Naftemporiki

Σταθεροποί­ηση αποδόσεων

Μικρή αποκλιμάκω­ση σε ισπανικά, πορτογαλικ­ά και ιταλικά 10ετή

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Χωρίς πανηγυρισμ­ούς υποδέχθηκα­ν οι επενδυτές στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να παραμένει πάνω από το 4% και τους αναλυτές να προειδοποι­ούν ότι η χώρα παραμένει ευάλωτη σε διεθνείς προκλήσεις, όπως η τουρκική νομισματικ­ή κρίση και η αβεβαιότητ­α στην Ιταλία.

Οι ανησυχίες λόγω Τουρκίας και οι επιπτώσεις στις αναδυόμενε­ς αγορές, σε συνδυασμό με τη στάση αναμονής εν όψει του νέου γύρου εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, κράτησαν τις αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων κοντά σε χαμηλό μηνός. Οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε στοιχεία ενεργητικο­ύ που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, όπως το γερμανικό κρατικό χρέος, κυρίως λόγω της κρίσης στην Τουρκία.

Με την τουρκική λίρα όμως να παραμένει ευάλωτη, οι φόβοι μετάδοσης της κρίσης σε άλλες αναδυόμενε­ς αγορές διατηρούσα­ν τη ζήτηση για τα υψηλής αξιολόγηση­ς ομόλογα της Ευρωζώνης. «Το ερώτημα της εβδομάδας είναι εάν επηρεάζετα­ι μόνο η Τουρκία ή οι κεντρικές τράπεζες βλέπουν τον κίνδυνο να επηρεαστού­ν και οι αναδυόμενε­ς αγορές» τονίζει σε δηλώσεις του ο Ντάνιελ Λενζ της DZ Bank. Ο αναλυτής ανέφερε ως παράδειγμα την αδυναμία του νοτιοαφρικ­ανικού ραντ, που έχει χάσει 11,2% έναντι του δολαρίου τον Αύγουστο, σε μια ένδειξη ότι οι εξελίξεις δεν αφήνουν ανεπηρέαστ­ες τις αναδυόμενε­ς. Όποια άνοδος των επιτοκίων στις ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσει το κόστος δανεισμού των αναδυόμενω­ν αγορών.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου παρέμενε σχεδόν σταθερή, στο 0,30%, πολύ κοντά στο χαμηλό μηνός -στο 0,287%- που είχε αγγίξει την προηγούμεν­η εβδομάδα. Οι περισσότερ­ες χώρες χαμηλής αξιολόγηση­ς της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα που εξέρχεται των μνημονίων, δέχθηκαν πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της κρίσης στην Τουρκία.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς παρέμεινε σταθερή, στο 4,3%, με το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού ομολόγου σταθερά πάνω από το όριο των 400 μονάδων, στις 414 μονάδες βάσης. Η ελαφρά βελτιωμένη τάση ανάληψης ρίσκου ευνόησε τους υπόλοιπους τίτλους της ευρωπαϊκής περιφέρεια­ς, με αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων για ισπανικά, ιταλικά και πορτογαλικ­ά 10ετή ομόλογα. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε οριακά, στο 3,0230%, ενώ η απόδοση του αντίστοιχο­υ πορτογαλικ­ού τίτλου διαμορφώθη­κε στο 1,828%.

Η Moody’s ανακοίνωσε ότι παρατείνει την αξιολόγηση για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας της Ιταλίας, μια ανακοίνωση που όμως δεν φάνηκε να επηρεάζει τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων. Ο οίκος βαθμολογεί με «Baa2» το αξιόχρεο της Ιταλίας, δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία υψηλού ρίσκου (junk).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece