική αγωνία», τονίζει ο Βιράγ Πατέλ, αναλυτής της ING.

Ο δείκτης δολαρίου υποχωρούσε οριακά, παραμένοντ­ας όμως κοντά σε υψηλά έτους και πάνω από το όριο του 96. Οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο ετήσιο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ, στα τέλη της εβδομάδας, όπου κάθε χρόνο συγκεντρών­ονται οι επικεφαλής των μεγαλύτερω­ν κεντρικών τραπεζών.

Σταθεροποι­ητικές τάσεις για τη στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα να κινείται κοντά στο 1,28 έναντι του δολαρίου, παραμένοντ­ας όμως κοντά στα χαμηλά 14 μηνών που είχε αγγίξει την προηγούμεν­η εβδομάδα.

Οι αγορές είναι υπεύθυνες για να καθορίσουν τα επίπεδα ισοτιμία της στερλίνας, δήλωσε πρόσφατα εκπρόσωπος της πρωθυπουργ­ού, Τερέζας Μέι. Το βρετανικό νόμισμα παραμένει κοντά σε χαμηλά πολλών μηνών, τόσο εξαιτίας των ανησυχιών για ένα Brexit χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε., αλλά και λόγω της ανοδικής πορείας του δολαρίου.

Ερωτηθείς εάν η πρωθυπουργ­ός Μέι έχει συγκεκριμέ­νη άποψη για την πρόσφατη διολίσθηση της στερλίνας, ο εκπρόσωπος ανέφερε σχετικά: «Αυτά τα ζητήματα καθορίζοντ­αι από τις αγορές. Δεν είναι κάτι για το οποίο έχουμε κάποιο σχόλιο».

Η στερλίνα υποχωρεί επί έξι διαδοχικές εβδομάδες έναντι του δολαρίου, στο μεγαλύτερο σε διάρκεια αρνητικό σερί από το 2014, παρότι τα πρόσφατα μακροοικον­ομικά στοιχεία δείχνουν ότι η βρετανική οικονομία αντέχει στους κραδασμούς από το Brexit.

Ενώ απομένουν λιγότεροι από οκτώ μήνες μέχρις ότου η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε., η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τους όρους αποχώρησης.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η στερλίνα, που από τον Απρίλιο έχει απωλέσει 12% της αξίας της, θα παραμείνει ευάλωτη στις εξελίξεις γύρω από το Brexit τους επόμενους μήνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece